Hlavní obsah

V nominaci na Mastertonovu trofej jsou Foligno, Lehner a Thornton

New York

Ve finální nominaci na Bill Masterton Memorial Trophy, která se v NHL uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji, jsou brankář Robin Lehner z New Yorku Islanders a útočníci Nick Foligno z Columbusu a Joe Thornton ze San Jose. Vítěz bude vyhlášen 19. června na slavnostním předávání cen NHL v Las Vegas.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Gólma New Yorku Islanders Robin Lehner.

Článek

Sedmadvacetiletý Švéd Lehner v září na začátku přípravného kempu přiznal, že se potýkal se závislostí na alkoholu a prášcích a že mu lékaři během odvykací léčby diagnostikovali bipolární poruchu. Po třech sezonách strávených v Buffalu se rozhodl pro změnu působiště a v létě podepsal roční smlouvu s Islanders, s nimiž prožil nečekaně úspěšnou základní část.

V brankovišti se Lehner pravidelně střídal s Thomasem Greissem. Společně vybojovali William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.

Lehner navíc zazářil i v prvním kole play off, kde Islanders vyřadili Pittsburgh v nejkratší možné době. Ve čtyřech utkáních inkasoval od Penguins pouhých šest branek.

Jednatřicetiletý Foligno se z pozice kapitána podílel na třetím postupu Columbusu do vyřazovacích bojů za sebou. S Blue Jackets v prvním kole vyřadil ve čtyřech zápasech suverénního vítěze základní části Tampu Bay. V základní části zaznamenal 35 bodů za 17 branek a 18 asistencí.

V průběhu ročníku zmeškal devět utkání kvůli zdravotním problémům dvou ze svých tří dětí. Jeho pětiletá dcera musela podstoupit druhou operaci srdce a dvouletý syn byl hospitalizován s tak vážným zápalem plic, že mu jedna plíce zkolabovala.

Devětatřicetiletý Thornton se v posledních dvou sezonách dokázal vrátit na led, přestože si postupně zpřetrhal vazy v obou kolenech. V základní části zaznamenal 51 bodů za 16 branek a 35 nahrávek v 71 duelech. Jeho Sharks v prvním kole vyřazovacích bojů prohrávají s Vegas 2:3.

Reklama