Hlavní obsah

Boston - St. Louis 2:3 PPStav série 1:1Srovnáno. Pastrňák asistoval, St. Louis ale rozhodlo v prodloužení

Boston

Žádný bostonský trhák! Hokejisté St. Louis vyhráli ve druhém finále play off NHL 3:2 v prodloužení a srovnali stav série na 1:1. Vítězný gól vstřelil v 64. minutě obránce Carl Gunnarsson, který si na ledě Bostonu připsal i nahrávku a stal se největší hvězdou večera. Bruins, kteří prohráli po osmi zápasech, asistoval útočník David Pastrňák. Jeho spoluhráč David Krejčí nebodoval. St. Louis vyhrálo vůbec první finálové utkání v klubové historii.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Carl Gunnarsson (4) a Pat Maroon (7) se radují poté, co první z nich dal v prodloužení rozhodující branku St. Louis proti Bostonu.

Článek

Třetí duel je na programu v noci ze soboty na neděli od 2:00 SELČ v St. Louis.

Skvělý pocit jet domů za vyrovnaného stavu. Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. S prvním zápasem jsme nebyli spokojení. Dneska jsme hráli celých 60 minut a celkově předvedli dobrý výkon," řekl novinářům dvaatřicetiletý Gunnarsson.

Všechny branky v základní hrací době padly v první třetině. Na rozdíl od úvodního souboje otevřel skóre Boston, který v páté minutě potvrdil pozici týmu s nejlepší přesilovou hrou ve vyřazovacích bojích. Pastrňák přihrál Jakeu DeBruskovi, který si najel do rohu a nahrál mezi kruhy Charliemu Coyleovi. Americký útočník střelou z první překonal brankáře Jordana Binningtona mezi betony.

V deváté minutě sevřeli Blues domácí v jejich obranné třetině a dočkali se srovnání. Bek Robert Bortuzzo nahodil od hrazení puk, který s pomocí teče bostonského zadáka Matta Grzelcyka skončil pod horní tyčí branky Tuukky Raska.

Bruins pohotově zareagovali a za 40 vteřin si vzali vedení zpět. Díky napadání Bostonu se kotouč dostal k zadnímu mantinelu na Seana Kuralyho, jenž zadovkou našel před brankou volného Joakima Nordströma. Švédský útočník umístil bekhendem puk mezi Binningtonovy nohy.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Bostonský brankář Tuukka Rask a Torey Krug při jedné z inkasovaných branek od St. Louis ve druhém finále.

V 15. minutě ujelo St. Louis do přečíslení dvou na jednoho. Rask střelu Jadena Schwartze vyrazil k Vladimíru Tarasenkovi, který nadvakrát uspěl. Sedmadvacetiletý Rus se trefil počtvrté za sebou a bodovou šňůru natáhl na osm utkání.

Bruins před koncem úvodní dvacetiminutovky přišli o Grzelcyka, kterého u zadního hrazení atakoval ramenem do hlavy Oskar Sundqvist. Amerického hráče převezli do nemocnice. Trenér Bruce Cassidy neměl po zápase o jeho stavu žádné zprávy.

Na konci druhého dějství dostali hosté k dispozici čtyřminutovou početní výhodu. St. Louis ji však kvůli Schwartzově vyloučení nedohrálo celou.

Paradoxně až závěrečné minuty základní hrací doby přinesly na obou stranách velké šance. V 56. minutě útočník Blues Pat Maroon z levého kruhu Raska neprostřelil. Na druhé straně se zblízka neprosadil Patrice Bergeron.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Carl Gunnarsson (4) a Pat Maroon (7) se radují poté, co první z nich dal v prodloužení rozhodující branku St. Louis proti Bostonu.

Švéd Gunnarsson duel málem zlomil už dvě minuty před koncem třetí části, nastřelil však pouze tyč. V hrdinu utkání se neproměnil ani Pastrňák, jehož ránu z mezikruží v poslední minutě vyrazil Binnington.

První prodloužení ve finále Stanley Cupu od roku 2016 rozhodl Gunnarsson v signalizované početní výhodě dělovkou od modré čáry a zamítl úvahy o trháku Bostonu. "Rád bych skóroval ve třetí třetině, ale je to jedno. Vyhráli jsme v nastavení a na ničem jiném nezáleží," uvedl Gunnarsson.

St. Louis vyhrálo první finálové utkání v klubové historii. V předchozích třinácti neuspělo. "Je to takový malý bonus. Jsem si jistý, že tímhle to pro nás nekončí," prohlásil Gunnarsson.

Klíčem k úspěchu Blues se stala častější střelba. Zatímco v úvodním zápase zvítězil Boston na střely 38:20, tentokrát podlehl 23:37. "Byli lepší, nepředvedli jsme nejlepší výkon," uznal Rask. "Tlačili víc než v prvním utkání. To byl rozdíl oproti nám. Navíc nás více napadali a nevyhráli jsme tolik soubojů o puk," prohlásil kouč Cassidy.

Finále Stanleyova poháru - 2. zápas:
Boston Bruins - St. Louis Blues 2:3 v prodl. (2:2, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Coyle (DeBrusk, Pastrňák),11. Nordström (Kuraly) - 10. Bortuzzo (Bozak, C. Gunnarsson), 15. Tarasenko (Schwartz), 64. C. Gunnarsson (Ryan O'Reilly, Sundqvist). Rozhodčí: Rooney, Dwyer - Amell, Cherrey. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Střely na branku: 23:37. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. C. Gunnarsson, 2. Tarasenko (oba St. Louis), 3. Nordström (Boston). Stav série: 1:1.
Boston: T. Rask - McAvoy, Chára, Carlo, Krug, C. Clifton, Grzelcyk - Pastrňák, Bergeron, Marchand - Backes, Krejčí, DeBrusk - Heinen, Coyle, M. Johansson - Acciari, Kuraly, Nordström. Trenér: Bruce Cassidy.
St. Louis: Binnington - Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, Bortuzzo, C. Gunnarsson - Tarasenko, B. Schenn, Schwartz - D. Perron, Ryan O'Reilly, Blais - Maroon, Bozak, Fabbri - A. Steen, Sundqvist, Barbašev. Trenér: Craig Berube.

Reklama

Související témata: