Hlavní obsah

Pyrrhovo vítězství, Carolině se po neděli rozpadá sestava. Jak je na tom Mrázek?

New York/Praha

Po nečekaném vyřazení Washingtonu pokračuje jízda hokejistů Caroliny i ve druhém kole play off NHL. Hurikáni dokázali triumfovat v obou úvodních zápasech série na ledě NY Islanders, jenže nedělní vítězství 2:1 pro ně bylo vítězstvím Pyrrhovým. Tým trenéra Roda Brind'Amoura totiž v utkání přišel o tři zraněné hráče včetně českého brankáře Petra Mrázka a aktuálně má na marodce už šest stabilních hokejistů základní sestavy.

Foto: Brad Penner, Reuters

Petr Mrázek v brance Caroliny zasahuje před útočníkem Anthonym Beauvillierem z New York Islanders.

Článek

Mrázka nejprve ve 14. minutě překonal Mathew Barzal, čímž ukončil jeho 135 minut a čtyři vteřiny dlouhou neprůstřelnost (delší sérii bez inkasované branky měl v klubové historii Caroliny jen Kevin Weekes - 143:55 v play off 2002).

Na začátku druhé třetiny se ale český gólman zranil při zákroku proti Leo Komarovovi. Levou nohu si poté několikrát protahoval, pokračovat ve hře ale nešlo. Ve 27. minutě proto během reklamní pauzy odjel ke střídačce, nasupeně praštil hokejkou o mantinel a zamířil do kabiny.

„Z jeho tváře šlo jasně vypozorovat, že se cítí mizerně. Určitě by chtěl nejraději pokračovat. Plně doufám, že to není vážné," uvedl Brind'Amour. Přesný rozsah zranění ostravského rodáka bezprostředně po zápase nebyl znám, podle prvních zpráv by ale nemělo jít o nic vážného a Mrázkův stav bude posuzován na denní bázi.

Do branky tak musel pětatřicetiletý Kanaďan Curtis McElhinney, který v zápase kryl všech 17 střel a pomohl svému týmu k obratu. Byť měl několikrát i štěstí - gól Devona Toewse ze závěru druhé třetiny sudí neuznali pro úmyslné kopnutí bruslí a ve třetí třetině McElhinneymu hned dvakrát pomohla branková konstrukce.

„McElhinney je skvělý celý rok. Určitě jsme si nepovzdechli se slovy: Ale ne, koho to musíme poslat do branky," prohlásil Brind'Amour na adresu gólmana, který nechytal 22 dní.

McElhinney se tak zapsal do historie NHL jako první brankář, který absolvoval své první tři zápasy v play off v kariéře v dresech tří různých týmů. V roku 2009 debutoval ve vyřazovací části za Calgary, vloni si rovněž zachytal za Toronto. Ani jednou nestál v brance od úvodního buly. Nyní se dočkal první výhry v play off ve 35 letech a 340 dnech jako třetí nejstarší gólman v historii NHL.

Zranění Mrázka však nebylo jedinou nedělní ztrátou pro Hurricanes. Pro obránce Trevora van Riemsdyka skončil duel už po půlminutě, když jej zezadu narazil na mantinel Cal Clutterbuck. Van Riemsdyk si s bolestivou grimasou držel rameno, zamířil do šatny a do zápasu už se nevrátil. „A hned tak se do hry bohužel nevrátí," posteskl si Brind'Amour s tím, že klíčového beka Caroliny čeká v pondělí vyšetření magnetickou rezonancí.

A v témže zápase se zranil i finský útočník Saku Mäenalanen. Jeho poranění ruky je navíc vážnějšího charakteru, vyžádá si operaci, kvůli které bude muset vynechat deset až čtrnáct dní.

Na marodce už přitom jsou i útočníci Andrej Svečnikov (otřes mozku), Michael Ferland (zranění v horní části těla) a Jordan Martinook (zranění v dolní části těla).

„Sice nás každý zápas kosí zranění, ale každý přispívá svým dílem a vždy někdo vyskočí. Jsme odolná parta," nepropadá skepsi levý křídelník Warren Foegele.

Reklama

Související témata: