Hlavní obsah

Pohádka českého gólmana v NHL pokračuje. Luxus, je skvělý, tleskají mu v Kanadě

Calgary

S Calgary se ve čtvrtek v noci radoval z výhry 5:1 nad Detroitem, a i když po takto jednoznačných výhrách nebývají většinou brankáři vítězných týmů v centru pozornosti, zámořská média výkon gólmana Flames Davida Ritticha náležitě vyzdvihují. Jihlavskému rodákovi se na úvod sezony daří a dokazuje, že si pozici jedničky právem zaslouží.

Foto: Larry MacDougal, ČTK/AP

Hokejisté Detroitu Red Wings českého gólmana Calgary Davida Ritticha nešetřili. Před brankou jej atakuje Justin Abdelkader (8).

Článek

Rittich už v minulé sezoně vytlačil z pozice jasné jedničky Mikea Smithe. V létě dal zapomenout na svůj nováčkovský kontrakt v hodnotě 800 tisíc dolarů a s kanadským týmem podepsal smlouvu na 2,75 milionu a důvěru vedení nyní náležitě vrací.

„Čtvrteční výsledek mohl být úplně jiný, kdyby tým neměl luxus v podobě skvělého výkonu v bráně, který David Rittich už předváděl v předchozích zápasech sezony," chválí gólmana například kanadský server sportsnet.ca.

Jako moment, kdy se vývoj zápasu mohl vydat úplně jiným směrem, uvádí server šanci detroitského Dylana Larkina z úvodu: „Donutil Ritticha k parádnímu zákroku, v opačném případě mohl celý večer nabrat úplně jiné obrátky. A už o minutu později krásně lapil pokus Dannyho DeKeysera."

„To bylo velké, co? Tam se to celé mohlo lámat," vracel se kouč Calgary Bill Peters k úvodnímu zákroku české opory.

„První třetina z naší strany byla podle mě docela dobrá, ale až na ta první střídání. Ukázal (Rittich) perfektní zákrok. Je na něj spolehnutí. Chytá dobře celý rok. Byl skvělý už od prvního dne v tréninkovém kempu. Jeho počínání v bráně se mi zdálo tentokrát ještě lepší než obvykle. Má sebevědomí a je fakt dobrý," smekl trenér.

Rittichovi pokazil ve čtvrtek čisté konto Darren Helm. Vykryl sice samostatný nájezd Anthonyho Manthy, jenže puk se mu přeci jen prokutálel mezi betony a zastavil se na brankové čáře. Za ní ho následně dorazil švédský forvard.

Foto: Candice Ward, Reuters

Puk je za zády českého gólmana Davida Ritticha a míří do sítě. V utkání NHL s Detroitem však gólman Plamenů inkasoval jen jednou a nakonec slavil výhru.

„No jo," krčil rameny Čech, jehož v zámoří přezdívají Big Save Dave. „Vždycky můžete věci udělat lépe. Snažím se ze sebe dostat maximum a dodávat klukům sebevědomí. Když se povede pár zákroků, oni pak dávají góly a můžu se radovat i já," vykládal 27letý brankář, který nebyl nikdy draftován.

V dosavadních osmi zápasech se do branky postavil v sedmi případech, na nadcházejícím tripu, který začíná v neděli v Anaheimu se očekává, že se bude více střídat se svým kolegou Camem Talbotem.

Reklama

Související témata: