Hlavní obsah

Tragická zpráva. Jeden z nejlepších útočníků historie NHL v 57 letech zemřel

Barrie/Praha

Nesmírně smutná zpráva přišla v úterý ze zámoří. Ve věku pouhých 57 let zemřel někdejší vynikající kanadský hokejový útočník a člen Síně slávy Dale Hawerchuk. Podlehl rakovině žaludku. Na Twitteru o tom informoval jeho syn Eric.

Foto: Trevor Hagan, ČTK/AP

Dale Hawerchuk na snímku z roku 2017.

Článek
Fotogalerie

„Náš táta po neuvěřitelně statečném a náročném boji s rakovinou zemřel. Má rodina je na něj a způsob, jakým bojoval, hrdá," uvedl Eric Hawerchuk.

Dale Hawerchuk loni v říjnu oznámil, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku. O půl roku později sice úspěšně podstoupil poslední kolo chemoterapie, zákeřná choroba se ale v červenci opět vrátila. Za necelý měsíc bohužel Hawerchuk svůj nejtěžší boj prohrál.

Jednička draftu z roku 1981 strávila v NHL šestnáct sezon, devět z nich ve Winnipegu. Hawerchuk hrál i za Buffalo, St. Louis a Philadelphii. V 1188 zápasech vstřelil 518 gólů a posbíral 1409 kanadských bodů a v historické tabulce produktivity NHL mu patří dvacáté místo.

Posledních devět let působil jako kouč juniorského týmu Barrie Colts v OHL, před poslední sezonou ale oznámil, že kvůli rakovině se trenérského postu vzdává.

Rodák z Toronta hned ve své premiérové sezoně v NHL (1981/82) překonal hranici sta bodů a získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže. Stal se tak prvním hráčem v dějinách NHL, jenž v 19 a méně letech dosáhl na stobodovou metu. Až později jeho rekord překonal Sidney Crosby.

Hawerchuk se okamžitě zařadil mezi hvězdy NHL, o jeho střeleckých schopnostech svědčí i fakt, že hned sedmkrát dokázal v nejlepší hokejové soutěži planety nasázet přes 40 gólů za sezonu.

V roce 1987 byl aktérem tří nezapomenutelných bitev se SSSR ve finále Kanadského poháru, které skončily výsledky 5:6, 6:5 a 6:5 ve prospěch země Javorového listu. Kariéru ukončil o deset let později a v roce 2001 byl uveden do hokejové Síně slávy v Torontu.

Upřímnou soustrast všem pozůstalým včetně Hawerchukovy manželky a jeho třem dětem vyjádřil i komisionář NHL Gary Bettman.

Reklama