Hlavní obsah

Den blbec! Rittich musel po děsivé minele z ledu: Pojedu domů a vyspím se z toho

Calgary/Praha

Svými výkony si získal fanoušky i trenéry Calgary, uznale o něm v této sezoně NHL mluví v zámoří i odborníci. Mnohokrát spoluhráče podržel, sbírá ocenění pro hvězdy zápasu a má velký podíl na tom, že Flames vévodí pořadí celé Západní konference. Jenže ani David Rittich není robot, jen člověk. Občas chybující člověk. Čtvrteční souboj proti San Jose mu hrubě nevyšel. Připsal si jen čtyři zákroky, pustil dva slepené góly a trenér Bill Peters ho už ve 14. minutě raději stáhl z ledu.

Foto: Profimedia.cz

Na zápas proti San Jose by český brankář Calgary David Rittich asi nejraději zapomněl.

Článek

"Nevypadal v pohodě. Nelíbil se mi ani jeden z těch gólů, které dostal," komentoval Peters výkon jihlavského rodáka. "Cítil jsem se dobře, byl jsem připravený. Ale stalo se, co se stalo," reagoval Rittich.

Co se tedy přihodilo?

Calgary v důležitém souboji s rivalem v konferenci otevřelo skóre, ale poté pustil Rittich dvě branky během 63 sekund. Českému gólmanovi nejdříve proklouzl puk pod betonem po střele Evandera Kanea z pravého kruhu. Při druhém gólu vyjel za nahozeným kotoučem, ale při rozehrávce trefil Brenta Burnse, který pohodlně zamířil do prázdné branky.

„Dostal mě, bylo to od něho chytré. Naznačil pohyb k mantinelu, ale pak zamířil rychle doprostřed a už jsem nestačil reagovat a změnit směr vyhození puku," popisoval Rittich po utkání novinářům okamžik před druhým gólem. „Trenér mě pak vystřídal a byl to pravděpodobně správný tah. No co, pojedu domů a vyspím se z toho, abych byl připraven na další trénink a další zápas," pokrčil rameny.

Po obří minele, dost podobné té, jíž Rittich dopustil o měsíc dříve v utkání proti Philadelphii, opouštěl „Big Save Dave" led pomalu. S hlavou sklopenou, očividně rozčarovaný a frustrovaný. Ale žádný hněvivý pískot či posměšné bučení se z ochozů napěchované Saddledome neozvaly. Hala ztichla, jako by fanoušci přemítali - co bude dál?

Žraloci se přiblížili na dostřel

Žraloci ucítili svoji šanci a ani střídající Mike Smith je nezastavil. Hned po 22 sekundách inkasoval, aniž by si předtím sáhl na puk. Kanadského gólmana překonal Hertl tečí střely Radima Šimka od modré čáry. Na 4:1 zvýšil Kane, který těžil z dobré práce českého útočníka, jenž vybojoval v rohu kluziště puk. Hertl se zapsal do statistik ještě v předposlední minutě, když v přesilové hře z dorážky stanovil konečný výsledek 5:2. San Jose se tak přiblížilo v tabulce Calgary na rozdíl pouhých dvou bodů.

Jeden nepovedený zápas z 82 v základní části? Na to má i v NHL nárok každý, i větší hvězdy než David Rittich. "Burns to skvěle přečetl," zastal se českého kolegy spoluhráč Matthew Tkachuk. "Je obrovský, pokryje hodně místa. Pokud by proti němu jel kdokoli jiný z jejich týmu, nestalo by se to. Viděl jsem, jak ve stejných situacích Ritter v této sezoně několikrát rychle přenesl hru a skončilo to gólem na druhé straně. Určitě mu proto nebudeme říkat, aby to už nedělal," dodal.

Reklama

Související témata: