Hlavní obsah

Hokejový útočník Čajánek končí v zámoří, bude hrát za Kazaň

Český hokejový útočník Petr Čajánek končí v zámoří a bude hrát v ruské superlize za Ak Bars Kazaň. Trojnásobný mistr světa se na začátku sezony NHL nevešel do hlavního kádru St. Louis a byl odeslán na farmu. Tam nyní končí a po listopadové reprezentační přestávce začne působit v bohatém ruském klubu.

Článek

"Jsme domluveni. Momentálně se vše už jen dolaďuje," řekl v pondělí ČTK hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest. Ruská média už o příchodu zlínského odchovance do Kazaně informují jako o hotové věci, roční kontrakt prý Čajánkovi vynese jeden milion dolarů. "Do konce týdne bychom měli vše dodělat," uvedl Spálenka.

Dvaatřicetiletý Čajánek v zámoří končí i přesto, že v minulých dnech opakovaně tvrdil, že jeho prioritou je hrát NHL. St. Louis jej zpět do hlavního týmu nepozvalo a žádný jiný klub o jeho služby intenzivní zájem neprojevil.

"Petr to nechtěl vzdát, ale tahle nabídka byla natolik herně i finančně zajímavá, že ji nešlo odmítnout," vysvětlil Spálenka důvod, proč se jeho klient rozhodl vrátit do Evropy.

Čajánek by měl hrát v elitní formaci s Morozovem

Kazaň patří mezi nejlepší ruské kluby, v uplynulé sezóně prohrála v dramatickém finále superligy s Magnitogorskem a o rok dříve se radovala z titulu. Poté vyhrála i turnaj mistrů Super Six. "Superliga je top liga. Petrovi bude po sezoně třiatřicet a nechtěl hrát na farmě. Navíc bude hrát s Morozovem," poukázal hráčův zástupce na fakt, že trenér Zinetula Biljaletdinov počítá s českým útočníkem do formace s jedním z nejlepších hráčů ruské ligy.

Čajánek, který má se St. Louis jednocestnou smlouvu garantující mu příjem dva miliony dolarů, se momentálně připravuje na návrat do Evropy. V Česku by se měl objevit v tomto týdnu. Kdy odletí do Ruska, není ještě jasné. Nejprve musejí jeho zástupci vyřešit předčasné ukončení kontraktu se St. Louis, definitivní uzavření nové smlouvy s Kazaní a navíc musí získat víza do Ruska.

"Nemáme stanovené přesné datum, kdy se má v Kazani hlásit," řekl Spálenka. Vzhledem k tomu, že v ruské superlize jsou momentálně uzavřené přestupy, není kam spěchat. Čajánek se v novém dresu může poprvé objevit až po skončení listopadové reprezentační přestávky, jeho premiérou by měl být 14. listopadu zápas na ledě Dynama Moskva.

Reklama

Související témata: