Hlavní obsah

New Jersey - Calgary 1:2Skvělý Rittich dovedl Plameny k další výhře. Toronto zničilo Edmonton, hvězdný Rus znovu řádil

Aktualizováno

Výborným výkonem zazářil v utkání proti New Jersey v brance Calgary český gólman David Rittich, který pomohl k výhře 2:1. Šestadvacetiletý gólman inkasoval z dvaceti střel jen jednou a mohl se pochlubit 95% úspěšností zákroků. V dalších zápasech zvítězilo Toronto nad Edmontonem 6:2 a Tampa Bay na hřišti New York Rangers 4:3. Tři asistence si na straně vítězů připsal nejproduktivnější hráč soutěže Nikita Kučerov.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

David Rittich předvedl výborný výkon

Článek
Fotogalerie

V první třetině utkání mezi New Jersey Devils a Calgary Flames diváci branku neviděli, jako první se ke zklamaní většiny z nich trefil v 22. minutě z přesilové hy Lindholm, na dvoubrankový rozdíl zvýšil v 33. minutě Giordano.

První a poslední branku utkání si domácí připsali paradoxně ve vlastním oslabení, když v 37. minutě využil výborného napadání v obraném pásmu Plamenů Rooney a překonal výborně chytajícího Ritticha.

"Všiml jsem si, že se přemisťuje, tak jsem chtěl vystřelit nahoru do protipohybu. Snažil jsem se také pálit co nejrychleji, aby se na střelu nemohl připravit. Byl jsem i v dobrém úhlu a měl jsem trochu štěstí," přiznal Rooney.

Český gólman už další trefu domácím nepovolil, pochytal devatenáct z dvaceti střel a mohl slavit vítězství svého týmu. Rittich si připsal v této sezoně 22. výhru z 32 startů. "Měli pár dobrých akcí, několik přečíslení. Moc střel jsme jim ale jinak nedovolili a dobře jsme je ve vlastním pásmu bránili. To je důležité, pokud se chcete dostat do play off," uvedl Rittich.

Mueller narazil hlavou do mantinelu

Fanouškům Devils však pořádně zaskočilo, když Mirco Mueller ztratil rovnováhu po souboji o puk s Michaelem Frolíkem a narazil hlavou do mantinelu. Domácí útočník opustil hrací plochu na nosítkách.

"Spadl jsem při tom na něho a věděl jsem, že jde hlavou na mantinel. Hned jsem si říkal: 'Panebože, to bude špatné.' Když ho odnášeli a ukázal divákům palec, ulevilo se mi. To bývá obvykle dobré znamení," řekl Frolík, který ještě u doktorů vyzvídal, jak na tom Mueller je.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Po nešťastném zákroku zůstal Mirco Mueller (25) ležet na ledě

"Říkali mi, že je to lepší, než sami očekávali. Doufám, že bude OK. Vyděsí vás, když se něco takového stane. Uvědomíte si, jak nebezpečný může hokej být," dodal. Trenér New Jersey John Hynes si po utkání oddechl, že byl jeho svěřenec před odjezdem do nemocnice při vědomí a že hýbal všemi končetinami.

Flames zaznamenali již sedmou výhru v řadě a nadále tak vedou tabulku Západní konference, Devils se trápí ve Východní konferenci na čtrnáctém místě.

VIDEO: Sestřih zápasu New Jersey - Calgary

McDavid Oilers nezachránil

V první třetině zápasu mezi Torontem a Edmontonem nic jednoznačnému utkání nenasvědčovalo. Hosté se ujali vedení ve 12. minutě, kdy přesilovou hru využil po McDavidově nahrávce Draisaitl. Domácí fanoušky rozjásal o sedm minut později Marleau, který se postaral o vyrovnání.

O všem rozhodla druhá třetina, kdy demolici Olejářů zahájil v 22. minutě Marner, o 75 sekund později zvýšil na 3:1 Johnsson. A tím děsivý úvod prostřední části hry pro Oilers nekončil. Neuplynuly ani dvě a půl minuty a další ránu do sebevědomí hostů přichystal z přesilové hry Nylander. A aby toho nebylo na Edmonton málo, v 29. zvýšil na 5:1 opět v početní výhodě svým druhým gólem večera Johnsson.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

John Tavares se raduje z branky do sítě Edmontonu

Až pak se hororová devítiminutovka, během které nasázely Javorové listy svému soupeři čtyři góly, zastavila. Ve třetí třetině ještě zvýšil znovu z přesilové hry na pětibrankový rozdíl Tavares, hosté korigovali na konečných 2:6 díky Nugentu-Hopkinsovi v 57. minutě.

Toronto je po třetím vítězství v řadě třetí ve Východní konferenci, Oilers se krčí na třináctém místě v Západní.

VIDEO: Sestřih zápasu Toronto - Edmonton

Kučerov znovu řádil

Další parádní představení má za sebou v dresu Tampy Bay ruský útočník Nikita Kučerov. I díky jeho třem asistencím se mohla Tampa Bay radovat z výhry na hřišti New York Rangers 4:3 po prodloužení. V sestavě domácích tentokrát chyběl český útočník Filip Chytil.

Lídr kanadského bodování se podílel už na první brance svého týmu, o kterou se postaral v 8. minutě Johnson. Druhý gól si připsal v přesilové hře v 15. minutě Miller a i na jeho brance se přihrávkou podílel Kučerov.

Foto: Danny Wild, Reuters

Utkání nabídlo řadu ostrých soubojů

Domácí po 56 sekundách druhé části díky Zibanejadovi snížili, dvoubrankový náskok však vrátil hostům v 23. minutě Girardi. Divoký úvod prostřední části uzavřel o 29 sekund později Vesey, který snížil na 2:3. O vyrovnání se ještě v druhé třetině postaral v 35. minutě Nieves.

"Nechali jsme jim hodně času a prostoru. Ale v dalších dvou třetinách jsme ukázali, že náš tým má sílu," řekl útočník Mike Zibanejad, který si v utkání připsal 27. gól sezony. Je prvním hráčem Rangers po Jaromíru Jágrovi, který dal tolik branek ve dvou ročnících po sobě.

V závěrečné části již branka nepadla, o bodu navíc tak rozhodl v prodloužení po třetí asistenci Kučerova Hedman. "Kluci si zaslouží uznání, že opět našli způsob, jak vyhrát. Dělají to celý rok a týmům, které se nás snaží dohnat, to ztěžují. Nejdůležitější a nejcennější je to, jak vyhrávají," řekl kouč Jon Cooper.

Tampa tak zůstává nejúspěšnějším týmem probíhajícího ročníku, když se 102 body vede Východní konferenci, navíc poprvé v klubové historii vyhrála deset zápasů za sebou. Rangers jsou třináctí.

VIDEO: Sestřih zápasu New York Rangers - Tampa Bay

Colorado urvalo výhru po nájezdech

Až samostatné nájezdy musely rozhodnout utkání mezi domácím Coloradem a hosty z Vancouveru. Laviny šly v zápase do vedení v 9. minutě po brance MacKinnona, hosté však bleskově vyrovnali, když se o 57 sekund později trefil Roussel. Do kabin šli však přeci jen spokojenější domácí, kterým jednobrankový náskok zajistil z přesilové hry Rantanen.

Ve druhé třetině branka nepadla, utkání poslal do prodloužení Leivo, který vyrovnal tři minuty před koncem. O bodu navíc pro Avalanche musela rozhodnout až šestá série nájezdů, vítězný gól si připsal Söderberg.

Colorado je v tabulce Západní konference osmé, Vancouver o čtyři pozice níže.

VIDEO: Sestřih zápasu Colorado - Vancouver

Chicago uspělo v Anaheimu

V první třetině se fanoušci v Anaheimu branky nedočkali, ale ve druhé padly hned čtyři. Skóre otevřel po 49 sekundách prostřední části z přesilovky DeBrincat, domácí vyrovnali v 5. minutě pro změnu v oslabení, když se trefil Shore. Vedení vrátil Blackhawks Anisimov a paradoxně také v početní nevýhodě, i na to však domácí ještě do konce druhé třetiny díky Rowneymu odpověděli.

Poprvé v zápase se Chicago dostalo do vedení v 46. minutě, když se trefil Terry, hosté však díky druhé brance DeBrincata vyrovnali a smrtící úder si nechali na poslední minutu, když se 17 sekund před koncem trefil Kane.

Chicagu patří v Západní konferenci jedenáctá příčka, Ducks jsou čtrnáctí.

VIDEO: Sestřih zápasu Anaheim - Chicago

Výsledky NHL
Toronto - Edmonton 6:2 (1:1, 4:0, 1:1)
Branky: 23. a 29. A. Johnsson, 19. Marleau, 22. Marner, 25. Nylander, 41. Tavares - 12. Draisaitl, 57. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 36:36. Diváci: 19.356. Hvězdy zápasu: 1. A. Johnsson, 2. Marner, 3. Andersen (všichni Toronto).
New Jersey - Calgary 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 37. Rooney - 22. E. Lindholm, 34. Giordano. Střely na branku: 20:35. Brankář David Rittich odchytal za Calgary celé utkání, inkasoval jeden gól z 20 střel a úspěšnost zásahů měl 95 procenta. Diváci: 12.019. Hvězdy zápasu: 1. J. Gaudreau (Calgary), 2. Blackwood (New Jersey), 3. Giordano (Calgary).
NY Rangers - Tampa Bay 3:4 v prodl. (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 21. Zibanejad, 24. Vesey, 35. Nieves - 8. T. Johnson, 15. J.T. Miller, 23. Girardi, 64. Hedman. Střely na branku: 36:30. Diváci: 17.012. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Kučerov (oba Tampa Bay), 3. Vesey (NY Rangers).
Colorado - Vancouver 3:2 po sam. nájezdech (2:1, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 9. MacKinnon, 19. Rantanen, rozhodující sam. nájezd Söderberg - 10. Roussel, 57. Leivo. Střely na branku: 45:32. Diváci: 14.867. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon (Colorado), 2. Markström (Vancouver), 3. Landeskog (Colorado).
Anaheim - Chicago 3:4 (0:0, 2:2, 1:2)
Branky: 25. D. Shore, 39. Rowney, 46. Terry - 21. a 56. DeBrincat, 37. Anisimov, 60. P. Kane. Střely na branku: 32:35. Diváci: 16.689. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane (Chicago), 2. Terry, 3. H. Lindholm (oba Anaheim).

Reklama