Hlavní obsah

Vdova po zesnulé legendě či použití znakové řeči. Na letošní draft NHL se nezapomene

Secaucus/Praha

Vůbec poprvé v dějinách hokejové NHL proběhl letošní draft kvůli pandemii koronaviru bez osobní účasti vybíraných hráčů, to však rozhodně neznamená, že by úterní volby klubů proběhly bez zajímavých momentů. Právě naopak...

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Kanadský útočník Alexis Lafreniére se stal jedničkou draftu, vybrali si ho NY Rangers

Článek

Netradiční byl třeba přístup Winnipegu, který si vybíral z desátého místa. Jméno kanadského centra Colea Perfettiho neoznamoval nikdo z vedení Jets, nýbrž Crystal Hawerchuková, vdova po legendárním útočníkovi Winnipegu nosícím číslo 10 na zádech Daleovi Hawerchukovi, jenž letos v srpnu podlehl v pouhých 57 letech rakovině žaludku.

„Byl to speciální moment. Všichni jsme pocítili silné emoce a jsme rádi, že nám při tomto kroku pomohla rodina Dalea," uvedl generální manažer klubu Kevin Cheveldayoff.

„Během našeho desátého roku od návratu do NHL máme možnost výběru draftové desítky a neexistovalo lepší propojení než s největší desítkou v historii Jets. Jsme velmi rádi, že to takhle vnímala i jeho rodina," dodal Cheveldayoff.

Jako poslední si pak v prvním kole vybíralo ze 31. pozice San Jose. Za Sharks se k řečnickému pultíku postavil jejich ředitel skautingu Doug Wilson mladší. A při oznamování kanadského křídelníka Ozzyho Wiesblatta použil znakovou řeč.

Wiesblattova maminka Kim, která sama vychovala pět dětí, je totiž hluchá. „Moc to pro nás znamená. Hlavně pro mamku, ale i pro celou komunitu hluchoněmých lidí. Ze strany klubu šlo o krásné gesto. S mámou na to určitě nezapomeneme," děkoval Wiesblatt.

Největší pozornost ale byla upřena na kanadského forvarda Alexise Lafreniérea, na kterého jako jedničku draftu ukázali Rangers. Při této příležitosti se dokonce legendární budova Empire State Building v New Yorku rozsvítila v klubových barvách Jezdců, tedy v bílé modré a červené.

Na Times Square se pak na počest obrovského talentu kanadského hokeje objevily velké nápisy „"Bienvenue a Broadway" a "Welcome to Broadway" vítající ve francouzštině a angličtině juniorského mistra světa z turnaje konaného na přelomu roku v Ostravě a Třinci.

Reklama