Hlavní obsah

Buffalo - Washington 1:2Vrána letí a golman Vaněček zažil vítězný debut! Palát opět řádil a co Voráček?

Praha

Vcelku povedený večer pro české barvy v NHL. Útočník Jakub Vrána přispěl svým druhým gólem v sezoně k vítězství Washingtonu nad Buffalem. Z vítězství se tak při svém premiérovém startu v barvách Capitals mohl radovat i golman Vít Vaněček. Ondřej Palát se podílel gólem a asistencí na výhře Tampy nad Chicagem 5:2 a Jakub Voráček se tentokrát blýskl dvěma asistencemi při vítězství Philadelphie nad Pittsburghem 5:2.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Ruská hvězda Alexander Ovečkin gratuluje po zápase golmanovi Vaněčkovi k jeho první výhře při prvním startu v NHL.

Článek
Fotogalerie

Vrána na začátku druhé třetiny otevíral skóre zápasu po přihrávce od Wilsona, který ho poslal do samostatného úniku po hrubé chybě soupeřů v útočném pásmu. Český golman Vít Vaněček měl při svém debutovém startu plné ruce práce, po dvou třetinách měl na kontě 26 úspěšných zásahů. Ve třetí třetině k nim přidal ještě čtyři. Za jeho záda propadla akorát střela Ristolainena od modré po začátku třetí třetiny, kterou nešťastně tečoval bránící Wilson. Právě on se však postaral o vítěznou trefu Washingtonu.

"Splnil se mi sen. Jsem tak šťastný," rozplýval se Vaněček a během rozhovoru se stal i terčem tradičního vtípku na uvítanou - Wilson mu přejel obličej ručníkem s pěnou na holení. "Prvních pár minut jsem byl nervózní. Když na mě ale brzy třikrát vystřelili, uklidnil jsem se a cítil jsem se lépe a lépe," dodal.

Vaněček už v posledním play off kryl záda Bradenu Holtbymu, protože se zranil Ilja Samsonov. Washington ale vypadl v prvním kole s Islanders a zkušený gólman ho do branky nepustil. Holtby po sezoně přestoupil do Vancouveru a klub za něj získal Lundqvista, který je ale mimo hru. Capitals vstoupili do nového ročníku s nejmladší brankářskou dvojicí v lize a oba zápasy ve dvou dnech v Buffalu vyhráli (6:4, 2:1).

Trenér Buffala Ralph Krueger byl spokojený s výkonem mužstva. "Předčili jsme je ve všech směrech, až na počet branek. Narazili jsme na extrémně dobře chytajícího gólmana," podotkl. Dodal, že hře pět na pět nemá téměř co vytknout, litoval ale, že jeho hráči nevyužili žádnou z pěti přesilových her.

Ve druhém pensylvánském derby sezony si Philadelphia opět poradila s Pittsburghem, tentokrát 5:2. V utkání zářil kanadský útočník Travis Konecny, který se postaral o druhý hattrick této sezony a o svůj první v kariéře. Jakub Voráček mu v přesilovce asistoval na první trefu, která odstartovala gólovou smršť Flyers. Během 4 minut se dvakrát prosadil Konecny, jednou Provorov a golman Tučňáků se pakoval z branky.

To Pittsburgh trochu probralo a v přesilovce se trefil Crosby a o půl minuty později snížil na 2:3 Tanev. Druhá třetina gól nenabídla, ale v té třetí se opět mohl radovat Konecny, který v 52. minutě zkompletoval hattrick. Do prázdné branky pak na konečných 5:2 upravoval po jeho přihrávce Lindblom.

Ondřej Palát svým druhým gólem v sezoně otevíral skore zápasu Tampy s Chicagem. Po něm se během šesti minut trefil ještě Killorn a Coleman a Tampa vedla 3:0. Po polovině zápasu se podařilo v přesilovce snížit DeBrincatovi a poté ještě Kaneovi. Skóre bylo po druhé třetině 3:2 pro Tampu -  hodně podobný scénář jako ve Philadelphii. A v "kopírování" průběhu zápasu Letců s Tučňáky pokračovalo i ve třetí třetině. V ní se nejdříve trefil Gourde a po přihrávce od Paláta také kapitán Tampy Stamkos.

Senátoři z Ottawy si ve svém prvním zápase sezony poradili s Torontem 5:3. V první třetině se oba týmy shodně prosadily v přesilovkách, nejdříve se prosadil Hyman z Toronta a poté Chabot. Skóre se poté změnilo až téměř v polovině zápasu, kdy se vedení opět ujalo Toronto. Z něj se ale nemohlo radovat dlouho, minutu na to totiž skóroval Tkachuk, po něm v krátkém sledu ještě Watson a Tierney a z vedení 4:2 se mohla radovat Ottaw, která jej už do konce zápasu nepustila. Naopak na 5:2 zvýšil ve třetí třetině útočník Stepan, po něm se ještě v přesilovce podařilo snížit Tavaresovi, ale to bylo vše.

Slušnou kanonádu spustilo Colorado v zápase se St. Louis, přitom po první třetině šly týmy do kabin za stavu 0:0. V té druhé otevřel skóre svým prvním gólem v zápase ve 25. minutě Landeskog a už to jelo. Z přesilovky se pak po přihrávce golmana Colorada Grubauera prosadil Burakovsky. Svůj druhý gól pak přidal Landeskog a po něm se ještě rovněž v přesilovce trefil Rantanen. V přesilovkovém řádění Colorado pokračovalo i ve třetí třetině. Vstřelilo v nich další tři góly, Donskoi se trefil v plném počtu hráčů na ledě a St. Louis odjíždělo z Colorada s výpraskem 0:8. Golman Pavel Francouz sledoval řádění svého týmu ze střídačky.

Výsledky NHL
Buffalo - Washington 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 41. Ristolainen - 22. Vrána, 48. T. Wilson. Střely na branku: 31:21. Vítek Vaněček odchytal za Washington celé utkání, inkasoval jeden gól z 31 střel a úspěšnost zásahů měl 96,77 procenta. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Vrána, 2. Eller (oba Washington), 3. Ristolainen (Buffalo).
Philadelphia - Pittsburgh 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)
Branky: 8., 10. a 53. Konecny (na první Voráček), 12. Provorov (Voráček), 58. Lindblom - 13. Crosby, 14. B. Tanev. Střely na branku: 20:33. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Konecny, 2. Hart, 3. Lindblom (všichni Philadelphia).
Tampa Bay - Chicago 5:2 (0:0, 3:2, 2:0)
Branky: 23. Palát, 25. Killorn, 29. Coleman, 54. Gourde, 58. Stamkos (Palát) - 35. DeBrincat, 37. P. Kane. Střely na branku: 37:37. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. Coleman, 3. Hedman (všichni Tampa Bay).
Ottawa - Toronto 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky: 20. Chabot, 31. B. Tkachuk, 33. Watson, 36. Tierney, 47. Stepan - 10. Hyman, 30. Kerfoot, 48. Tavares. Střely na branku: 24:23. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. B. Tkachuk, 2. Chabot (oba Ottawa), 3. Tavares (Toronto).
Colorado - St. Louis 8:0 (0:0, 4:0, 4:0)
Branky: 25. a 35. Landeskog, 33. Burakovsky, 38. Rantanen, 42. Kadri, 52. MacKinnon, 52. Donskoi, 55. D. Toews. Střely na branku: 38:21. Hráno bez diváků.

Reklama