Hlavní obsah

VIDEO: Jágr nabral směr Amerika. Letím do neznáma, jako v osmnácti, říká

Libor KalousSport.cz

Tričko, rifle a rozvážný krok. Tašek, že se nemohl vejít do váhového limitu. Hodiny na Ruzyni ukazovaly kolem sedmé, svítalo. Začal se psát návrat, který nese velké očekávání. Po třech letech se nejlepší český hokejista historie vrací do nejuznávanější ligy světa. Devětatřicetiletý Jaromír Jágr ve čtvrtek v 8:15 odletěl směr Amerika. Začne mu přípravný kemp ve Philadelphii, poté další sezóna v NHL. Na scénu se vrací devátý nejproduktivnější hráč historie.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Jágr po třech letech nabral směr NHL.

Článek

Poslední dny prožil Jágr v mírnějším poklusu, záležitosti okolo Kladna nepočkaly. Letět měl už ve středu, nakonec balení o den odložil. „Dá se říct, že se všechno stihlo. Možná, že ne úplně perfektně, ale hrubá stavba je. Teď se musím spíš soustředit sám na sebe,“ usmál se Jágr, který čtvrteční ráno viděl ještě za tmy. Ranní odlet si vyžádal takovou oběť.

Naposledy útočník s číslem 68 hrál za NY Rangers, tehdy běžela sezóna 2007/2008. Poté následovaly tři roky na Sibiři v Kontinentální lize. Zámoří mělo zůstat navždy uzavřenou kapitolou. Nastal obrat. Jágr se vrací a je očekáván. Uspěje?

„Všechno bude záležet na tom, jak budu připravený na sezónu a jak se nám bude dařit. Když se daří a daří se mužstvu, tak je to všechno jednodušší. Všechny věci okolo hokeje se řeší jednodušeji. Musíme počkat, až jak vše bude vypadat,“ řekl Jágr pár minut před odletem z Ruzyně.

Jaromír Jágr na letištifoto: Právo/Petr Horník

Sice jej nyní čeká NHL, ale na letišti si na něj i přesto počkal Václav Bartoš, výkonný ředitel Rytířů z Kladna. Ještě půl hodiny před odlepením se od země spolu debatovali. On nyní bude vést klub v Česku, Jágr bude dohlížet z Ameriky.

„Já věřím, že Kladno je schopné titul udělat. Spousta lidí se bude smát, když si budou číst noviny, budou si myslet, že je to Dikobraz, nevím, jestli ještě vychází, ale já říkám, co cítím. Nebyl bych překvapený. Když se dostanete do play-off, tak záleží na momentální formě,“ byl a je stále Jágr optimistou. On bude více nervózní před svým zápasem v NHL.

Jaromír Jágr sbalil tašky a zamířil do Philadelphie.foto: Právo/Petr Horník

„Letím do neznámého prostředí, dá se to asi srovnat s tím, když jsem tam letěl v osmnácti poprvé. To je asi změna, takže mi bude chvíli trvat, než si zvyknu. Je pravda, že už jsem tam nebyl tři roky, tak přesně nevím, co od toho očekávat,“ popsal své pocity kladenský odchovanec.

Jágr vyhrál v NHL dvakrát Stanley Cup, sbíral trofeje, nyní se vrací. Poprvé letěl do Ameriky v osmnácti, nyní se blíží čtyřicítce. Když stál na letišti v roce 1990, na rok 2011 ani nepomyslel.

Jaromír Jágr odpovídá na letišti na otázky novinářůfoto: Právo/Petr Horník

„Neuvažoval jsem o tom, že budu ve čtyřiceti hrát hokej. Ani jsem nevěděl, jestli tam odlítnu další rok. Přemýšlel jsem spíš, kdy už zase přiletím zpátky. Teď jsem v trošku jiné situaci, vím, do čeho jdu, i když jsem tam tři roky nebyl. Když mi bylo osmnáct, neuměl jsem řeč, šlo o jiné prostředí,“ připomněl začátky u Tučňáků.

Zámořská média nejsou příliš optimistická ohledně jeho comebacku. A Jágr? Je v klidu. „To je pro mě dobrý, člověk nemusí nic dokazovat, horší by byla situace, kdy všichni očekávají a pak to nenaplníte, poté přijde velké zklamání, takhle vlastně víceméně nemám co ztratit. Já jsem s tím i počítal, protože pro fanoušky a novináře, kdo nehraje NHL, tak pro ně není hokejista. Což si myslím, že je hodně hloupý, ale mně to v současnosti vůbec nevadí,“ usmál se hráč, kvůli kterému bude zase hokejové Česko více zajímat NHL.

Reklama

Související témata: