Hlavní obsah

Pasta kontra Maple Leafs. Plány Toronta ohrožuje bolehlav z Havířova

Toronto/Praha

Už je to zatraceně dlouho. Na Stanley Cup čekají fanoušci Toronta od roku 1967 a počty pamětníků tehdejšího triumfu zvolna klesají. Zažloutlé stránky novin a černobílé televizní záznamy připomínají slavnou minulost Maple Leafs, kteří po dlouhých letech strádání konečně mají tým, jenž si může dělat naděje na velký úspěch. Jen kdyby ve Východní konferenci nepřekážel Boston a v něm jistý David Pastrňák.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

David Pastrňák (vpředu) oslavuje se svými spoluhráči svůj vítězný gól v zápase proti Torontu.

Článek

Před 52 lety se legendární borci Toronta jako Jim Pappin, Red Kelly nebo Frank Mahovlich, vedeni nesmiřitelným koučem Punchem Imlachem, postarali o 13. Stanley Cup v historii klubu. A na ně by podle mnoha prognóz mohli o půlstoletí později navázat současní Maple Leafs s hvězdami Austonem Matthewsem, Johnem Tavaresem, Mitchem Marnerem koučovaní ostříleným Mikem Babcockem.

Nesporná síla kanadského mužstva se ale kamsi vytrácí, pokud jsou jeho soupeřem Bruins. Když se utkali s Torontem v prvním kole play off 2018, protáhla se jejich série na sedm zápasů, v nichž Pastrňák nasbíral pět gólů, osm asistencí a se spoluhráči Bergeronem a Marchandem byli bostonskou hybnou silou.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Hokejový útočník David Pastrňák slaví svou trefu v utkání NHL.

I v nové sezoně je dvaadvacetiletý útočník bolehlavem pro ambice Maple Leafs. V prvním zápase proti nim Pastrňák vstřelil hattrick, v sobotu si patnáct vteřin před koncem druhé třetiny připsal vítězný gól na 3:2. Celkově 26. v základní části.

„Zápasy s Torontem jsou pokaždé výjimečné, je to náš rival v divizi, vždycky se s nimi vlastně hraje o čtyři body," popisoval svou motivaci Pastrňák.

Od roku 1969 hráli Maple Leafs v play off s Bostonem pětkrát a pokaždé odešli poraženi. Před loňskou sérií také v roce 2013, kdy hrál za Bruins Jaromír Jágr. Tehdy Torontu nestačilo k postupu ani vedení o dva góly minutu a půl před koncem sedmého zápasu. Prohráli ho 4:5 v prodloužení…

Boston v této sezoně vyhrál nad Maple Leafs tři ze čtyř zápasů a v tabulce Atlantiku se dostal dva body za Toronto. Vzhledem k dominanci Tampy je dokonce čím dál pravděpodobnější, že na sebe oba konkurenti znovu narazí v úvodním kole play off, což by rodákovi z Havířova určitě nevadilo.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Hlavní kouč hokejistů Toronta Maple Leafs Mike Babcock na lavičce během utkání s Bostonem.

Od sezony 2015–16 proti nim ve 14 zápasech základní části nasbíral 19 bodů. V dlouholeté rivalitě týmů z tzv. Originální šestky má pouze slovutný Phil Esposito lepší bodový průměr, 1,52 na zápas. Pastrňák se v součtu utkání základní části a play off vyšplhal na průměr 1,45.

„Všichni víme, co dokáže ta jejich první lajna. Základem je nevyrábět chyby, kterých jsme zase vymysleli až moc," tvrdil po posledním vzájemném duelu útočník Marner.

Do konce základní části už si ale Toronto s Bostonem nezahraje, takže má jeho kouč Babcock dost času na to, aby vyladil plány na vyřazovací část.

„Kdybych netrénoval Toronto, asi bych v jejich hře našel zalíbení," řekl Babcock před časem o elitní bostonské formaci. Na jejím křídle způsobuje jemu i fanouškům Maple Leafs dlouhodobé bolesti hlavy právě Pastrňák.

Pastrňák vs. Toronto v sezoně 2018–19
10. listopadu: 3+1 - 5:1
26. listopadu: 2+0 - 2:4
8. prosince: 0+2 - 6:3
12. ledna: 1+0 - 3:2
Pozn.: Za datem je bilance bostonského útočníka a výsledek zápasu.

Reklama

Související témata: