Hlavní obsah

Hokej se ponořil do smutku. Zemřela jedna z legend NHL

New York/Praha

Ve věku třiadevadesáti let zemřela jedna z legend NHL, kanadský hokejový útočník Ted Lindsay. Byl označován za jedno z nejlepších levých křídel všech dob.

Foto: Profimedia.cz

Ted Lindsay (uprostřed) s dalšími legendami Mariem Lemieuxem (vlevo) a Markem Messierem při předloňském vyhlášení cen NHL v Las Vegas.

Článek

Lindsay narozený v malém městě Renfrew v kanadské provincii Ontario do NHL nakoukl v sezoně 1944/45 za Detroit, ve kterém strávil převážnou část své kariéry. U Red Wings vytvořil obávanou formaci s Gordiem Howem na pravém křídle a Sidem Abelem v centru, které se říkalo „Production Line". V letech 1950, 1952, 1954 a 1955 Detroit i jejich přičiněním vyhrál Stanleyův pohár.

Lindsay odehrál za Detroit Red Wings čtrnáct sezon (1944-57 a 1964/65), tři roky (1957-60) působil v Chicagu Blackhawks. V NHL má na kontě 1068 zápasů s bilancí 379 gólů a 472 asistencí.

Navzdory menšímu vzrůstu byl postrachem soupeřů a velkým bojovníkem, který se nebál použít pěsti. Právě ze stovek soubojů měl nesčetně jizev, kvůli kterým se mu přezdívalo Terrible Ted (Strašný Ted) nebo Scarface (Zjizvená tvář).

V roce 1966 byl uveden do hokejové Síně slávy, v roce 1991 pak Detroit navždy vyřadil z užívání dres s číslem 7, které Lindsay v Red Wings nosil. Před dvěma lety pak byl zařazen mezi 100 nejlepších hráčů v dějinách NHL.

Po Lindsaym nese jméno i trofej

V roce 1957 byl Lindsay průkopníkem při zakládání hráčské asociace v NHL, na čemž se podílel s obráncem Montrealu Dougem Harveym. Odbory sice tehdy byly kvůli nátlaku majitelů a vedení klubů záhy zrušeny a Lindsayho "vzpoura" vedla k jeho odchodu z Detroitu do Chicaga, na druhý pokus už ale byla hráčská asociace o dva roky později založena a pod názvem NHLPA funguje dodnes.

Od roku 2010 nese jeho jméno jedna z prestižních cen NHL - Ted Lindsay Award. Tedy trofej, která se uděluje nejužitečnějšímu hráči podle hráčské asociace NHLPA. Dříve se ocenění jmenovalo Lester B. Pearson Award a z českých hokejistů trofej ještě pod původním názvem vyhráli třikrát Jaromír Jágr a dvakrát Dominik Hašek.

Lindsay se rovněž angažoval v charitativních činnostech, v roce 2001 založil nadaci na pomoc lidem trpícím autismem.

Reklama