Hlavní obsah

St. Louis - San Jose 4:5 PPStav série 1:2Hvězdný zadák se střelecky probudil v pravý čas! Žraloci urvali druhou výhru

St. Louis/Praha
Aktualizováno

Excelentní švédský obránce Erik Karlsson byl hrdinou třetí bitvy finále Západní konference NHL. Hvězdná posila, která přišla do San Jose před sezonou z Ottawy, svým prvním zásahem v letošním play off otevřela skóre utkání na ledě St. Louis a v prodloužení druhou trefou uzavřela jeho účet. Žraloci zvítězili 5:4 a v sérii hrané na čtyři vítězství se ujali vedení 2:1 na zápasy. Dvojnásobný držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL Karlsson se s 15 body za dva góly a 13 asistencí se vyhoupl v tabulce produktivity před spoluhráče Tomáše Hertla. Český útočník v utkání nebodoval.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Rozhodující moment. Švédský obránce Erik Karlsson (třetí zprava) právě v prodloužení překonal brankáře St. Louis Jordana Binningtona a rozhodl o výhře San Jose Sharks 5:4 v prodloužení.

Článek

Sharks získali v první třetině dvougólový náskok, ještě v prostřední části vedli 3:1, ale pak domácí třemi trefami v řadě otočili vývoj skóre. Na obratu se podíleli dvěma góly David Perron, po jedné brance dali Alexander Steen s Vladimirem Tarasenkem. Těsný náskok drželi Blues až do času 58:59. Tehdy při hře bez brankáře vyrovnal na 4:4 svým 14. zásahem v play off nejlepší střelec Logan Couture.

Vítěznému gólu hostů v 6. minutě prodloužení předcházela hra rukou Tima Meiera, kterou rozhodčí neodpískali. Švýcarský útočník vystřelil v pádu a jeho pokus byl zblokován, ale ještě máchl rukou do vzduchu po plachtícím puku, který dostal do předbrankového prostoru. Kotouče se zmocnil Gustav Nyquist a přistrčil ho Karlssonovi, jenž rozhodl o výhře hostů. Osmadvacetiletý švédský bek byl zvolen první hvězdou zápasu, dvě branky v dresu vítězů dal také Joe Thornton.

"Neviděl jsem to, snažil jsem se uvolnit. Myslel jsem si, že puk před branku nějak dostal Gustav," řekl ke hře rukou Karlsson. "Seběhlo se to rychle a nechci komentovat rozhodčí. Byl to zápas, ve kterém se přelévalo skóre a oba týmy byly chvíli nahoře i dole. Hrálo se s nasazením, v rychlosti a dochází k různým situacím. Něco se pískne, něco se přehlídne. Jsem rád, že jsme si našli cestu k vítězství," doplnil trenér San Jose Peter DeBoer.

Brankář St. Louis Jordan Binnington i další hráči Blues se ihned po gólu sesypali na rozhodčí. Tyto situace se ale u videa nepřezkoumávají. "Vždy je těžké, když prohrajete v prodloužení a je jedno jak. Musíte jít dál. To platí i o situaci, která rozhodla. Nemůžeme udělat nic s tím, co se stalo. Prostě musíme jít dál a připravit se na další zápas," řekl trenér Blues Craig Berube.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Erik Karlsson (druhý zprava) vypálil a San Jose vyhrálo nad St. Louis 5:4 v prodloužení.

Stejně smířlivě mluvil i domácí útočník Perron. "Zahrál rukou. Štve to, ale musíme to hodit za hlavu. Vyspíme se z toho, vrátíme se s úsměvem na tváři a nastavíme se tak, abychom zase hráli svou hru," uvedl dvougólový střelec. "Je škoda, že jsme neudrželi v závěru (základní hrací doby) vedení. Třetí třetinu jsme hráli přesně tak, jak jsme chtěli, ale povedlo se jim vyrovnat," dodal.

Obě strany se také shodly, že důležitým okamžikem před gólem na 4:4 bylo odpískané zakázané uvolnění St. Louis. "Na ledě jsem strávil asi třicet minut, už jsem byl trochu unavený. Myslím si, že mí spoluhráči na tom byli stejně. Pomohlo mi to, abych se vydýchal," přiznal Couture. "Měli hráče navíc, jdou po vás. Je to těžké. Vyhodil jsem puk, který se někdy zastaví dříve, jindy přejde všechny čáry. Opět to byla záležitost centimetrů," mrzelo kapitána Blues Alexe Pietrangela.

Na druhé straně Karlsson litoval, že promarnili vedení 2:0 a 3:1. "Odehráli jsme dobrou první třetinu, ale potom jsme trochu ubrali. Bojovali o trošku víc než my, ale drželi jsme se systému a plánu. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Neřekl bych ani, že prohráli kvůli rozhodnutí rozhodčích. Byl to férový zápas," řekl.

Finále Západní konference play off NHL - 3. zápas:
St. Louis - San Jose 4:5 v prodl. (0:2, 4:1, 0:1 - 0:1)
Branky: 37. a 39. Perron, 22. Steen, 25. Tarasenko - 14. a 66. E. Karlsson, 17. a 22. J. Thornton, 59. Couture. Střely na branku: 32:32. Diváci: 18 360. Hvězdy zápasu: 1. E. Karlsson (San Jose), 2. Perron (St. Louis), 3. J. Thornton (San Jose). Stav série: 1:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)1720(14+6)
2.Marchand(Boston)1616(6+10)
3.Burns(San Jose)1715(5+10)
Meier(San Jose)1715(5+10)
5.E. Karlsson(San Jose)1715(2+13)
6.Hertl(San Jose)1714(9+5)
7.Rantanen(Colorado)1214(6+8)
8.Schwartz(St. Louis)1613(9+4)
9.MacKinnon(Colorado)1213(6+7)
10.Krejčí(Boston)1613(4+9)
12.Pastrňák(Boston)1612(6+6)

Reklama

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4