Hlavní obsah

Ottawa - Chicago 2:3 PPSkvělý Kubalík zavelel dvěma góly k obratu. Hronek mírnil ostudu Detroitu

Praha
Aktualizováno

David Pastrňák? Pro dnešek zapomeňte. Do hlavní role se v nočních zápasech NHL pasoval Dominik Kubalík, který dvěma góly pomohl k výhře Chicaga na ledě Ottawy 3:2 po prodloužení. Naprázdno tentokrát vyšel Pastrňák s Krejčím, jejichž Boston nedal ani gól Columbusu a podlehl 0:3. Výprask schytal Detroit, který si dojel po těžkou porážku 2:8 na led Islanders. O první branku Rudých křídel se postaral Filip Hronek. Gólem a asistencí pomohl k vysoké výhře Pittsburghu nad Minnesotou 7:3 Dominik Simon.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Brankář Chicaga Robin Lehner už proti Brownovi zasáhnout nestihl

Článek
Fotogalerie

První sezona Dominika Kubalíka v NHL je jedním slovem parádní. I když jeho Chicagu se dvakrát nedaří, plzeňskému rodákovi to pálí. Čerstvě se tom přesvědčila Ottawa, která především díky českému střelci nakonec prohrála na domácím ledě 2:3 po prodloužení.

Domácí přitom začali utkání výborně, když po úvodní třetině vedli po brankách Browna a Tierneyho 2:0. Tím však jejich střelecká produktivita skončila.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Ottawa nakonec podlehla Chicagu po prodloužení

Běžela 38. minuta utkání, když Dominik Kubalík těsně před gólmanem Hogbergem se štěstím tečoval Kaneho pokus a snížil na 1:2. Zatímco první zásah českého útočníka byl spíše náhodný, druhý už ukázal jeho střelecké kvality, když v 54. minutě při samostatném úniku prostřelil domácího brankáře mezi betony.

Pro čtyřiadvacetiletého forvarda šlo o osmnáctý gól sezony, na svém kontě tak má v 45 odehraných zápasech 25 kanadských bodů. Kubalík byl vyhlášen první hvězdou utkání, navíc je i na čele střelců mezi nováčky. Kromě toho se také stal prvním hráčem Chicaga od roku 1990, který skóroval v pěti zápasech v řadě.

Hosté nakonec zasadili domácím třetí ránu už po 42 sekundách prodloužení, ve kterém se prosadil Toews.

Góly? Jen si dělám svoje, říká Kubalík

"Jen si dělám svoje a v posledních zápasech jsem měl štěstí," řekl Kubalík, který dal dva góly i v předchozím zápase. "Má asi nejlepší střelu z našeho týmu. V tréninku je velmi těžké ho zastavit. Hodně rychle se učí od ostatních," řekl brankář Robin Lehner na adresu českého útočníka.

"Nabral sebevědomí. Rozumí si s pukem, dobře ho vede v jízdě, sedí mu na hokejce. A to je zásadní," přidal ke Kubalíkovi trenér Jeremy Colliton. "Jsou situace, kdy máte šanci něco vytvořit pro sebe anebo spoluhráče, jindy soupeř není ve správných pozicích. A když vás poslouchá puk, je z toho šance. Proto se mu tak daří."

Kubalík nastupuje v elitní formaci s Patrickem Kanem a Toewsem a naplňuje pověst střelce. "Dostává se do střeleckých pozic, do šancí a ví, jak se v takových situacích zachovat. Proto dává tolik gólů. Celkově se zlepšuje. Vytváří nám také šance," uvedl Toews, který rozhodl prodloužení.

Columbus zastavil Pastrňáka a spol.

Pastrňák - Bergeron - Marchand. S cílem ubránit elitní řadu Bostonu vstupovali hokejisté Columbusu do zápasu s Bostonem. A plán jim vyšel dokonale. Domácí se dostali do vedení ve 14. minutě díky Wennbergovi, další dvě branky pak přidali v závěrečné části po trefách Stenlunda a Nasheho.

Medvědi vyslali na skvěle chytajícího Merzlikinse 34 střeleckých pokusů, výborného lotyšského gólmana však překonat nedokázali. Boston se i přes dnešní porážku drží na druhém místě Východní konference, Columbus je devátý.

Bída Detroitu nekončí

Snad aby ta sezona co nejrychleji skončila. Více si přát hokejisté Detroitu asi nemůžou. Další těžkou ránu schytal bezpečně nejhorší tým soutěže na ledě Islanders, kde padl 2:8.

Domácí se pořádně ani nezadýchali a už na konci osmé minuty vedli 3:0. Až pak se dostali ke slovu hosté, konkrétně český obránce Filip Hronek, který ve 12. minutě překvapil nahozením od modré Greisse. Dvaadvacetiletý rodák z Hradce Králové si tak připsal devátou přesnou střelu v sezoně.

Tím však veškerá pozitiva pro Red Wings skončila. Do konce první třetiny domácí zvýšili znovu na tříbrankový rozdíl, ve druhé přidali další dva góly. Stejný počet přesných zásahů si schovali do závěrečné dvacetiminutovky s slaví tak pohodlné vítězství 8:2.

"Před zápasem jsme si říkali, že musíme dobře začít a vůbec jsme to nesplnili. Gólmanům jsme nepomohli. Každý by se měl po utkání podívat do zrcadla a zpytovat svědomí," řekl útočník Dylan Larkin.

Simon pomohl k výhře

Příjemný dvoubodový večer si v dresu Pittsburghu prožil český útočník Dominik Simon, který navíc mohl slavit vysoké vítězství svého týmu nad Minnesotou 7:3.

Tučňáci pustili hosty ke slovu až v 38. minutě, v té době však již vedli 4:0. Rodák z Prahy k tomu přispěl asistencí na druhou branku v zápasu v podání McCanna. Nejdůležitější Simonův moment však přišel v 49. minutě, kdy Penguins vedli 5:2.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Sidney Crosby slaví branku

Pětadvacetiletý útočník využil výborné Crosbyho práce za brankou a po jeho přesném pasu zvýšil už na čtyřbrankový rozdíl. Pro Simona šlo o pátý gól v sezoně a osmnáctý kanadský bod.

"Ani jsem na něho nemusel křičet, jednoduše mě viděl a našel. Zakončit už bylo snadné," řekl Simon o akci Crosbyho, který se předtím u zadního mantinelu elegantně zbavil obránce přihrávkou o branku. "Několik střídání to šlo trochu ztuha, ale postupem času jsem se dostal do rytmu. Pomohly mi i rychlé přesilovky," uvedl Crosby. Pozadu nezůstal ani Jevgenij Malkin, který dva góly dal a jeden připravil.

Jasnou hvězdou zápasu se stal právě Crosby, který se led vrátil po dvou měsících rekonvalescence po operaci kýly a na demolici hostů podílel jednou brankou a třemi asistencemi.

Nosek mírnil prohru

Nepříjemné období hokejistů Vegas nekončí. Tým z města hazardu si připsal čtvrtou porážku v řadě, když podlehl Buffalu 2:4. Po bezbrankové první třetině se však jako první dostali ke slovu Rytíři, které poslal ve 22. minutě do vedení Tomáš Nosek.

Český útočník vytěžil z výborné samostatné akce Stephensona a s velkým štěstím překonal odrazem od brusle domácího Ullmarka. Šavle však ještě do konce druhé části po brankách Okposa a Reinharta z přesilových her skóre otočili.

Hosté ve stejné početní situaci na začátku třetí třetiny díky Smithovi vyrovnali, klíčový moment utkání však přišel v 48. minutě, kdy se prosadil Eichel a zvýšil na 3:2. Definitivu dal domácím při power play hostů 25 sekund před koncem Lazar.

Matthews zazářil hattrickem a dotahuje Pastrňáka

Tři góly si v zápase Vancouveru s New Jersey připsal Auston Matthews a na rozdíl dvou tref se přiblížil nejlepšímu střelci soutěže Davidu Pastrňákovi, který má na svém kontě 36 branek. Dvaadvacetiletý americký útočník tak měl hlavní podíl na vítězství Toronta nad Ďábly 7:4.

Ve zbývajících zápase zdolala Tampa po nájezdech Los Angeles 4:3, Winnipeg si poradil s Vancouverem 4:0, Arizona přestřílela San Jose 6:3, Colorado s Pavlem Francouzem na střídačce padlo v prodloužení s Dallasem 2:3 a Edmonton slavil vítězství nad Nashvillem 4:2.

Parádním kouskem se předvedl útočník Nashvillu Filip Forsberg, když za brankou nabral puk na čepel a lakrosovým způsobem ho vhodil do branky. Napodobil Andreje Svečnikova z Caroliny, kterému stejné zakončení vyšlo v této sezoně už dvakrát. "Už jsem to zkoušel několikrát a konečně mi to vyšlo. Bylo by ale lepší, kdybychom vyhráli," pronesl Forsberg po prohře 2:4 v Edmontonu.

Výsledky NHL:
Buffalo - Vegas 4:2
Columbus - Boston 3:0
NY Islanders - Detroit 8:2
Pittsburgh - Minnesota 7:3
Tampa Bay - Los Angeles 4:3 po náj.
Toronto - New Jersey 7:4
Ottawa - Chicago 2:3 po prodl.
Winnipeg - Vancouver 4:0
Arizona - San Jose 6:3
Colorado - Dallas 2:3 po prodl.
Edmonton - Nashville 4:2

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články