Hlavní obsah

Vokoun může sportovat, ale hokej si nezahraje tři až šest měsíců

Pittsburgh
Aktualizováno

Hokejový brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu, jenž se předminulý víkend podrobil operaci kvůli krevní sraženině, nebude chytat tři až šest měsíců. Uvedl to generální manažer Penguins Ray Shero.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun se do brány jen tak nevrátí.

Článek

Vokouna postihly zdravotní potíže v sobotu 21. září, kdy mu na tréninku otekla noha. Okamžitě putoval do nemocnice a podrobil se operačnímu zákroku sraženiny, která mu sahala od půlky stehna téměř až k srdci.

Sedmatřicetiletý Vokoun byl po několika dnech propuštěn domů a bere léky na ředění krve. Zatím nebylo jasné, kdy se bude moci vrátit k tréninku, generální manažer Shero nyní nastínil alespoň základní časový rámec. "Fyzicky je na tom skvěle, psychicky také, což je dobrá zpráva. Může sportovat, může dělat všechno kromě hraní hokeje," řekl dnes Shero novinářům.

Vokounův stav Pittsburgh společně s lékaři zhodnotí po třech měsících, tedy na začátku nového kalendářního roku. Bývalý gólman Montrealu, Nashvillu, Floridy a Washingtonu má s Pittsburghem smlouvu ještě na tuto sezónu s platem dva milióny dolarů.

Podobné potíže už Vokoun měl před sedmi lety

"V současnosti nemyslím na hokejovou kariéru, víc mě zajímá můj dlouhodobý zdravotní stav. Lékaři se o mě skvěle starají a radí mi špičkoví profesionálové," uvedl Vokoun. "Vím, v jaké jsem situaci. Tři měsíce jsou minimum. Pak se uvidí, jak na tom jsem. Lékaři budou sledovat můj stav a pokrok. Poté se rozhodnu," dodal Vokoun, jenž měl podobné potíže už v roce 2006 v Nashvillu. Tehdy bral léky na ředění krve tři měsíce a poté mohl pokračovat v kariéře.

Karlovarský rodák Vokoun figuruje v širší nominaci trenéra Aloise Hadamczika pro olympijské hry v Soči, ačkoli na začátku roku oznámil, že už považuje svoji reprezentační kariéru za uzavřenou.

Při Vokounově absenci se vrátí do role jasné jedničky Penguins Marc-Andre Fleury, jehož zkušený český gólman nahradil v brance v průběhu letošního play off. Fleuryho dvojkou bude šestadvacetiletý Jeff Zatkoff, který dosud neodchytal v NHL ani minutu.

Reklama

Související témata: