Hlavní obsah

Chicago – Edmonton 3:2Senzační Kubalík vystřelil Chicagu postup! Toronto předvedlo neskutečný obrat

Aktualizováno

Český útočník Dominik Kubalík dnes v noci ukázal, jaký je kanonýr! Po dvouzápasovém čekání na gól udeřil v pravou chvíli a brankou na konečných 3:2 zařídil Blackhawks postup. Dál jdou také hokejisté Montrealu, NY Islanders a Arizony. Columbus přišel o tříbrankový náskok a po porážce 3:4 od Toronta rozhodne o postupujícím až 5. zápas.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Kubalík (vpravo dole) gólem na 3:2 zařídil výhru Blackhawks nad Edmontonem v zápase, i celé sérii

Článek
Fotogalerie

Ač před začátkem série s Edmontem bylo Chicago spíše v roli outsiderů, dnes v noci ukázalo expertům, že se spletli. Oilers i s druhým nejproduktivnějším hráčem zkrácené základní části Connorem McDavidem vyřadili poměrem 3:1 na zápasy.

McDavid přitom už v první minutě zápasu přesně nabil Archibaldovi, který ranou z první překonal brankáře Crawforda. Blackhawks však dvěma brankami v rozmezí necelých tří minut zápas ještě v první třetině otočili. Nejprve vyrovnal Saad a poté Highmore poslal americký celek do vedení. Oilers sice na začátku druhé části zvládli vyrovnat, ale na rozhodující Kubalíkovu trefu už reagovat nedokázali.

Český útočník se prosadil v čase 48:30, když střelou z první dokonale využil přihrávku od kapitána Toewse, který skvěle operoval za brankou Edmontonu. "Dát rozhodující trefu je výborný pocit, nejdůležitější ale je, že jsme to zvládli jako tým," říkal po zápase Kubalík, který si ze série odnáší skvělou bilanci tří gólů a tří asistencí.

Kanadský útočník Sidney Crosby nedostal od Montrealu příliš hezký dárek ke svým 33. narozeninám. Jeho Pittsburgh totiž padl s Montrealem 0:2 a v sérii prohrál 1:3 na zápasy. Už druhý rok po sobě tedy neprojde ani do semifinále. Canadiens o výhře rozhodli až v posledních pěti minutách závěrečné části, kdy se nejdříve trefil Lehkonen a poté do prázdné branky obránce Weber.

Obrovská chyba Taneva znamenala postup Canadiens

Finskému mladíkovi Lehkonenovi přihrával Byron, který se k puku dostal po obrovské chybě útočníka Penguins Taneva. Ten ve vlastním pásmu rozehrál puk od mantinelu přesně na hůl Byrona. K výhře přispěl i skvěle chytající golman Canadiens Carey Price, který si připsal šestou nulu v play off.

 Vítězná branka Lehkonena

Ještě 32 vteřin před koncem třetí třetiny vykřesal naději na udržení se v sérii s Arizonou útočník Nashvillu Filip Forsberg, který vyrovnával na 3:3. Jenže v prodloužení o postupu Arizony rozhodl útočník Richardson. Arizona šla v zápasu do vedení 2:0, ale ještě ve druhém dějství Nashvill vyrovnal. Arizona se opět ujala vedení v 5. minutě třetí třetiny, avšak v závěru zkusili hokejisté Nashvillu hru 6 proti 5 při hře bez brankáře a vyplatilo se. Obrovskou radost z vyrovnávací trefy Forsberga utnul v prodloužení Richardson, který svůj tým poslal z předkola do dalších bojů.

Hráči Islanders nedali Floridě šanci a stali se druhým postupujícím celkem z Východní konference. Dva góly, včetně rozhodujícího obstaral kanadský útočník Beauvillier. Do druhé třetiny šli Islanders s těsným náskokem 2:1, ale Florida se trápila. Naopak newyorský celek přidal v přesilovce další trefu. Ve třetí části se trefil ještě Barzal a do prázdné branky necelé tři minuty před koncem Pageau.

Columbus nezvládl dotáhnout zápas, ve kterém ještě 5 minut před koncem 3. třetiny vedl 3:0, do vítězného konce. Po zásazích Atkinsona, Gavrikova a Jennera se zdálo, že Blue Jackets hladce proklouznou do další části bojů o Stanley Cup, jenže hráči Toronta se brankou Nylandera v čase 56:03 nadechli k senzačnímu finiši. O necelou půl minutu později snížil na 2:3 Tavares a 23 vteřin před koncem vyrovnal Hyman. Útočník Auston Matthews pak v prodloužení ke dvěma přihrávkám přidal také rozhodující trefu a Toronto si tedy po výhře 4:3 po prodloužení vynutilo pátý zápas.

Pokračování série si naopak nedokázala vybojovat Minnesota, přestože v základní hrací době ani jednou neprohrávala. Wild dali první gól zápasu, ve 26. minutě vedli 3:1. O dvougólový náskok brzy přišli, ale do kabin šli po dvou třetinách za stavu 4:3. Vancouver vyrovnal v 55. minutě trefou Bo Horvata a po 11 sekundách prodloužení ukončil sérii Christopher Tanev.

Kvalifikace play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 4. zápas:
Montreal - Pittsburgh 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 56. Lehkonen, 60. S. Weber. Střely na branku: 22:22. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Price, 2. Lehkonen, 3. Petry (všichni Montreal). Konečný stav série: 3:1.
Florida - New York Islanders 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky: 19. Hoffman - 12. a 16. Beauvillier, 29. B. Nelson, 51. Barzal, 58. Pageau. Střely na branku: 25:38. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Beauvillier, 2. Barzal, 3. Varlamov (všichni Islanders). Konečný stav série: 1:3.
Columbus - Toronto 3:4 v prodl. (1:0, 1:0, 1:3 - 0:1)
Branky: 4. Atkinson, 25. Gavrikov, 55. Jenner - 57. W. Nylander, 57. Tavares, 60. Hyman, 74. Matthews. Střely na branku: 39:53. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Hyman (oba Toronto), 3. Merzlikins (Columbus). Stav série: 2:2.
Západní konference (Edmonton) - 4. zápas:
Arizona - Nashville 4:3 v prodl. (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 18. Grabner, 22. Kessel, 45. Oesterle, 66. Richardson - 25. Duchene, 29. Arvidsson, 60. F. Forsberg. Střely na branku: 34:52. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Ekman-Larsson, 3. Richardson (všichni Arizona). Konečný stav série: 3:1.
Chicago - Edmonton 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky: 6. Saad, 8. Higmore 49. D. Kubalík - 1. J. Archibald, 23. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 29:45. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Crawford, 2. J. Toews, 3. D. Kubalík (všichni Chicago). Konečný stav série: 3:1.
Minnesota - Vancouver 4:5 v prodl. (2:1, 2:2, 0:1 - 0:1)
Branky: 3. Kunin, 14. E. Staal, 26. Eriksson Ek, 40. Sturm - 13. Pearson, 28. B. Sutter, 29. Q. Hughes, 55. Horvat, 61. Ch. Tanev. Střely na branku: 28:31. Hráno bez diváků. 1. Ch. Tanev, 2. Horvat, 3. Q. Hughes (všichni Vancouver). Konečný stav série: 1:3.

Reklama