Hlavní obsah

Maroon vyhrál druhý rok po sobě Stanley Cup. Úžasné, ale pár temných dnů proběhlo, říká

Edmonton

Hokejový útočník Tampy Bay Pat Maroon se stal osmým hráčem v historii NHL, který ve dvou sezonách po sobě se dvěma různými týmy vybojoval Stanley Cup. V předchozím ročníku se mu to povedlo v dresu rodného St. Louis, nyní v barvách Lightning, kteří vyhráli finálovou sérii s Dallasem 4:2. V porovnání s předchozí sezonou však tentokrát získal nejcennější hokejovou trofej za úplně jiných podmínek.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pat Maroon (14) z Tampy Bay se raduje po gólu, který brankáři Dallasu Antonu Chudobinovi (35) dal Blake Coleman (není na snímku).

Článek

Právě skončená sezona NHL se kvůli pandemii koronaviru přerušila v březnu. Základní část se nedohrála a týmy po letním restartu soutěže naskočily rovnou do upraveného formátu vyřazovacích bojů. Hrálo se pouze v Edmontonu a Torontu bez diváků. Mužstva po celou dobu trávila volný čas výhradně na hotelu. Tampa Bay zůstala v "bublině" 65 dnů.

"Bylo velmi těžké nemít po boku děti a ženu. Pár temných dnů proběhlo, když jste v hotelovém pokoji seděli sami a snažili se trochu vyspat a připravit se na boj na následující den. Kluci tvrdě bojovali, a proto jsme to dokázali," řekl Maroon na tiskové konferenci po šestém finálovém duelu, který Lightning vyhráli 2:0.

Obě sezony byly podle něj emotivní. "St. Louis bylo jiné v tom, že jsme se z posledního místa vyšvihli na první a udělali jsme úžasnou šňůru. Letos to kvůli přerušení a pobytu v 'bublině' bylo odlišné. Dva rozdílné scénáře, ale dva úžasné týmy. Bez spoluhráčů bych to nedokázal," uvedl dvaatřicetiletý Američan.

Od rozšíření soutěže před sezonou 1967/68 je teprve třetím hráčem, který vyhrál dva roky po sobě s jiným celkem. Claude Lemieux uspěl v roce 1995 s New Jersey Devils a o rok později s Coloradem Avalanche. Cory Stillman se radoval v roce 2004 s Tampou Bay a o dva roky později s Carolinou (ročník 2004/05 zhatila výluka).

"Být v této kategorii je něco úžasného. Nemůžu věřit, že jsem znovu v té samé pozici. Parádní úspěch pro mě a mé spoluhráče. Mám radost, že tady hraju," uvedl Maroon, který v srpnu 2019 podepsal s floridským celkem roční smlouvu.

V 25 zápasech letošního play off si připsal šest bodů za gól a pět nahrávek. "Je to dobrý spoluhráč. Zná svou roli, ví, kolik minut odehraje," prohlásil trenér Lightning Jon Cooper.

Reklama