Hlavní obsah

Premiérový gól v NHL ve 127. zápase. Který Čech se načekal ještě déle?

Montreal/Praha

Z reakcí hráčů Montrealu bylo znát, že se stalo něco výjimečného. I kapitán Shea Weber, který obvykle slaví góly decentním ťuknutím do rukavice, byl najednou u vytržení.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Victor Mete z Montrealu dal svůj první gól v NHL. Potřeboval na to 127 zápasů. Na snímku přijímá gratulace od spoluhráčů.

Článek
Fotogalerie

Že šli Canadiens do vedení proti Minnesotě (nakonec 4:0), ho ani tak nerozpumpovalo, ale nadšený byl hlavně ze střelce. Jeho parťák z obranné dvojice Victor Mete dal svůj první gól v NHL. Potřeboval na to 127 zápasů.

Nemusíte mít ofenzivní roli, ale hrát v nejlepší lize světa třetím rokem bez jediného gólu, je vskutku rarita. A těch narážek od spoluhráčů...

"Jsem rád, že jsem se toho konečně zbavil. Publikum docela šílelo. Jo, cool pocit," zářil Mete, který od roku 2017 pálil na branku ve 112 případech, ale neúspěšně.

Jednadvacetiletého mladíka nevysoké postavy z Ontaria si Montreal vybral ze 100. pozice draftu 2016. V první sezoně končil Mete se sedmi asistencemi ze 49 zápasů, ve druhé přidal dalších 13 nahrávek na gól, jenže trefa žádná.

"Když vám to neustále někdo připomíná, tak to jen tak z hlavy nedostanete," souhlasil Mete, který překonal klubový anti-rekord amerického beka Mikea Komisareka, jenž na premiérovou trefu čekal 123 zápasů.

Melicharova kalvárie

Ještě déle trvala kalvárie českého obránce Josefa Melichara, který svůj první gól kariéry v dresu Pittsburghu, dával ve 137. zápase kariéry do sítě Tampy. A tak ho to nabudilo, že do konce sezony 2003-04 stihl ještě dva. Svou zámořskou kariéru pak uzavřel se sedmi góly za 349 zápasů.

Když se slovenský bek Radoslav Suchý trefil poprvé ve 152. utkání, zlili ho spoluhráči v kabině Coyotes šampaňským.Takovou měli radost z gólu opravdu velmi svátečního střelce.

Neslavný primát hráče, jenž nejdéle působil v NHL, aniž by dal jediný gól, nadále drží Steven Halko, někdejší bek Caroliny, jenž se netrefil ani v jednom ze svých 155 startů v NHL...

Nejdelším úsekem bez vstřeleného gólu od začátku kariéry si ovšem prošel David Hale, který dával gól až ve své šesté sezoně v NHL.

Takové konce příběh montrealského beka nenabral.

"K večeři si dám steak, mám ho rád pěkně medium rare. Je jasné, kdo to bude platit," dobíral si šťastlivce Nick Cousins, který Metemu na premiérový zásah přihrával.

Kdy se v NHL trefili poprvé
David Hale (Phoenix) 231. zápas listopad 2008
Terry Murray (Philadelphia) 219. zápas březen 1981
Tony Twist (St. Louis) 181. zápas leden 1995
Matt Walker (St. Louis) 153. zápas únor 2008
Radoslav Suchý (Phoenix) 152. zápas listopad 2001
Bert Marshall (Detroit) 139. zápas listopad 1967
Jason Strudwick (Vancouver) 139. zápas únor 2000
Josef Melichar (Pittsburgh) 137. zápas leden 2004

Reklama