Hlavní obsah

Hokejové zámoří ovládla "Fitzpatrickománie"

Přestože si za celou svou kariéru nevydobyl pevné místo v NHL, dostal zatím v hlasování o účast v All Star Game jen o sedm tisíc hlasů méně než Jaromír Jágr. Průměrný jednatřicetiletý obránce Rory Fitzpatrick z Vancouveru se možná koncem ledna postaví v exhibičním utkání v Dallasu na led jako člen zahajovací pětky, a to díky recesi kanadských fanoušků, kteří mu v nevídané míře posílají své hlasy.

Článek

Zvolit do All Star Game hokejového cestovatele, jenž dal v kariéře jen devět gólů, jako by se stalo v zámoří úkolem číslo jedna. V současné době zraněnému obránci posílají hlasy i ti, kteří ho možná nikdy neviděli hrát. Ke čtvrtečnímu sčítání jich dostal 144 819, což ho řadí na páté místo mezi všemi obránci Západní konference.

Celou akci, jež se již dostala do celostátních médií a stává se fenoménem á la reality show, odstartoval Fitzpatrickův fanoušek z Buffala, kde současná mediální hvězda hrála v minulých sezónách. Steve Schmid založil internetovou stránku voteforrory.com, aby podle svých slov ocenil Fitzpatricka za jeho oddanost hokeji. "All Star Game není jen pro superhvězdy, ale i pro hráče, kteří nejlépe plní své role," uvedl Schmid.

Udělat práci a jít domů

Sám Fitzpatrick, jenž od draftu v roce 1993 odehrál v NHL 226 zápasů, je ze své nenadálé slávy spíše nervózní než potěšený. "Každý, kdo mě zná, ví, že jsem nerad ve středu pozornosti. Nejraději si vždycky udělám svou práci a jdu domů," uvedl rodák z Rochesteru, jenž v NHL oblékal ještě dresy Nashville, Edmontonu, St. Louis a Montrealu.

Podle agentury Canadian Press by se možná Fitzpatrick cítil jistěji, kdyby musel čelit Alexandru Ovečkinovi než nyní hordám novinářů. "Vypadá to, že si to všichni užívají. Říkal jsem si minulý týden, že za týden to všechny přejde. Tak uvidíme, snad už třeba brzy bude klid," dodal hráč, jenž je v současnosti na marodce se zlomenou kostí v patě.

Ani ve vlastním týmu nemá klid

Klid, po kterém touží, však nemá ani ve vlastním týmu. "Pětkrát," odpověděl hrdě gólman Vancouveru Roberto Luongo na dotaz, kolikrát ho volil. Několikrát prý vyplnil Fitzpatrickovo jméno i kouč Canucks Alain Vigneault. Nikomu přitom nevadí, že až za věčným cestovatelem se krčí například jejich klíčový obránce Mattias Öhlund. "Říkal, že volil mě, takže je to jeho chyba," rozesmál se konečně Fitzpatrick.

Vedení NHL už oznámilo, že nehodlá do hlasování fanoušků zasahovat a nechá je, ať o zahajovací pětce rozhodnou sami, i kdyby to mělo vést ke kuriózní účasti sotva průměrného hráče v Utkání hvězd. "Stále ale před sebou máme výstup na hodně vysokou horu, skoro 173.000 hlasů na Lidströma," vyzývá Schmid všechny, kteří chtějí Fitzpatricka vidět 27. ledna v Dallasu. K cestě do Texasu totiž potřebuje ve své konferenci skončit mezi obránci na prvním či druhém místě v hlasování.

Reklama