Hlavní obsah

Gólmani z NHL motají Hadamczikovi hlavu. Tři měsíce před olympiádou se jim nedaří

Prvně v sezóně se v sobotu během jednoho večera objevili mezi tyčemi týmů NHL tři čeští gólmani. Petr Mrázek vychytal za Detroit svou první nulu, Michal Neuvirth zařídil výhru Washingtonu. Nejhůř ale dopadl brankář, na kterého bude česká reprezentace spoléhat při olympiádě – Ondřej Pavelec z Winnipegu.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Gagner z Edmontonu si na brankáře Red Wings Mrázka nepřišel.

Článek

„Pokud udrží výkonnost, bude v Soči jedničkou. I když Ondra občas dostane víc gólů, jsem s ním spokojený," nezastírá Hadamczik, jenž měl ústní dohodu s Tomášem Vokounem, že bude o olympiádě ještě uvažovat. Gólman Pittsburghu ale kvůli krevní sraženině řešil jiné starosti a jeho start na ZOH je vyloučen.

Post jedničky má však trenér národního mužstva vyřešen. Pavelec je v brankovišti Jets extrémně vytížený. Jako jeden z pouze pěti gólmanů NHL nastoupil už třináctkrát. Šlo na něj 399 střel (3. nejvyšší počet v lize), což je průměr přes 30 na zápas. A někdy se zkrátka ucho utrhne. Jako právě o víkendu v duelu s úřadujícími šampióny z Chicaga.

Bohorovná obrana Jets pouštěla hosty do přečíslení, před brankovištěm neodstavila útočníky a Jestřábi dokázali trestat chyby. Už v 25. minutě Pavelec upaloval z ledu. „Pavs má zápasy, kdy chytá oslňujícím způsobem, ale pokud je z patnácti střel pět gólovek, tak to není zrovna ideální," řekl trenér Winnipegu Claude Noël.

Čeští brankáři v zámořské sezóně:
startyvýhryprůměrúspěšnostminuty
Ondřej PAVELEC, Winnipeg1343,0990,2758:04
Michal NEUVIRTH, Washington522,7991,3279:58
Petr MRÁZEK, Detroit110,0010060:00

Pavelcův průměr obdržených branek na zápas upadl do podprůměru - 3,09. A dostavila se frustrace. „Každý čeká, že musím něco chytit, ale oni pálili z pozic, kdy jsem byl bezmocný. Nevyhráli Stanley Cup pro nic za nic. Ukázali nám, jak se má hrát," bědoval Pavelec.

Pro potřeby českého týmu před zimní olympiádou je sice dobré, že se udržuje v zápřahu, ale s rostoucím počtem porážek Winnipegu se může prohlubovat deprese českého gólmana, od kterého občas fanoušci Jets marně čekají vyloženě zázračné kousky.

Poklon od posledního držitele Hart Trophy a spoluhráče Alexandra Ovečkina se dočkal gólman Washingtonu Michal Neuvirth. Jednatřicet zlikvidovaných střel, chycený nájezd. Vidina Soči je však pro gólmana Capitals, jenž při výluce působil ve Spartě, přece jen hodně vzdálená. Proti Floridě to byl teprve třetí zápas sezóny, v němž chytal od začátku. A to hlavně kvůli tomu, že jeho konkurent Holtby v pátek dostal několik petard do hlavy při bitce s gólmanem Flyers Emerym.

„Neuvirth nehraje pravidelně a tím je narušena jeho psychika. Není se svou rolí v týmu spokojený. Potřeboval by chytat stabilně," řekl Hadamczik.

Malá šance na Soči

Nejvíc radosti tak měl v sobotu Petr Mrázek, jenž svůj úvodní start v sezóně proměnil čtrnácti zákroky i v premiérovou nulu v NHL.

„Nádherné pocity," jihl Mrázek, jehož pobyt v prvním týmu Red Wings se však nejspíš omezí pouze na dobu, kdy nebude přichystán zraněný švédský náhradník Jonas Gustavsson. A jelikož AHL, kde chytá za Grand Rapids, se po dobu her nepřerušuje, do Soči se Mrázek s olympioniky s největší pravděpodobností nepodívá.

Zatímco Hadamczik má z výkonů českých gólmanů v zámoří trochu zamotanou hlavu, Slováci si rozhodně nestěžují. Jaroslav Halák se v St. Louis vyšvihl do pozice jedničky, montrealský Peter Budaj funguje jako spolehlivý záskok. A přesně tak by to mělo vypadat i v Soči. Tři měsíce do začátku olympiády jsou ale pořád ještě hodně dlouhá doba.

Reklama

Související témata: