Hlavní obsah

Končím, oznámila hokejová ikona. Uzavření kruhu zabránilo angažování Jágra

Calgary/Praha

Na pondělí svolal symbolicky do Calgary, za které odehrál úctyhodných šestnáct sezón ze své dvacetileté kariéry v NHL, tiskovou konferenci, na které kanadský útočník Jarome Iginla potvrdil, že končí svou hokejovou kariéru. Dvojnásobný olympijský vítěz se na ledě neobjevil už v uplynulém ročníku, někdejší prezident hokejových operací Flames Brian Burke ale během slavnostního odpoledne překvapil informací, že Plameny loni v létě intenzivně řešily, jestli Iginlu nepřivést zpátky do kanadského klubu, aby se tak kruh uzavřel. Jeho návrat ale nakonec zhatilo angažování Jaromíra Jágra.

Foto: Profimedia.cz

Jarome Iginla v dresu Calgary. Za Flames odehrál 16 sezón.

Článek

Iginlu, jenž v NHL debutoval v roce 1996 právě za Calgary, se Flames s těžkým srdcem rozhodli v březnu 2013 vyměnit do Pittsburghu. Od té doby rodák z Edmontonu, který má po otci nigerijské kořeny, prošel i Bostonem, Coloradem a Los Angeles.

Iginlovo srdce však bilo pro Calgary, jehož je klubovým lídrem v počtu odehraných zápasů (1219), vstřelených gólů (525) i kanadských bodů (1095). I proto si Flames loni v létě pohrávali s myšlenkou, že by svému někdejšímu kapitánovi, který v roce 2002 získal Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování a dvakrát vyhrál i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, ještě nabídli smlouvu na jeden rok, aby svou kariéru v NHL ukončil tam, kde ji započal.

Jarome Iginla v NHL
Zápasy1554
Góly625
Asistence675
Body1300

Tehdejší prezident hokejových operací Calgary Brian Burke to v pondělí přiznal v rozhovoru pro sportsnet.ca. Po dlouhém zvažování se ale klubová generalita nakonec rozhodla pro jinou legendu – Jaromíra Jágra.

Angažování kladenského odchovance ale nakonec nedopadlo podle představ. Jágra trápila zranění, kvůli kterým odehrál jen dvaadvacet zápasů s bilancí jednoho gólu a šesti asistencí, a nakonec se v průběhu sezóny vrátil do Česka.

I přesto se ale dá očekávat, že se Iginla v blízké budoucnosti stane teprve třetím hráčem v dějinách Plamenů, jehož dres bude vyvěšen ke stropu haly Saddledome a jeho číslo 12 bude vyřazeno z užívání. Dosud se této pocty v Calgary dočkali jen útočník Lanny McDonald a brankář Mike Vernon.

„Hokej je úžasné zaměstnání. Vzpomínám si na své hokejové začátky v sedmi letech, jak jsem snil o tom, jak skvělé by bylo hrát v NHL. Nakonec to bylo během těch dvaceti let ještě lepší. Jsem rád, že končím a budu se věnovat rodině, ale všechno mi bude chybět. Mám spoustu krásných vzpomínek," prohlásil jednačtyřicetiletý Iginla.

Reklama

Související témata: