Hlavní obsah

Mám rád, když jsem trochu pod tlakem, říká český gólman. Chce ukázat, že do NHL patří

Carolina/Praha

V posledních sezónách Petr Mrázek výkonnostně tápal, angažmá v Carolině ale znamená šanci ukázat, že NHL je soutěží přesně pro něj. Do nového ročníku by měl 26letý brankář naskočit jako jednička Hurricanes. Proč má v novém angažmá českého podnájemníka? I to prozradil v rozhovoru pro Právo.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Brankář Caroliny Petr Mrázek inkasoval, překonal jej Filip Forsberg z Nashvillu Predators.

Článek

Šest let jste hájil barvy Detroitu, krátce jste pak působil ve Philadelphii, což jsou vyloženě hokejové destinace. Jak z toho srovnání vychází Carolina?

Je to opravdu něco jiného. Ale nový majitel a lidé v klubu dělají všechno pro to, aby Carolina šla zase nahoru. Já osobně mám na Raleigh, kde máme arénu, jen výborné vzpomínky. Vždycky jsem tu měl výborné statistiky. Tak věřím, že v tom budu pokračovat.

Hurricanes nehráli devětkrát po sobě v play off, mají na změnu tohoto trendu?

Příprava je sice něco jiného než základní část, ale ukázali jsme v zápasech před sezónou, že jdeme správným směrem. (Carolina vyhrála pět ze šesti utkání – pozn. red.)

Z Metropolitní divize, kde hrajete, se ale rekrutují poslední vítězové Stanley Cupu Washington a Pittsburgh. Do play off odsud vede mimořádně obtížná cesta.

To je sice pravda, ale já myslím, že nálada a energie v klubu jsou hodně pozitivní. Proběhlo tu dost změn, přišli noví hráči.

Carolinu navíc povede Rod Brind'Amour, klubová legenda Hurricanes, který s nimi v roce 2006 vyhrál Stanley Cup. Jaký na vás udělal dojem?

Je asi blbost srovnávat ho s Mikem Babcockem, pod kterým jsem hrával v Detroitu, ale podobně charismatického kouče jsem od té doby nepotkal. Až teď. Brind'Amour má ohromný respekt, už jen kvůli tomu, že v NHL odehrál skoro 1500 zápasů.

Berete své angažmá také jako nový start?

Já bych neřekl, že v novém prostředí hráč maká víc. Každá sezóna je důležitá a podle toho se k ní musí přistupovat. Mám smlouvu na rok, takže chci dokázat, že do NHL patřím.

Hurricanes na vás budou spoléhat, zvlášť když Scott Darling je teď zraněný...

Mám rád, když jsem trochu pod tlakem. Zároveň mě těší, že jsem tu právě se Scottem, se kterým se známe už z ECHL a potom z AHL. Je to dobrý chlapík.

Zažil jste už někdy tak mladý tým? Gró hráčů se pohybuje kolem 22, 23 let.

Máte pravdu, nezažil. Mně je šestadvacet a patřím tady ke starší skupině, což je docela zvláštní. Ale jen to ukazuje, jak se NHL mění.

Dohlížíte trochu na devatenáctiletého krajana Martina Nečase?

Dá se to tak říct... Mám ho totiž nastěhovaného v bytě.

Takže vaše přítelkyně vaří i pro podnájemníka?

Sára přiletěla teprve minulý týden a určitě se o nás postará. Já si našel bydlení už v době, kdy jsem podepsal smlouvu, takže Neči je tu s námi. Ale to je úplně normální. Když jsem já začínal v Detroitu, tak tam byl zase Jakub Kindl, který už měl něco za sebou, a pokud jsem něco potřeboval, tak pomohl.

Reklama