Hlavní obsah

Co to má být? Kanonýr Kubalík v Chicagu přestal chodit na přesilovku

Třicet gólů v nováčkovské sezoně, nová dvouletá smlouva na 7,4 milionu dolarů a status hráče na vzestupu. Jenomže na startu nového ročníku NHL je všechno jinak. Dominik Kubalík má po třech zápasech bilanci 0+0 a navrch se dočkal nemilého překvapení. Kouč Blackhawks Jeremy Colliton přestal pětadvacetiletého útočníka posílat do přesilovkové formace.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Útočník Chicaga Dominik Kubalík (8) během utkání s Tampou.

Článek

V nabité základní části se může všechno rychle změnit, ale některé indicie tomu v Kubalíkově případě nenasvědčují.

Předně nemá vedle sebe stejné spoluhráče jako minulý rok, jenž znamenal pro plzeňského forvarda zásadní průlom. Brandon Saad byl vytrejdován do Colorada a kapitán Jonathan Toews je kvůli neznámým zdravotním komplikacím na listině dlouhodobě zraněných. A kdo ví, zda na ní nevydrží celou sezonu...

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Útočník Chicaga Dominik Kubalík a brankář Tampy Andrej Vasilevskij.

Kubalík to už v kempu zkoušel vedle švýcarského centra Piuse Sutera. Po dvou porážkách na ledě šampionů z Tampy Bay (1:5 a 2:5) dostal k sobě v neděli v Sunrise proti Floridě na pozici centra Dylana Stromea. Ale kýžený efekt to zase nemělo.

A co víc, Kubalík se na rozdíl od zápasů v Tampě, neobjevil ani na vteřínu v přesilovkové formaci.

Lídr Patrick Kane byl v těchto situacích na ledě přes čtyři minuty, Alex DeBrincat skoro 4. Čas 2:39 dostal na přesilovce rozbíječ Andrew Shaw. Kubalík jako ovědčený střelec, u kterého by přitom měla končit většina kombinací, všechno pozoroval jen ze střídačky.

"Není to tak, že by nehrál," tvrdil už po zápasech v Tampě trenér Colliton. "Čas pět na pět byl rozdělen rovnoměrně. Ale pokud kluci ukážou, že jsou rozjetí, pak hrají o něco víc. S Kubym nemám žádný problém."

Výsledky Chicaga na začátku nové sezony odpovídají tomu, že Blackhawks jsou nyní ve fázi přestavby týmu. Než si všechno sedne, bude to ještě nějakou dobu trvat.

Proč ale Colliton nevyužívá potenciál hráče, který dal v posledních 41 zápasech minulé sezony čtyřiadvacet gólů, je záhadou i pro chicagské experty.

"Představte si, že by se tady něco podobného stalo Kaneovi, Panarinovi, Sharpovi, nebo Hossovi," podivuje se deník Chicago Tribune.

"Jsem rád, když hraju pod tlakem," prohlásil Kubalík. "Chci nastupovat co nejvíc, být lídrem. Obzvlášť, když chybí Jonathan (Toews) a Kirby (Dach). Ale je tady pár kluků, kteří je můžou zastoupit a myslím si, že patřím mezi ně," řekl třetí nejlepší nováček minulé sezony.

Jenže s ice-timem 11 a půl minuty na utkání jako při premiéře v Tampě se toho zase tolik předvést nedá. Víc měli i členové čtvrté formace Blackhawks Matthew Highmore, Ryan Carpenter a David Kämpf.

"Kubalík by měl hrát v prvním útoku," vyzývá Collitona Chicago Tribune.

Blackhawks nastoupí k floridské odvětě v noci na středu. Koncem týdne je pak čeká domácí dvojprogram s Detroitem. Pro Kubalíka ideální příležitost, jak zase nahodit střelecké obrátky. Snad to ví i kouč Chicaga.

Reklama

Související témata: