Hlavní obsah

Děsivé svědectví hvězdy NHL: Na záchod jsem musel až 40krát denně, tekla ze mě čistá krev

Nezahrávejte si se svým zdravím! Takový vzkaz vyslal všem hráčům NHL ostřílený 36letý americký útočník Ryan Kesler, který v nejslavnější hokejové soutěži světa odehrál 1001 zápasů za Vancouver a Anaheim. Stříbrný medailista z olympijských her ve Vancouveru v roce 2010 upozorňuje, že v NHL chybí osvěta ohledně užívání léků tišících bolest, které jsou mezi hráči velmi populární. A vypráví, jaké problémy si kvůli tomu přivodil on sám.

Foto: Profimedia.cz

Ryan Kesler.

Článek

Kesler v rozhovoru pro TSN přiznal, že aby se vypořádal s bolestí, často sáhnul po toradolu, nesteroidnímu protizánětlivému léku, který však není schválený k dlouhodobému užívání.

„Nikdy jsem nechtěl ublížit týmu, takže jsem věděl, že musím hrát. A abych hrál, musel jsem brát léky proti bolesti," uvedl Kesler, jenž má zlato z MS hráčů do 20 i 18 let a v roce 2011 získal v NHL Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka v soutěži.

V roce 2015 se u něj v důsledku nadměrného užívání analgetik objevila vředová choroba zažívacího traktu.

„Lékaři mi řekli, že můj stav s největší pravděpodobností způsobilo právě nadužívání toradolu. Měl jsem díry v tlustém střevu, vředy a křeče. Bylo to velmi nepříjemné," řekl Kesler.

„Představte si, že denně musíte 30krát až 40krát na záchod. A někdy z vás vytéká čistá krev. Vyčerpává vás to, je to hrozné. A to všechno kvůli tomu, že jsem nevěděl, co všechno mi tento lék může způsobit," tvrdí střední útočník, jenž má sice v Anaheimu smlouvu až do konce sezony 2021/22, naposledy ale kvůli chronickým potížím s kyčlí odehrál zápas v březnu 2019.

Foto: Profimedia.cz

Americký útočník Ryan Kesler

Právě na podzim 2019 mu lékaři diagnostikovali Crohnovu chorobu, chronické zánětlivé onemocnění střev. Týmy NHL podle Keslera nepoučují své hráče o rizicích spojených s léky na bolest. „Cítím, že bych o tom měl teď mluvit, může to pomoct každému," uzavírá s tím, že užívání léků na bolest je v NHL velmi rozšířené.

Reklama