Hlavní obsah

Rittich líbal tyč a pak bavil zámořské novináře vzpomínkami na Nagano

V bráně doslova čaroval a po jednatřiceti úspěšných zákrocích byl český hokejový gólman Calgary David Rittich vyhlášen první hvězdou úterního utkání NHL proti Columbusu. Jihlavský rodák nestačil jen na dvě střely. I když na dvě... Jednou ho obětavým zákrokem na brankové čáře zachránil spoluhráč a kapitán Flames Mike Giordano. A právě tento moment byl po skončení duelu tím nejprobíranějším.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Calgary Mike Giordano (vpravo) zaskakuje obětavým zákrokem na brankové čáře za gólmana Flames Davida Ritticha.

Článek

Do konce druhé třetiny zbývalo necelých pět minut, když už Rittich ležel na ledě, přesto dokázal lapačkou zastavit střelu Joshe Andersona. Hra však pokračovala a jiný útočník Columbusu Cam Atkinson měl před sebou odkrytou branku.

Jasný gól, zdálo by se, protože Rittich by se nejspíš nestihl bleskově přesunout k druhé tyči. Taky že už Atkinson po své střele zvedal jednu ruku nad hlavu na znamení oslavy. Jenže předčasně. Ritticha zastoupil obětavým vrhnutím se po puku na brankové čáře obránce Giordano.

„Bylo to zákrok ze zoufalství. Vrhnul jsem se tam střemhlav a puk mě trefil. Samozřejmě jsem ale měl velké štěstí," přiznával po utkání, které Calgary vyhrálo 4:2, jeho kapitán.

„Jako na olympiádě v Naganu. Takové zákroky byly tehdy k vidění mnohokrát. Je vidět, že se něčemu přiučil," chechtal se Rittich a pobavil tím i zámořské novináře, které zajímalo, jak si může olympijské hry z roku 1998 pamatovat, když mu tehdy bylo pět let.

Foto: Candice Ward, Reuters

Gólman Calgary David Rittich (33) a Boone Jenner (38) z Columbusu.

„Vždyť jsme je vyhráli! Viděl jsem to snad dvacetkrát. Vím o tom hodně," přesvědčoval Rittich přítomné žurnalisty.

„Mikeův zákrok byl trochu jako ze staré školy, ale nepřekvapil mě tím. Vždyť se podívejte na jeho věk," žertoval český strážce tyčí na adresu pětatřicetiletého kapitána.

„Ale ne, teď vážně, byl to opravdu skvělý zákrok a uchránil nás od inkasovaného gólu. Bez něj bychom vedli už jen 3:2 a nikdy nevíte, jak by se pak zápas vyvíjel," uvědomoval si Rittich.

V utkání mu hned třikrát pomohla tyčka. Když jej ve druhé třetině zachránila branková konstrukce po střele Duboise už potřetí, zachytily kamery českého gólmana, jak na tyčku několikrát poklepal hokejkou, lapačkou a následné ji přes masku i políbil.

Reklama

Související témata: