Hlavní obsah

Balaštík se vrací z NHL do prvního týmu švédské ligy

PRAHA

Český hokejista Jaroslav Balaštík se ze zámořské NHL vrací do Evropy a do konce sezóny by měl hájit barvy vedoucího týmu švédské ligy HV 71. Sedmadvacetiletý útočník tak vyřešil svou nejistou pozici v Columbusu Blue Jackets, kde v této sezóně nedostával mnoho příležitostí.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Jaroslav Balaštík (vlevo) v reprezentačním dresu.

Článek

Hráčův zástupce Aleš Volek ČTK řekl, že po sezóně se teprve uvidí, jakým směrem se následně Balaštík vydá. Prestižní zámořskou soutěž však rozhodně nezavrhuje. "Zvolili jsme tento krok s cílem, aby si Jarda vydobyl zpět své dobré hokejové jméno, a uvidíme, co bude dál. Je to pro něho svým způsobem i nová výzva, neboť jde do opravdu dobrého mužstva v dobré soutěži," uvedl Volek.

Balaštík přišel do NHL před sezónou 2005/06 jako obávaný kanonýr nejvyšší domácí soutěže, kde se v dresu Zlína stal v ročnících 2003/04 a 2004/05 dokonce nejlepším střelcem extraligy. Krátce po příchodu do zámoří se prosadil do základního kádru Blue Jackets a svými výkony si od Columbusu vysloužil i novou smlouvu na tuto sezónu, když v 66 odehraných utkáních zaznamenal 22 kanadských bodů za 12 gólů a 10 přihrávek, ačkoliv se v zápase dostal na led průměrně jen na necelých 13 minut.

NHL nezavrhuje

V této sezóně se však pohyboval na hranici mezi prvním týmem a farmou v Syracusách, přičemž s průměrem lehce nad osm odehraných minut za zápas byl jedním z nejméně vytěžovaných hráčů Blue Jackets. Nastoupil jen v osmi utkáních, v nichž zaznamenal dva kanadské body za gól a přihrávku. "Je škoda, že nedostal pořádnou příležitost. Nový trenér Hitchcock si ho sice vytáhl zpět nahoru, ale neměl příliš času, aby Jardu vyzkoušel. Spíš pracoval s týmem, který tam byl těsně před jeho příchodem," uvedl Volek.

Český reprezentant si tak bude muset na svou další zámořskou šanci počkat. Ve Švédsku by měl dostat prostor ukázat, že hokej umí. "Snažili jsme se udělat všechno pro to, aby mohl v NHL zůstat, ale nepovedlo se. Jarda je z toho sice trochu zklamaný, ale věří, že dobré výkony ve švédské lize by mu mohly v budoucnosti pomoci i v případném návratu do NHL," doplnil Volek.

Švédský tým HV 71 bude po finské Hämeenlinně Balaštíkovou druhou štací na severu Evropy. V sezóně 2002/03 odehrál ve finské soutěži celkem 26 utkání, po třinácti v základní části a play off. V dlouhodobé části zaznamenal 12 bodů za pět gólů a sedm asistencí, ve vyřazovací přidal sedm bodů za čtyři branky a tři finální přihrávky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články