Hlavní obsah

VIDEO: Rangers otočili zápas Winter Classic NHL proti Philadelphii, Jágr nedohrál

PRAHA

Hokejisté New Yorku Rangers prohrávali v utkání NHL pod širým nebem s domácí Philadelphií 0:2, přesto se nakonec radovali z výhry 3:2. Dvěma brankami se na tom podílel Rupp, rozhodující gól přidal Richards. Čeští hokejisté v dresu Flyers Jaromír Jágr a Jakub Voráček tentokrát vyšli bodově naprázdno. Jágr odešel na konci úvodní části kvůli zranění nohy do kabiny a naskočil už jen na dvě střídání ve druhém dějství.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Jaromír Jágr při Winter Classic proti New York Rangers

Článek

"Poranil jsem si nohu. V předešlém zápase v Pittsburghu mě do ní někdo bodnul a postupně to nateklo. A zhoršovalo se to," řekl Jágr deníku Sport. "Nemohl jsem bruslit na sto procent. A nechtěl jsem hrát jenom proto, že bych hrál. Došlo by to do momentu, kdy bych mužstvu nepomohl," prohlásil smutně devětatřicetiletý útočník po brzkém konci svého prvního vystoupení ve venkovním utkání slavné soutěže.

Start zapasu byl už v neděli raději kvůli předpokládanému slunečnému počasí přeložen z jedné hodiny odpolední (19:00 SEČ) východoamerického času o dvě hodiny později. Do branky Flyers se místo trápícího se Ilji Bryzgalova postavil Sergej Bobrovskij. Rangers nasadili do hry poprvé v sezóně beka Marka Staala, jenž byl téměř rok mimo hru s otřesem mozku.

Slavnostní ohňostroj před začátkem Winter Classic mezi Philadelphií a Rangersfoto: Reuters/Ray Stubblebine

Po velkolepé show předcházející zápasu nenabídla úvodní třetina divákům moc vzruchu. V páté minutě ujel hostům Claude Giroux, ale Henrik Lundqvist zasáhl betonem, na druhé straně se vytáhl Bobrovskij při šanci Mariána Gáboríka. Pak se v dobré pozici nepovedla střela Jakubu Voráčkovi, dalšímu českému zástupci v týmu domácích.

Nejhezčí akci první dvacetiminutovky předvedl Jágr, který se na útočné modré čáře prosmýkl mezi beky Danem Girardim a Ryanem McDonaghem, ale v úniku Lundqvista bekhendem nepřekonal. Jenže pak odešla česká hvězda do kabiny a v dalším průběhu po nespecifikovaných potížích nastoupil Jágr už jen na dvě střídání v úvodu druhé části a zbytek proseděl na střídačce.

Brad Richards z New York Rangers (vlevo) na buly s Claudem Girouxem z Philadelphie během Winter Classicfoto: Reuters/Ray Stubblebine

Nejdelší čekání na branku v historii Winter Classic ukončil až v 33. minutě Brayden Schenn, který snadnou dorážkou zaznamenal svou premiérovou trefu v NHL. Flyers pokračovali v aktivitě a za dvě minuty po kombinaci s Maximem Talbotem zvýšil bekhendovou střelou Giroux. Už o 30 vteřin později však korigoval střelou přes slovenského obránce Andreje Meszároše Mike Rupp. Nevoli fanoušků i hráčů Flyers vyvolala jeho oslava gólu, při níž salutoval po vzoru Jágra.

Ryan Callahan z New York Rangers (vlevo) a Kimmo Timonen z Philadelphie během utkání Winter Classic.foto: Reuters/Gary Hershorn

Rupp, který byl jediným hráčem v sestavě Rangers se zkušeností s venkovním zápase NHL, ve 43. minutě vyrovnal, když z levé strany z úhlu překvapil Bobrovského. A obrat dovršil za 160 vteřin Brad Richards. Snaha Philadelphie o vyrovnání končila u Lundqvista, který 19 vteřin před koncem chytil i trestné střílení Daniela Briera nařízené za zalehnutí puku bránícím hráčem v brankovišti. Rangers si upevnili vedení ve Východní konferenci a Philadelphii unikli v čele Atlantické divize na rozdíl čtyř bodů.

Hejduk podruhé za sebou rozhodl o výhře Colorada

Český hokejista Milan Hejduk rozhodl gólem v samostatných nájezdech o výhře Colorada 2:1 na ledě Los Angeles. Pětatřicetiletý útočník, který dvěma brankami zařídil i v minulém zápase vítězství svého týmu, byl jediným úspěšným aktérem rozstřelu.

Milan Hejduk střílí gól Jonathanu Quickovi z Los Angeles.foto: ČTK/AP/Jason Redmond

Avalanche tak zůstali v této sezoně v nájezdech neporažení, zvítězili ve všech sedmi případech. V součtu se závěrem minulého ročníku drží hráči Colorada sérii deseti vítězných rozstřelů, druhou nejdelší v historii NHL. Rekord zatím drží Dallas, který v sezoně 2005/06 vyhrál jedenáctkrát za sebou.

"Na nájezdy si věříme. Máme v týmu šikovné hráče, kteří vědí, co mají provést s pukem. K tomu musíte mít i dobrého brankáře, a to my máme. Varly (Varlamov) podal slušný výkon po celý zápas," řekl trenér Colorada Joe Sacco.

"Možná je v tom i štěstí. Já nemám rád nájezdy. Ale hrajeme je celkem často. Snažím se hlavně počkat na to, co vymyslí soupeř. Takže je to hlavně o trpělivosti, jenom čekám, čekám a čekám," dodal brankář Semjon Varlamov, první hvězda utkání, který kryl 31 střel a všechny tři nájezdy.

Avalanche přitom v průběhu pondělního utkání dlouho prohrávali, skóre srovnali až necelých šest minut před koncem. "Začali jsme těžkopádně. Byli všude o krok před námi, ale dokázali jsme se zvednout. Pak to byla bitva až do konce. Připadalo mi, že v druhé a třetí třetině už jsme byli lepší, trávili jsme hodně času v jejich pásmu a vytvářeli si gólové šance. Z jedné z nich jsme pak srovnali," uvedl Hejduk, který v nájezdech procedil střelou zápěstím puk mezi betony Jonathana Quicka.

Hejduk se nemýlí

"Po několika vítězstvích v nájezdech jsme v nich sebevědomí. Věřili jsme, že v nich vyhrajeme. Varlamov je pokaždé zastavil a Hejduk se v nájezdu příliš často nemýlí," dodal útočník Colorada Ryan O´Reilly.

Český obránce Filip Kuba přispěl jednou asistencí k výhře Ottawy 3:2 v prodloužení nad New Jersey. Senators v třetí třetině smazali dvoubrankové manko a obrat dokonali v čase 64:00, kdy se prosadil Daniel Alfredsson. U vítězné trefy sehrál důležitou úlohu i Milan Michálek, který stínil brankáři Martinu Brodeurovi ve výhledu.

"Měl jsem dost času, abych si přihrávku přehodil z bekhendu na forhend. Výbornou práci odvedl před brankářem Milo (Michálek) a já jsem byl schopen trefit roh branky," popsal švédský útočník rozhodující gól. "Myslím si, že vítězství po takovém průběhu posílí náš charakter. Odvedli jsme dobrou práci," dodal Alfredsson. Jednu přihrávku si v dresu poražených připsal Petr Sýkora.

Hokejisté Chicaga doma podlehli Edmontonu 3:4 a přenechali vedení v lize New Yorku Rangers. Blackhawks doplatili na faul Daniela Carcilla, který za stavu 1:0 narazil na mantinel Toma Gilberta.

"Můžete slyšet řvát rozhodčího od rohu, ať jsou opatrní, a on ho pak z pěti stop takhle pošle na hrazení. Je to jedna z nejnebezpečnějších situací v hokeji a oba hráči to odnesli zraněním," zlobil se brankář Edmontonu Devan Dubnyk. Také jeho trenér Tom Renney doufá, že se vedení soutěže bude tímto zákrokem ještě zabývat.

Domácí kouč Joel Quenneville se naopak svého svěřence zastával, s Renneym se nicméně shodl, že šlo o klíčový moment utkání. Hosté v následné pětiminutové hře dvěma góly otočili stav a nakonec zápas dovedli k vítězství.

NHL Winter Classic 2012
Philadelphia - New York Rangers 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)ON-LINE
Branky: 33. Schenn, 35. Giroux - 35. Rupp, 43. Rupp, 46. Richards. Střely na branku: 35:33. Diváci: 46.967.
Ottawa - New Jersey 3:2 v prodl. (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)
Branky: 42. Spezza, 54. Condra (Kuba), 64. Alfredsson - 28. Zubrus (Sýkora), 35. Clarkson. Střely na branku: 32:29. Diváci: 19.573.
Vancouver - San Jose 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky: 16. Hansen, 52. Hodgson - 22. Ferriero, 31. Marleau, rozhodující sam. nájezd Handzuš. Střely na branku: 29:35. Diváci: 18.890.
Chicago - Edmonton 3:4 (1:0, 1:3, 1:1)
Branky: 13. Toews, 33. Brunette, 57. Hayes - 28. Smyth, 31. Hall, 37. Sutton, 49. Eager. Střely na branku: 42:30. Diváci: 21.276.
Los Angeles - Colorado 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 22. D. Brown - 55. O'Reilly, rozhodující sam. nájezd Hejduk. Střely na branku: 32:21. Diváci: 18.118.

Reklama

Související témata: