Hlavní obsah

Hanzal: Gretzky mi říkal, ať dám šest gólů jako on

Hokejový útočník týmu NHL Phoenix Coyotes Martin Hanzal si poslední dny za mořem náramně užívá. Ještě aby ne, když ve čtvrtek ve své druhé sezóně v soutěži slavil proti Torontu první hattrick od svého příchodu. „V létě jsem měl operaci zad a před sezónou jsem toho moc nenatrénoval. Teď už jsem se dostal do kondice a důležité je, že hraju,“ uvědomuje si talentovaný forvard.

Článek

Co pro vás znamená první hattrick v NHL ve čtvrtečním zápase proti Torontu?

Mám velikánskou radost. Nejsem vyložený střelec, takže si toho vážím. Vždyť já v NHL nikdy nedal ani dva góly a hattrick naposled možná někdy v 9. třídě za dorost. Určitě to byl jeden z nejlepších zápasů kariéry, vyhlásili mě první hvězdou. Na památku jsem si schoval puk a jsem rád, že mi to tak vyšlo zrovna na poslední utkání, které tady sledovali rodiče a kamarád Wendy. Načasoval jsem to parádně, protože v pátek odlétali domů.

Kolik naházeli fanoušci na led čepic?

Mám jich plnou šatnu, bylo jich možná padesát. Nevím, co s nimi, asi je rozdám.

Jak ty góly vypadaly?

První dorážka do prázdné branky, při druhém jsem trefil puk ze vzduchu. No a při posledním jsme ujeli v oslabení dva na jednoho, udělal jsem kličku gólmanovi a dával to do prázdné.

Co vám říkal trenér Gretzky?

Já dal třetí gól hned na začátku druhé třetiny a on povídal: Mám rekord šest gólů na jeden zápas. Tak nepřestávej, třeba mě doženeš... Jasně že měl radost. I kvůli tomu, že jsme vyhráli, protože jsme už jen dva body za příčkami pro play-off.

Platí se ve Phoenixu něco za hattrick do kasy?

Stoprocentně. Když dal v minulé sezóně první hattrick Mueller, stálo ho to 500 dolarů. Tak doufám, že se sazby nezvedly...

Teď máte bilanci 6+10. Naplňuje to vaše očekávání?

Maximálně. V létě jsem měl operaci zad a před sezónou jsem toho moc nenatrénoval. Jsem rád, že jsem začal v prvním týmu, a snad to vydržím. Už jsem se dostal do kondice a důležité je, že hraju. Mám průměr 17 minut na zápas, někdy jsem na ledě i dvacet a únavu necítím.

Co říkáte na dosavadní výkony Phoenixu?

Výsledky jsou podobné jako vloni. Jsme kousek za play-off a pořád je před námi dost zápasů. Bylo by fajn, kdyby se nám povedlo tam postoupit.

V lajně nastupujete s Boedkerem a Winnikem. Jací jsou to hráči?

Boedker je osmnáctiletý Dán, velký talent. Umí dávat góly. S Winnikem jsme hráli ještě vloni v lajně s Vrbičem (Vrbata – pozn. aut.). To je spíš obranář a celkem nám to klape.

Kouč Gretzky vás nasazuje na elitní lajny soupeřů...

Poslední zápasy to tak je. Dobře bráníme, vychází nám to. Když jsme na ledě, moc se neprosazují. Je to pro nás všechny dobré vysvědčení.

NHL hrajete druhým rokem. Cítíte se vyzrálejší?

O něco určitě. První rok jsem moc netušil, do čeho jdu. A taky je na mě samozřejmě větší tlak. Vloni, když jsem udělal chybu, každý přimhouřil oko. Teď už moc ne. Ala zvládám to.

Nedávno jste se taky blýskl rvačkou s kapitánem Chicaga Toewsem. Přitom žádný bijec nejste. Zaznamenal jste pozitivní reakce?

V popularitě jsem kvůli tomu asi moc nestoupnul... Byl to vyhecovaný zápas a Toews začal mít blbý kecy, že se Evropané bojí cokoliv udělat. Pořád mě popichoval, co s tím udělám. Tak jsem mu řekl: Klidně se s tebou porvu... No a už to letělo. Byl jsem spokojen, vyhrál jsem...

Co na vaše vystoupení říkali bitkaři týmu?

Pochválili mě a měli z toho i srandu. Třeba Carcillo povídal, že na první bitku dobrý a že mi pro příště dá nějaké rady. Co bych měl vylepšit, jak reagovat... Ale já se moc prát nehodlám.

Už jste se někdy předtím na ledě porval?

Ještě když jsem tady hrál juniorskou soutěž. Byla to první buly v zápase, byla tam nějaká strkanice, ještě než sudí hodil puk na led. Shodily se helmy, rukavice a šli jsme na férovku. Bylo to vyrovnané, neprohrál jsem.

V týmu s vámi hraje i vnuk legendárního ruského kouče Tichonova. Jaký je?

Trošku vyjukaný mladý kluk, spíš tichý. Ale bezproblémový. My máme ve Phoenixu skvělou partu, to je výborná věc. Příští týden máme v Chicagu nováčkovskou party, to bude první větší společná akce v sezóně. Máme tam pět nováčků a určitě se prohnou jako já vloni.

Ze zámoří na vás jde chvála i za úspěšnost v buly. Věnujete se jim speciálně?

Občas to po tréninku my střední útočníci zkoušíme. Phoenix na mě v tomhle směru docela sází. Snažím se na tom pracovat, do konce sezóny bych chtěl mít úspěšnost přes padesát procent.

Pořád jste velkým oblíbencem trenéra Gretzkého?

Řekl bych, že jo, ale není to tak, že by byl můj druhý táta, jak říkali Vrbata s Michálkem. To si jen dělali srandu. Je fakt, že mám důvěru. Po operaci mi dává stejný prostor jako v minulé sezóně. Kdybych byl v jiném týmu, možná mě šoupnou na farmu. Ale Gretzky mi věří.

Kdo na vás teď dohlíží, když vám odešel Radim Vrbata do Tampy?

Zůstal tady Zbynďa Michálek. Na tripech spolu bydlíme na pokoji. Jsem rád, že jsme tu dva Češi. S Radimem si občas zavoláme, nemá to lehké. Nedaří se mu a kouč ho moc nestaví...

Nedávno jste si udělal radost novým autem. Proháníte corvettu?

Splnil jsem si tím sen. Toužil jsem po takovém autě. Vždycky jsem chtěl mustanga, ale jak mě nechali projet v corvettě, bylo to jasné. Starou audinu nechám pro přítelkyni Lenku.

Poskočil jste s novým autem výš v pomyslném týmovém žebříčku?

To určitě, ale pořád jsou kluci, kteří mají lepší auta. Nejhezčí má asi Jovanovski. Jezdí aston martinem, je to nějaká speciální edice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články