Hlavní obsah

Havlát pečetil v NHL výhru Minnesoty nad Detroitem

NEW YORK

Český hokejista Martin Havlát ve středečním utkání NHL pečetil jubilejní desátou brankou sezony vítězství Minnesoty 5:2 nad Detroitem. Osmadvacetiletý útočník, jenž bodoval v pátém utkání v řadě, uzavíral skóre v úvodu třetí třetiny střelou z obtížného úhlu do poloprázdné branky. Jednou asistencí přispěl k výhře Wild i obránce Marek Židlický.

Foto: Todd Korol, Reuters

Martin Havlát z Minnesoty oslavuje branku.

Článek

Úvod se nesl ve znamení střeleckého souboje domácího Anttiho Miettinena s Pavlem Dacjukem, kteří dali shodně po dvou brankách. V závěru úvodní části pak dostal Andrew Abbett Minnesotu do vedení, které na začátku třetí třetiny během 71 sekund pojistili Guillaume Latendresse a Havlát.

"Hráli jsme dobře celý zápas a na konci jsme měli více energie a působili jsme svěžejším dojmem než oni," řekl Havlát, který v uplynulých pěti zápasech vsítil dvě branky a na dalších pět přihrál. I jeho zásluhou vyhrála Minnesota šest ze sedmi posledních domácích utkání. Naopak loňský finalista Stanleyova poháru Detroit prohrál potřetí za sebou a je mimo postupové příčky do play-off.

"Spousta hráčů se dnes jen vezla. A v této soutěži nemůžete být s černými pasažéry úspěšní. Je to pro mě zklamání," uvedl trenér Detroitu Mike Babcock, jehož tým sužují četná zranění. "Sebevědomí nám ale nechybí. Věřím, že s tímto týmem můžeme uspět. Pár výher nás může zase vykopnout výše. Musíme se ale zlepšit ve hře v obranném pásmu. Dnes jsme Ozziemu (brankář Osgood) moc nepomohli," prohlásil kapitán Niklas Lidström.

Neuvirth si připsal 30 úspěšných zákroků

Washington zdolal díky čtyřem brankám v poslední třetině Anaheim 5:1 a připsal si už osmou výhru v řadě. Stejně dlouhou sérii předvedli Capitals naposledy před téměř 21 lety. K úspěšnému tažení Washingtonu, který vede Východní konferenci o šest bodů před New Jersey, přispěl v zápase proti Anaheimu 30 zásahy i český brankář Michal Neuvirth. Talentovaný gólman je při zranění Joseho Theodorea a Semjona Varlamova dočasnou jedničkou týmu.

Hlavní síla Washingtonu ale tkví v útoku. Jako první v soutěži nastřílel 200 gólů a průměr 3,83 vstřelené branky na zápas je největší od sezony 1995/96, kdy podobným způsobem ničili protivníky hokejisté Pittsburghu v čele s Jaromírem Jágrem.

"Vždy, když prohráváme, víme, že ztrátu můžeme dohnat. Některé týmy, které mají problémy se skórováním, mohou propadat beznaději při dvoubrankovém manku. Ale já vím, že my se tím trápit nemusíme," řekl trenér Bruce Boudreau. Dva góly dal ruský útočník Alexandr Sjomin, jednu branku a dvě asistence zaznamenal jeho krajan Alexandr Ovečkin, s nímž v roli kapitána prohrál Washington jen jedno ze 12 utkání.

Kapitánská funkce svědčí i Eriku Staalovi z Caroliny. V nové vůdcovské roli působí čtyři utkání, v nichž sedmkrát skóroval a Hurricanes třikrát zvítězili. Zisk šesti bodů je zároveň zbavil nálepky nejslabšího týmu NHL, kterou přebral Edmonton. Naposledy Carolina zvítězila na ledě New Yorku Rangers 5:1, přičemž dvakrát se trefili Staal a Sergej Samsonov.

"Prostě mi to tam teď padá. Nemyslím si, že bych toho ve své hře mnoho změnil. Hned v prvním zápase jako kapitán jsem vstřelil hattrick. To mě nastartovalo," uvedl Staal, který společně s Patrickem Dwyerem v rozmezí 25 sekund čtvrté minuty získal pro Carolinu dvoubrankový náskok.

U jediné branky Rangers asistova Prospal

Rangers sice zasypali Cama Warda 38 pokusy, z nichž hned 22 vyslali v prostřední části, ale prosadili se jen jednou, když po akci Václava Prospala skóroval Ryan Callahan. Za necelou minutu ale Samsonov vrátil Carolině vedení o dva góly a stejný hráč v závěrečné části se Staalem korunovali výhru hostů.

Hokejisté Vancouveru zdolali St. Louis 3:2 a se ziskem 47 bodů jsou nejúspěšnějším domácím týmem. Ve své aréně General Motor Place se ale i kvůli přípravám haly na olympijské hry šest týdnů nepředstaví. Během této doby sehrají venku 14 utkání, osm z nich před olympijskou přestávkou.

V lednu nehýří právě oslnivou formou nejproduktivnější český hráč v NHL Tomáš Plekanec. Ve dvanácti utkáních nasbíral jen šest bodů za tři góly a shodný počet asistencí. Naprázdno vyšel stejně jako jeho spoluhráči i na ledě Tampy Bay, kde Montreal prohrál 0:3.

"Tampa hrála vynikající zápas od první do poslední minuty," uznal brankář Montrealu Carey Price. Jeho protějšek Antero Niittymäki zlikvidoval 33 střel. Za hosty nenastoupil kvůli chřipce Jaroslav Špaček.

Buffalo - New Jersey 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 15. Mair, rozhodující nájezd Hecht - 35. Rolston. Střely na branku: 31:40. Diváci: 18.690.
NY Rangers - Carolina 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Branky: 22. Callahan (Prospal) - 4. a 55. E. Staal, 23. a 48. Samsonov, 4. Dwyer. Střely na branku: 38:24. Diváci: 18.200.
Washington - Anaheim 5:1 (1:0, 0:1, 4:0)
Branky: 45. a 52. Sjomin, 1. Ovečkin, 42. Morrisonn, 43. Knuble - 32. Sexton. Střely na branku: 49:31. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celé utkání, inkasoval jednu branku ze 31 střel a úspěšnost zásahů měl 96,77 procenta. Diváci: 18.277.
Tampa Bay - Montreal 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky: 10. St. Louis, 23. Lecavalier, 26. Stamkos. Střely na branku: 30:33. Diváci: 14.404.
Minnesota - Detroit 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)
Branky: 3. a 17. Miettinen, 18. Ebbett, 44. Latendresse, 45. Havlát (Židlický) - 5. a 18. Dacjuk. Střely na branku: 25:28. Diváci: 18.316.
Dallas - Calgary 4:3 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 4. Modano, 40. J. Neal, 48. B. Richards, rozhodující nájezd Eriksson - 12. Phaneuf, 12. Iginla, 32. O. Jokinen. Střely na branku: 36:26. Diváci: 16.807.
Vancouver - St. Louis 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky: 7. a 44. Raymond, 53. Ehrhoff - 5. Tkachuk, 51. Oshie. Střely na branku: 34:27. Diváci: 18.810.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články