Hlavní obsah

Extrémně natěšení fanoušci Philadelphie jsou spokojení. Jágr a spol. vyhráli

PHILADELPHIA

Šestý den po startu NHL se hokej vřítil i do Philadelphie. První domácí zápas sezóny probudil fanoušky Flyers z letního spánku a okřídlená klubová loga zaplavila hlediště Wells Fargo Centra. Odměnou 19632 divákům pak byla výhra 5:4 nad silným Vancouverem. Další body do svých kolonek si připsali i čeští hráči. Jaromír Jágr si připsal bod za asistenci, Jakub Voráček podruhé v sezóně skóroval.

Foto: ČTK/AP

Jaromír Jágr během setkání s novináři ve Philadelphii

Článek

Bilance zatím stoprocentní. V Bostonu Letci zaskočili úřadující šampióny, o dva dny později vymazali Ďábly z New Jersey a ve středu si poradili i s druhým letošním finalistou Stanley Cupu. Philadelphia prožívá znamenitý start sezóny a Jaromír Jágr má na tom významný podíl. „Neměli jsme zrovna jednoduché rozlosování, ale i s mladým týmem jsme schopní porážet kohokoli. To je dobré znamení,“ věří Jágr.

Fanoušci Philadelphiefoto: Právo/Marek Burkert

Jestli byla atmosféra na premiérovém duelu nové sezóny v Bostonu výjimečná, v aréně Flyers se posunula ještě o stupeň výš. Domácí fans byli extrémně natěšení, obchody se suvenýry se dostaly do obležení a drtivá většina příznivců v aréně na sobě měla klubový znak. „Tady byli vždycky diváci blázni. Je to velká organizace a mají tu rádi vítěze. Pokud se prohrává, mohou být ale diváci taky pěkně nepříjemní,“ varoval Jágr. Mimochodem replika jeho dresu se v hale prodávala za poněkud divokou cenu 200 dolarů. Pár fanoušků ji na sobě ale stejně mělo.

Dresy hokejistů Philadelphie na prodejfoto: Právo/Marek Burkert

Hlídal si, aby neupadnul

Čekali na to, co sledovali zatím jen v přípravných zápasech nebo v televizních přenosech. Chtěli na vlastní oči vidět novou tvář Flyers, kterou představují jména Jágr, Voráček, Simmonds, Talbot či Bryzgalov. „Já se ale tu předzápasovou náladu snažil nevnímat. Spíš jsem se soustředil, abych při slavnostním nástupu neupadnul,“ odlehčoval situaci český veterán.

Hráči, kteří do kádru Flyers přestoupili před sezónou.foto: Právo/Marek Burkert

Fanouškům Flyers se však domácí premiéra musela líbit. Souhra Jágra s Girouxem se lepší zápas od zápasu, v přesilovkách se vyplácí tréninkový dril a nápady kouče Lavioletta. „Není to ale nic složitého. Zavezeme puk do pásma a střílíme. Před brankou máme silné kluky, co doráží odražené puky,“ rýmoval Jágr.

Možná ho pořád trochu mrzela jeho šance z druhé třetiny. Mohl dát první gól po návratu do NHL. Velká příležitost ale brankovým zápisem neskončila, ve statistikách měl Jágr na konci jen jednu asistenci. „Snažil jsem se počkat, až budu mít úplně volnou branku. Někdy máš šanci vystřelit hned, někdy je lepší si počkat. Já počkal, myslel jsem, že budu mít víc otevřenou bránu, a pak jsem trefil špičku Luongovy nohy. K tomu, aby člověk dával góly, potřebuje i štěstí. Snad se to otočí,“ zadoufal Jágr.

Jaromír Jágr v dresu Philadelphie (vpravo) před brankou Vancouveru, kterou hájí gólman Roberto Luongo.foto: ČTK/AP/Tom Mihalek

Voráček zařídil sendvič zdarma

Zato podruhé v sezóně se trefil Jakub Voráček, jeho gól na 4:2 navíc znamenal, že všichni majitelé vstupenek měli ve čtvrtek u McDonalda ve Philadelphii jeden sendvič zdarma... „Aspoň se díky mně pár lidí nají,“ prohlásil zrzavý útočník, jenž měl sice v hledišti rodiče, ale svou trefu věnoval památce kamarádů z národního týmu, kteří zahynuli při havárii letadla v Jaroslavli. „Není den, abych si na ně nevzpomněl. Je to pro mě hrozně těžké soustředit se na hokej. Myslím, že jsem schopný hrát tak o 40 procent lépe,“ tvrdil Voráček.

Jakub Voráček z Philadelphie se raduje z branky.foto: Reuters/Tim Shaffer

V jeho týmu ale zatím všechno šlape podle plánu. Flyers vítězí, fanoušci pořádají nájezdy na pokladny a davy novinářů se po zápasech tlačí kolem Jágra. „Zatím mi to moc nevadí. Je začátek sezóny. Uvidíme, jak to bude pokračovat. Ale je to dané i tím, že baseballový tým (Phillies) vypadl, fotbalu (Eagles) se moc nedaří a NBA (76ers) možná ani nezačne. Takže středem pozornosti je teď hokej.“

Další zápas hrají Flyers v sobotu proti Los Angeles a bude to hodně pikantní záležitost. Za Kings nastupuje Mike Richards, bývalý kapitán Flyers, kterého generální manažer Paul Holmgren poslal do Kalifornie, mimo jiné kvůli zálibě skvělého hokejisty v divokých večírcích.

Fanoušci Philadelphie začínají nosit dresy s jménem Jaromíra Jágrafoto: Právo/Marek Burkert

Jágr se na něj vypraví z nového bytu, který má v nejhezčí čtvrti města: Old City. „V úterý jsem tam poprvé spal. Zatím docela dobrý. Nic tam ale není, neměl jsem čas to zařídit,“ povzdechl si Jágr.

Shánění nábytku tak zřejmě čeká jeho přítelkyni Innu, jež má do Philadelphie dorazit v průběhu příštího týdne. Číslo 68 v něm odehraje tři zápasy. Mimo jiné změří síly se svým následovníkem na postu největší hvězdy ligy, Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu.

Reklama

Související témata: