Hlavní obsah

Rok 1989 a první návštěva z NHL. Šampioni si pochvalovali pivo za tři kačky

Praha

NHL v Praze... Tohle spojení už se tu vžilo v letech 2008 a 2010. Dnes už ani nezní nijak nezvykle, natož senzačně. Bývaly ale doby, kdy čeští hokejoví fanoušci zírali na zámořské hokejové hvězdy jako na svatý obrázek. Rok 1989, kdy se ve Sportovní hale představili tehdejší vítězové Stanley Cupu Calgary Flames, nebyl výjimkou.

Foto: Sport.cz

Jiří Hrdina si v dresu Calgary, vítězů Stanley Cupu, zahrál v Praze.

Článek

Vidět kanadské profesionály naživo se divákům v Československu poštěstilo už v roce 1972, kdy se národní hrdinové s javorovými listy na dresech vraceli ze zápasů Série století z Moskvy.

František Pospíšil si dodnes pamatuje, jak ho Bobby Clarke hokejkou praštil do obličeje, až mu odlétla přilba a gólman Jiří Holeček si jistě vybaví vyrovnávací gól na 3:3, který padl v čase 59:56...

V sedmdesátých letech se tu objevili také zástupci WHA v podobě týmů Winnipeg Jets a Cincinnati Stingers, které československá reprezentace bez problémů přehrála.

V roce 1978 byl členem bronzového kanadského výběru na MS v Praze i věhlasný Marcel Dionne, o sedm let později uhranuli na světovém šampionátu diváky mladíci Mario Lemieux a Steve Yzerman, kteří ke dvěma utkáním nastoupili i na zimním stadionu Slavie v Edenu... Prvním týmem NHL, jenž si v Praze zahrál zápasy, však byli před třiceti lety právě až šampioni z Flames.

Na archivní fotce z letiště v Ruzyni vypadají Joe Nieuwendyk, Mike Vernon a Doug Gilmour dost vytřeštěně. I když jim jejich český spoluhráč Jiří Hrdina poskytl základní informace, bylo na nich znát, že absolutně nevědí, co mají čekat.

„Většina kluků z týmu nikdy nebyla v Evropě," vysvětloval Hrdina.

V den příletu 5. září 1989 titulky místních novin hlásaly, že začínají výroční schůze KSČ a její tehdejší šéf Miloš Jakeš zrovna předával vyznamenání generální tajemnici Strany kongresu nezávislosti Madagaskaru... Kdo by tehdy v oprýskaném a šedivém městě tušil, co se přihodí za necelé tři měsíce.

Hráči Calgary před cestou za železnou oponu příliš netrénovali, s ruskou posilou Sergejem Makarovem se sehrávali až během několika pražských tréninků, mezi kterými hledali rozptýlení v klubu U Bílého koníčka. Usedlejším typům ale spíš imponovalo, že pivo tady stojí tři koruny a velmi velmi výhodné byly i ceny českého křišťálu.

Na českou reprezentaci nevyzráli

„Vyhrajeme my," odpovídal Hrdina novinářům v hotelu InterContinental a musel dodat, že tím myslí Calgary. Reprezentační tým pod vedením vynikajícího kouče Pavla Wohla byl však na startu sezony rozehranější a oba zápasy ovládl v poměru 4:2 a 4:1.

V tom prvním ukázal svou třídu i brankář Dominik Hašek, ve druhém se na ledě objevila také mladá lajna pozdějších es ve složení Jaromír Jágr, Robert Reichel, Robert Holík.

„Prožili jsme zde překrásné dny, lidé jsou tady velice přátelští a váš hokejový svaz nám připravil skvělé podmínky. Takže jsme na oplátku nechali vaši reprezentaci vyhrát," vtipkoval kouč Calgary Terry Crisp před druhou částí turné v Sovětském svazu.

O pár měsíců později se východní blok zhroutil a po zámořských kluzištích se začali prohánět ve větší míře i Češi, Slováci a Rusové. Dnes naprosto běžná věc, stejně jako vás už asi nepřekvapí, že se v Praze v pátek znovu hraje NHL.

10. září 1989 - Praha
ČSSR - Calgary Flames 4:2 (15. Bača, 20. Doležal, 24. Jelínek, 42. Procházka - 9. Patterson, 11. Nieuwendyk), vyloučení 9:11, navíc Bača a Gilmour na 10 minut, bez využití, 14 000 diváků.
ČSSR: Hašek –Stavjaňa, Ščerban, Procházka, Bača, Kadlec, Gudas –Svitek, Růžička, Cíger –Janecký, Kron, Šejba –Dolana, Kučera, Vlach –Jelínek, Haščák, Doležal.
Calgary: Vernon (32.Wamsley) – Nattress, Macoun, McCrimmon, Suter, McInnis, Sabourin – Makarov, Hrdina, Ranheim – Prjachin, Nieuwendyk, Roberts – Peplinski, Otto, McLellan – M. Hunter, Gilmour, Pattersson.
11. září 1989 - Praha
ČSSR - Calgary Flames 4:1 (4. Jelínek, 8. Růžička, 48. Holík, 60. Kadlec - 46. Nieuwendyk), vyloučení 8:12, bez využití, v oslabení 2:0, 14 000 diváků.
ČSSR: Bříza –Stavjaňa, Ščerban, Kadlec, Gudas, Tichý, Kučera, Procházka, Bača –Svitek, Růžička, Cíger –Dolana, Kučera, Vlach – Jelínek, Haščák, Doležal –Jágr, Reichel, Holík.
Calgary: Wamsley (30.Vernon) – Johansson, Murzyn, MacInnis, Sabourin, Nattress, Macoun, McCrimmon, Suter – Makarov, Nieuwendyk, Ranheim – Prjachin, Gilmour, Pattersson – T. Hunter, Otto, Hrdina – Berdqvist, Fleury, McLellan.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články