Hlavní obsah

Švédská inovace dobývá hokejový svět. V NHL je během pandemie zájem ohromný

Stockholm/Praha

Jako hráč byl draftovaný, ale slavnou NHL si nikdy nezahrál. Možná ale i díky tomu je z něj úspěšný podnikatel, který způsobuje v celém hokeji revoluci. „Vizí je, aby naše technologie převzala celý trh,“ prohlašuje sebevědomě Per Mårs v rozhovoru pro švédský list Aftonbladet.

Foto: Sport.cz

I Connor McDavid z Edmontonu (vpravo) během pandemie využívá vybavení od švédského inovátora.

Článek

Z poranění zad už se nikdy naplno nezrehabilitoval tak, aby se mohl aktivně vrátit k profesionálnímu hokeji. Rodáka z Gävle si sice v draftu roku 2001 vybral ve třetím kole Columbus, ale nejlepší ligu světa si nikdy nevyzkoušel. Přesto už ji pomalu dobývá.

Základem jeho úspěchu byla myšlenka na vyrobení inline bruslí, které by co nejvěrněji simulovaly jízdu po ledě. Sám inline bruslení při své snaze o návrat do hokeje využíval, ale zjistil, že klasické vybavení je pro to nevhodné, protože s ním není možné zlepšovat schopnosti, jaké jsou potřeba pro lední hokej.

„Při bruslení je největší výzvou držet rovnováhu napříč celou nohou od palce až k patě," prozradil zrod své snahy Mårs.

„Začal jsem s tím, že jsem na mých kolečkových bruslích vyndal přední a poslední kolečko a zkoušel jezdit jen na dvou prostředních. To bylo ale život ohrožující. A pak jsem na to přišel: Když se podaří houpavý pohyb převést na kolečka, mělo by to umožnit pracovat na rovnováze a správném citu pro bruslení," popisuje zlom ve svém uvažování.

První prototyp spolu se svým kamarádem vyrobil v roce 2009, ale hliníková verze se ukázala jako nevhodná. Životaschopný se ukázal až model z 3D tiskárny. A co víc, před čtyřmi pěti roky ho úspěšně otestovaly i hvězdy NHL jako Henrik Sedin, Daniel Sedin či Mikael Backlund. A postupně měli o produkt zájem další.

Opravdový boom ale přišel až s pandemií koronaviru, která vyhnala hokejisty z NHL i takřka celého světa mimo ledové arény a i ty největší hvězdy přišly o možnost trénovat na ledě. Poptávka po věrné simulaci pohybu při bruslení a možnosti držet se během pauzy ve formě raketově vzrostla.

„Poslední týdny jsou opravdu bláznivé. Před současnou virovou pandemií naše brusle využívalo asi 100 hráčů z NHL, teď už je to kolem 300," pochvaluje si Mårs.

A teď prorazit i na ledě

Mezi nimi třeba i Connor McDavid, Jevgenij Malkin, Auston Matthews, Roman Josi nebo Aleksander Barkov. A navíc třeba Calgary Flames objednalo brusle pro všechny hráče týmu.

„Opravdu lze poznat, že zimní stadiony jsou zavřené. Některé dny jsme prodali i půl milionu párů denně. A klidně bychom mohli i dvojnásobek nebo víc. Plánovali jsme prodat 17 až 18 milionů párů za rok. Loni to bylo 13 milionů. Tuhle hranici jsme už ale dávno překročili. Myslím, že oproti loňsku prodáme čtyřnásobek. Kdybychom byli schopni uspokojit poptávku, prodali bychom 100 milionů párů," mne si ruce Mårs.

Teď se ale chystá na další průlom, se svojí technologií chce prorazit v NHL i v segmentu klasických bruslí s ostřím přímo na lední hokej. S nimi na nohou už třeba vybojoval titul ve švédské lize s Växjö Liam Reddox. Nickals Kronwall s nimi absolvoval celou sezonu v Detroitu.

"Jsme v kontaktu s dalšími hráči NHL, kteří chtějí hrát s našimi bruslemi i ligu. Vizí je, aby naše technologie převzala celý trh," neskrývá úspěšný podnikatel. Oklikou by si tak nakonec mohl splnit i svůj sen - dobýt NHL.

Reklama

Související témata: