Hlavní obsah

Hokejový svět truchlí. Zemřel jedenáctinásobný vítěz Stanley Cupu

Montreal/Praha

Krátce po 84. narozeninách zemřel legendární kanadský hokejista Henri Richard, držitel rekordních jedenácti triumfů ve Stanleyově poháru. O jeho úmrtí informoval klub Montreal Canadiens, jehož barvy Richard hájil 20 let. Bývalý kapitán Canadiens trpěl od roku 2015 Alzheimerovou chorobou.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Hokejová legenda Henri Richard na archivním snímku.

Článek

Richard šel ve stopách o 15 let staršího bratra Maurice, vyhlášeného kanonýra, jehož jméno nese cena pro nejlepšího střelce NHL. Zatímco Maurice Richard si vysloužil přezdívku "Raketa", jeho sourozenci se i kvůli výšce 170 centimetrů říkalo "Kapesní raketa".

V zámořské soutěži odehrál 1258 zápasů, v nichž zaznamenal 358 gólů a 688 asistencí. V letech 1971 až 1975, kdy ukončil kariéru, byl kapitánem Montrealu. Desetkrát se zúčastnil Utkání hvězd NHL. V roce 1979 byl uveden do hokejové Síně slávy a před třemi roky nechyběl mezi vyhlášenou stovkou nejlepších hráčů NHL všech dob.

V počtu titulů ve Stanley Cupu jsou Richardovi nejblíže další dva bývalí kapitáni Montrealu Jean Beliveau a Yvan Cournoyer, kteří získali titul desetkrát.

Reklama