Hlavní obsah

Kaberle rozbíjel terče, Voráček vyrovnal Super Maria. Co předvede mezi hvězdami Pasta?

New York/Praha

Snad už nebude tak zle, po třech letech se na Utkání hvězd NHL představí český hokejista a bostonský útočník David Pastrňák má navíc naději, že fanoušci dodatečně nominují třeba i Jakuba Voráčka.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Co předvede David Pastrňák (88) na Utkání hvězd?

Článek

Loni se Pastrňák rozčiloval, když ryšavého krajana z Flyers na All-Star Game nevybrali, letos by bylo na pováženou, pokud by ve výběru nezaznělo ‚Pastovo' jméno. A havířovský rodák se může zkusit přiblížit unikátnímu kousku, který Voráček předvedl v Utkání hvězd v Columbusu před čtyřmi lety.

Třemi góly a třemi asistencemi tehdy vyrovnal bodové maximum ASG, které v roce 1988 ustanovil Mario Lemieux. Titul nejlepšího hráče v online hlasování přesto připadl Ryanu Johansenovi, hrajícímu za domácí Blue Jackets.

„Voráček a Lemieux? Já v tom teda cítím docela rozdíl," zůstal nad věcí hokejista Philadelphie.

Vůbec prvním Čechem vybraným na Utkání hvězd byl v roce 1985 Miroslav Fryčer z Toronta, který divákům v hledišti haly Saddledome v Calgary při slavnostním nástupu kynul kovbojským kloboukem a dokonce i vstřelil gól.

„Do prdele, co já tady dělám? Kluk z Karviné mezi největším hvězdami NHL... Hlava mi to nebrala, jako bych pořád nemohl pochopit, kde jsem," vzpomínal na Utkání hvězd Fryčer ve své upřímné autobiografii Můj divoký hokejový život, která teď slaví úspěchy i v Kanadě.

Českým rekordmanem v počtu účastí je Jágr, který byl na All-Star Game vybrán třináctkrát. Naposledy v roce 2016, i když fanoušky žádal, aby pro něj vzhledem k pokročilému věku a novému formátu turnaje divizí ve třech proti třem už nehlasovali.

Při svém prvním startu v roce 1992 si ale Jágr připadal jako v Jiříkově vidění.

„Přichází Mark Messier. V dlouhém černém kabátu vypadá spíš jako nějaký tajemný režisér z Broadwaye," popisoval Jágr ve své knize z roku 1995. „Nikdy předtím jsem neviděl, že by se protihráči spolu nějak moc bavili. Ale tady vládla uvolněná atmosféra, hráči seděli vedle sebe a klábosili," líbilo se české hvězdě.

Dominik Hašek se na přehlídce nejlepších hráčů představil šestkrát a v památném olympijském roce 1998 si na Utkání hvězd ve Vancouveru připsal výhru v brankářské soutěži, když ze 16 nájezdů inkasoval jen tři góly.

Dominator však paradoxně chyběl na All-Star Game 2000, kde se sešlo ve výběru světa hned osm Čechů!

Kromě Jágra gólman Roman Turek, obránci Petr Buzek a Petr Svoboda plus útočníci Radek Bonk, Milan Hejduk, Martin Ručinský a Patrik Eliáš.

„Účast na prvních dvou Utkáních hvězd byla fajn v tom, že jsem byl mladší. Tehdy bylo úžasné být v kabině mezi legendami, jako byli Sakic nebo Selänne. V roce 2011 už jsem patřil k těm nejstarším," popisoval své zkušenosti Eliáš.

Dodnes se také vzpomíná na nevšední výkon Tomáše Kaberleho, který v soutěži přesnosti střelby v lednu 2008 sejmul ze čtyř pokusů všechny čtyři terčíky v rozích branky.

Jak na tenhle kousek naváže v přehlídce hvězd na konci ledna v San Jose Pastrňák?

Reklama

Související témata: