Hlavní obsah

Elvis žije! V Columbusu si hraje svoje hokejové hity a fanoušci zase šílí

Columbus/Praha

K oblíbeným spikleneckým teoriím, které kolují po světě, patří i ta, že Elvis Presley svou smrt v srpnu 1977 jen fingoval a stále ještě spokojeně žije někde na Havaji, nebo v Jižní Americe.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Elvis Merzlikins z Columbusu při zápase s Vegas.

Článek
Fotogalerie

Pokud se má ale Elvis opravdu někde čile k světu, tak je to Columbus ve státě Ohio, kde dělá čest jménu krále rock'n'rollu lotyšský hokejový gólman Elvis Merzlikins.

Když se před 25 lety v Rize narodil, měl pro něj jeho ruský otec připravené křestní jméno podle zpěváka, kterého proslavily hity Don't Be Cruel, Love Me Tender, Heartbreak Hotel...

"Můj otec zemřel, když mi byly tři roky a Elvis byl jeho oblíbenec. Taky mám rád pár písniček, ale hlavně se mi líbí moje jméno. Rusky i lotyšsky to zní dobře," prohlásil Merzlikins.

Schovaný za mřížkou své masky teď i v NHL rozjel svůj Jailhouse Rock.

V létě přitom byli Blue Jackets považovaní za tým na odpis. Jakmile začal trh s volnými hráči, ztratili hvězdné trio Sergej Bobrovskij (Florida), Matt Duchene (Nashville), Artěmij Panarin (NY Rangers).

Zásadní problém měl nastat hlavně mezi tyčemi. Přijít o dvojnásobného vítěze Vezina Trophy nebylo pro generálního manažera Jarmo Kekäläinena nic příjemného.

"Jedničkou bude Joonas Korpisalo. Má na to věk i schopnosti," prohlásil před sezonou GM Columbusu.

Aby ale těch jobovek nebylo málo, 25letý Fin nominovaný na All-Star Game se na konci minulého roku zranil a musel na operaci kolena, která ho vyřadila ze hry na 4-6 týdnů.

Kouč John Tortorella se však rychle uklidnil, když viděl, jak zranění gólmanské jedničky jeho tým ještě víc semklo. A nestačil se divit, jak se svou šancí naložil Merzlikins.

Od Silvestra nastoupil Lotyš k jedenácti zápasům, vychytal devět výher, z toho třikrát s čistým kontem. Za tu dobu má úspěšnost zákroků 95 procent a gólový průměr 1,63 na zápas. To Merzlikins teď chytá jako adept na Vezina Trophy. A nikoli hvězdný Bobrovskij, jehož kolísavé výkony jsou na Floridě předmětem rozpaků.

Diváci v Nationwide Areně šílí u Merzlikinsových zákroků podobně jako fanoušci na Presleyho legendárních koncertech. Naposledy ve středu v souboji s Winnipegem, kdy gólman Blue Jackets záhadně vychytal kapitána Jets Blakea Wheelera.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Elvis Merzlikins (vlevo) a David Savard z Columbusu se radují po výhře nad Carolinou.

Přehlížený a odepisovaný Columbus je před pauzou pro Utkání hvězd 4. v Metropolitní divizi na pozici pro play off.

A velkou zásluhu na tom má právě Merzlikins, kterého Blue Jackets získali ze 76. pozice na draftu 2014. Daleko po Aaronu Ekbladovi, Leonu Draisaitlovi, Jakubu Vránovi, nebo David Pastrňákovi.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Brankář Columbusu Elvis Merzlikins zasahuje při šanci Mathieu Perreaulta z Winnipegu.

Důkladný skauting se ale Columbusu po šesti letech vyplácí. Merzlikins mezitím svou výkonnost navyšoval v zápasech švýcarské ligy za Lugano. A pravidelně jezdil na mistrovství světa. Vždyť i loni si proti němu zahráli Češi v Bratislavě a nastříleli mu pět gólů.

"Hokej je pořád stejný. Jen se tady hraje o něco rychleji a na menším hřišti," vyprávěl Merzlikins novinářům po příletu do zámoří.

Debut v NHL mu ale vůbec nevyšel, od Pittsburghu dostal sedm gólů.

"Podělal jsem to. Ale budu tvrdě pracovat, budu se učit, budu se zlepšovat. Jsem dospělý a vím, co se po mně chce," sliboval.

Klub ho na dva zápasy poslal na farmu do Clevelandu a když se lotyšský brankář vrátil, začal působit jako jiný člověk.

"Víte, já nejsem typický gólman, který žije ve svém vlastním světě. Když předvedu dobrý zákrok, tak si to užívám, klidně si u toho i zatancuju," líčil Merzlikins.

Po gólech Blue Jackets se v Nationwide Areně střílí z kanónu a z reproduktorů hrají divákům v hale AC/DC. Pokud by zněl Elvis Presley, možná by to bylo ještě stylovější. Hokejové fanynky z Columbusu si každopádně při pohledu na urostlého Merzlikinse notují společně s rock'n'rollovým králem: "... falling in Love with you..."

Reklama