Hlavní obsah

Brankáře Paříka si vybralo ve třetím kole draftu NHL Los Angeles

Aktualizováno

Jako první český hokejista prošel letošním draftem NHL brankář Lukáš Pařík z Liberce. Ve třetím kole si ho vybralo na 87. místě Los Angeles. Na nižší pozici přišel nejžádanější český hráč na řadu naposledy v roce 2013, kdy si Winnipeg rovněž ve třetím kole jako 114. v pořadí vybral obránce Jana Košťálka. Celkem bylo draftováno sedm talentů z tuzemska.

Foto: Sport.cz

Brankář Lukáš Pařík jako první český hokejista prošel letošním draftem NHL. Ve třetím kole si ho vybralo na 87. pozici Los Angeles.

Článek

Osmnáctiletý Pařík nastupoval v uplynulé sezoně v juniorském týmu Bílých Tygrů a v osmi zápasech se představil i v prvoligových Benátkách nad Jizerou. Na dubnovém mistrovství světa hráčů do 18 let ve Švédsku byl třetí s úspěšností zákroků 92,35 procenta a měl průměr 3,54 obdržené branky na zápas.

Ve čtvrtém kole se dostalo na dva české útočníky. Edmonton si na 100. místě vybral Matěje Blümela z Waterloo ze zámořské juniorské USHL a o pět míst později si Chicago zajistilo práva na Michala Teplého z Liberce. V pátém kole si Washington na 153. místě zvolil obránce Martina Huga Haše z Tappary Tampere.

V šestém kole se dočkali další tři útočníci. Lukáše Rouska ze Sparty si vybralo Buffalo (160. místo), Tomáše Mazuru z Kimball Union Academy z USHS zvolil stejně jako Blümela Edmonton (162.) a Karla Pláška z Komety Brno pořadatel draftu Vancouver (175.).

Devatenáctiletý rodák z Tábora Blümel je odchovancem Pardubic a v USHL působil dva roky. V uplynulé sezoně si připsal v 58 zápasech základní části 60 branek za 30 branek a stejný počet asistencí. Ve čtyřech duelech play off přidal tři góly a jednu přihrávku.

Osmnáctiletý Teplý je odchovancem Havlíčkova Brodu, do Liberce přišel před dvěma roky. V minulém ročníku sehrál v extralize 15 utkání a připsal si dvě asistence. Hrál i za Benátky nad Jizerou a na MS osmnáctek v pěti duelech zaznamenal tři asistence.

Stejně starý Haš, který je odchovancem Sparty, hraje v juniorce Tappary druhou sezonu a na premiéru v prvním týmu čeká. Na šampionátu osmnáctek v pěti duelech zaznamenal gól a asistenci.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman na letošním draftu ve Vancouveru.

Čeští hokejisté letos chyběli v prvním kole draftu teprve podruhé za posledních šest let. Loni v něm byli vybráni Filip Zadina (6. místo, Detroit) a Martin Kaut (16., Colorado), o rok dříve Martin Nečas (12., Carolina) a Filip Chytil (21., New York Rangers).

V roce 2016 přišel na řadu až ve druhém kole Libor Hájek (37., Tampa Bay). Sezonu předtím byli draftováni v prvním kole Pavel Zacha (6., New Jersey) a Jakub Zbořil (13., Boston). V roce 2014 to byli Jakub Vrána (13., Washington) a David Pastrňák (25., Boston).

Čeští hokejisté na draftu NHL 2019 ve Vancouveru (pořadí - tým NHL - hokejista - post - dosavadní tým/soutěž):
87. Los Angeles Kings - Lukáš Pařík - brankář - Liberec
100. Edmonton Oilers - Matěj Blümel - útočník - Waterloo/USHL
105. Chicago Blackhawks - Michal Teplý - útočník - Liberec
153. Washington Capitals - Martin Hugo Haš - obránce - Tappara Tampere/Fin.
160. Buffalo Sabres - Lukáš Rousek - útočník - Sparta Praha
162. Edmonton Oilers - Tomáš Mazura - útočník - Kimball Union/USHS
175. Vancouver Canucks - Karel Plášek - útočník - Kometa Brno.

Reklama