Hlavní obsah

Hertl prožil snový návrat k hokeji. Je z něj zvíře, smeká kapitán Sharks

Psal se 29. leden roku 2020 a on si v duelu proti Vancouveru přetrhl přední zkřížený i vnitřní postranní vaz v levém koleni, se kterým musel na operaci. Následovala dlouhá pauza, která bez dvou týdnů trvala přesně rok. Pochopitelně že Tomáš Hertl cítil nervozitu, jak po tak dlouhé době bude v zápasech vypadat. Obával se zbytečně. Sedmadvacetiletý útočník zrežíroval na úvod nové sezony NHL výhru svého San Jose 4:3 v nájezdech na ledě Arizony dvěma góly a asistencí a byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Foto: Matt Kartozian, Reuters

Český útočník Tomáš Hertl se raduje se spoluhráči ze San Jose z gólu proti Arizoně.

Článek

„Byla to dlouhá doba. Skoro rok, co jsem hrál naposledy a dával góly. Je pěkné, že jsem se dalších dočkal tak brzy. Sice jsem byl před zápasem nervózní, ale nakonec jsem se cítil skvěle. Není nic lepšího než slavit se spoluhráči. Jsem šťastný," liboval si Hertl.

Nejprve ve 13. minutě otevřel skóre z dorážky při přesilové hře, o čtyři minuty později rovněž z předbrankového prostoru zvyšoval na 2:0. „Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení. Protože minulou sezonu to bylo skoro vždycky tak, že jsme po první třetině o dva góly prohrávali," prohlásil český útočník.

A Hertla chválili i jeho spoluhráči. „Je obrovsky silný. Vezme puk a jde s ním do brány a vytváří tím šance pro ostatní. Když hraje tímhle způsobem, je z něj zvíře," usmíval se kapitán Logan Couture, jenž Žralokům vystřelil druhý bod v samostatných nájezdech.

Foto: Matt Kartozian, Reuters

Tomáš Hertl dává v přesilovce gól Sharks Darcymu Kuemperovi z Arizony.

Druhá lajna vedená Hertlem opravdu skvěle šlapala. Evander Kane rovněž posbíral tři kanadské body (1+2), dvaadvacetiletý Američan John Leonard při svém debutu v NHL zapsal dvě asistence.

„S Kanerem už jsme spolu něco odehráli. Dokázali jsme, že můžeme být jednou z nejlepších útočných formací v NHL. Ukázali jsme dobré věci, některé další ale ještě musíme vyladit. Třeba abychom víc času hráli v útočném pásmu," prohlásil Hertl.

Pro Leonarda měl jen slova chvály. „První zápas nikdy není jednoduchý. Ale on je šikovný a rychlý. Učil se, ptal se nás na různé věci. Pořád je mladý a má před sebou velkou budoucnost," míní český forvard, kterého zachytily kamery, jak po svém druhém zásahu na střídačce radostně gratuloval Leonardovi k jeho premiérové asistenci v NHL.

Reklama

Související témata: