Hlavní obsah

Chicago - Dallas 4:2Kubalík přihrál na gól a slavil výhru, v NHL asistoval i Faksa

Čeští hokejisté se v zámořské NHL tentokrát pasovali do role asistentů. Jednu přihrávku na gól si připsal Dominik Kubalík, jehož Chicago vyhrálo nad Dallasem 4:2. Za poražené bodoval Radek Faksa. Ve druhém duelu tým Calgary Flames přehrál Ottawu jasně 6:1.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Obránce Dallasu Stars Mark Pysyk (vlevo) oslavuje gól s útočníkem Radkem Faksou v utkání NHL proti Chicagu Blackhawks.

Článek
Fotogalerie

Chicago si vypracovalo už v první třetině slibné vedení 3:1. U druhé trefy v čase 10:31 přihrával Hagelovi právě Kubalík. Na začátku třetí části vrátil Hvězdy z Dallasu do utkání obránce Pysyk, jemuž asistoval Faksa. Víc už ale hosté nestihli, duel definitivně rozhodl svou druhou trefou v utkání Alex DeBrincat. Ten útočil i na hattrick, ale jeho rána v úplném závěru prosvištěla kolem odkryté klece Stars.

Podle trenéra Dallasu Ricka Bownesse se do výkonu jeho svěřenců v první třetině promítlo zklamání z vyřazení z boje o play off. Poslední postupové místo si zajistil v Centrální divizi o den dříve Nashville výhrou nad Carolinou.

"Kluci byli ráno dost skleslí. Není to příjemný pocit, když se probudíte a víte, že po tom všem, čím jste si prošli, si nezahrajete play off," řekl Bowness. "Všem kvůli tomu scházela energie, což bylo na začátku utkání patrné. Až od stavu 1:3 kluci zabojovali. Odehráli velmi dobrou druhou třetinu a vytvořili si dost šancí, aby se vrátili do zápasu. Lankinen ale vytáhl skvěle zákroky," dodal.

Dallas se v předchozí sezoně dostal až do finále Stanleyova poháru, ale v tomto ročníku ho sužovala zranění. Také musel kvůli nákaze koronavirem do izolace, čímž se mu nahustil zápasový program. "Na papíře máme silný tým, a pokud bychom zůstali zdraví, bojujeme s ostatními o první místo v divizi. O tom jsem přesvědčen. I proto jsme obrovsky zklamání, že nám končí sezona už tak brzy. Ale jsou věci, které nemůžete ovlivnit," doplnil Bowness.

Oba týmy se střetnou ještě jednou, poté jim skončí základní část. Čeští reprezentační trenéři počítají pro mistrovství světa s Kubalíkem i Davidem Kämpfem. Faksa účast odmítl, protože očekává narození potomka.

Calgarské Plameny slaví vysoké vítězství nad Senátory z Ottawy. Už po první dvacetiminutovce těsně vedly a náskok v prostřední částí narostl na 4:0. To vyhnalo z branky jedničku Senators Forsberga. Hosté sice čestným úspěchem korigovali, ale v kanadském derby měli i dál navrch hráči Flames.

Flames si výhrou udrželi teoretickou naději na postup do play off: musí ale zvítězit ve všech čtyřech zápasech základní části a zároveň potřebují, aby Montreal nebodoval v dvojutkání s Edmontonem

Výsledky zápasů NHL:
Chicago - Dallas 4:2 (3:1, 0:0, 1:1)
Branky: 19. a 57. DeBrincat, 7. Entwistle, 11. Hagel (Kubalík) - 10. Gurjanov, 43. Pysyk (Faksa). Střely na branku: 25:39. Diváci: 3820 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Lankinen, 2. DeBrincat, 3. Entwistle (všichni Chicago).
Calgary - Ottawa 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky: 11. J. Gaudreau, 21. Backlund, 25. M. Tkachuk, 31. Michael Stone, 47. Dube, 54. Giordano - 32. Norris. Střely na branku: 36:20. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Gaudreau, 2. M. Tkachuk, 3. Giordano (všichni Calgary).

Reklama