Hlavní obsah

Pastrňák dal vzpomenout na Jágra. Zaútočí i na bájnou padesátku?

Boston/Praha
Aktualizováno

Do pohody má hokejový Boston daleko. Čtvrteční domácí porážka 2:3 v prodloužení byla už třetí ztrátou v řadě, z posledních šesti zápasů vyhráli Bruins jediný. V nelehkém období má však tým alespoň jednu jistotu. Spolehnout se může na svůj elitní útok Pastrňák, Bergeron, Marchand, který se podílel na šesti z posledních sedmi vstřelených gólů. Zejména David Pastrňák hraje s obrovskou lehkostí a po celou sezonu si udržuje stabilní výkonnost, o čemž svědčí i meta 30 branek, kterou ve čtvrtek pokořil už třetí sezonu za sebou.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Je to tam. Útočník Bostonu Bruins David Pastrňák (88) slaví jeden ze svých dvou gólů proti Philadelphii.

Článek

Pastrňák dokázal bodovat ve všech uplynulých třech duelech, které Boston nakonec prohrál. Proti Flyers havířovský odchovanec nejprve ve 4. minutě otevřel skóre ranou z voleje z levého kruhu při přesilové hře, ve 26. minutě pak vrátil svému týmu náskok pohotovou tečí.

Jenže ani to Medvědům nestačilo. Hosté ve třetí třetině i díky druhé asistenci Jakuba Voráčka v zápase srovnali na 2:2, aby pak v prodloužení dokonali obrat.

„Je to těžké. Když jdeme do třetí třetiny s vedením, musíme ho navýšit nebo aspoň udržet. Nesmíme se bát hrát. Dvacet minut je dlouhá doba, zvlášť v hokeji," uvědomoval si Pastrňák.

Dvaadvacetiletý forvard díky svým dvěma trefám už potřetí v řadě dokázal nasázet za sezonu alespoň třicet gólů. V té předminulé se na tuto metu dostal 15. března, v minulé o deset dní později. Nyní má „splněno" mnohem dřív. Stačilo mu na to jen 51 zápasů. Pokud v nastoleném tempu vydrží, klidně může atakovat bájnou padesátku...

Velmi reálné je, pokud se mu vyhnou zranění, že bude útočit na svůj bodový rekord z poslední sezony. Tehdy posbíral 80 kanadských bodů, nyní jich má 61 a do konce základní části Boston odehraje ještě 31 utkání.

Dát třicet gólů třikrát po sobě se z českých hokejistů v NHL naposledy podařilo Jaromíru Jágrovi mezi lety 2003–2007 (v ročníku 2004/05 se NHL kvůli výluce nehrála). Dohromady ale během kariéry legendární kladenský odchovanec dokázal vsítit třicet gólů v NHL hned patnáctkrát v řadě.

Dosáhnutím třicetigólové mety se navíc Pastrňák zapsal i do klubových statistik. Stal se totiž nejmladším hráčem Bruins za posledních 25 let, který třicítky zásahů dosáhl ještě před začátkem února.

Poslední tři sezony Davida Pastrňáka
SezonaZápasyGólyAsistence
16/17753436
17/18823545
18/19513031

„Samozřejmě je hezký pocit dát tolik gólů. Velký dík ale patří mým spoluhráčům. Na ledě se hokejem bavím a cítím, že hraju dobře. Tak snad začneme hrát dobře i jako tým," přeje si Pastrňák.

Reklama

Související témata: