Hlavní obsah

Do zahajovací sestavy Utkání hvězd NHL se tlačí dvacetiletý Lotyš

Buffalo

Fanoušci mohou vybírat hráče pro Utkání hvězd NHL, které se odehraje 25. ledna v Columbusu. Souboj nejlepších hokejistů NHL se uskuteční po dvouleté pauze zaviněné výlukou a olympijským turnajem v Soči. Po osmi letech opět nastala během hlasování kuriózní situace, kdy je do zahajovací sestavy prosazován hráč, který přitom nebývá zařazován mezi největší hvězdy soutěže. Je jím Zemgus Girgensons z Buffala.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský útočník Zemgus Girgensons.

Článek

Dvacetiletý Lotyš je mezi útočníky momentálně na čtvrté příčce po lídrovi Sidneym Crosbym a dvojici z Chicaga - Patricku Kaneovi a Jonathanu Toewsovi. Schyluje se tak k podobné situaci jako v případě kampaně „Vote for Rory" (česky „Hlasujte pro Roryho").

V sezóně 2006-2007 fanoušci z recese hlasovali pro obránce Vancouveru Roryho Fitzpatricka, který tou dobou nastupoval v NHL po třinácti letech od doby, kdy byl draftován. V nejprestižnější severoamerické soutěži však měl na kontě jen něco přes 200 zápasů a za svou kariéru si nevydobyl stálé místo v prvním týmu. V hlasování fanoušků se přesto umístil na třetím místě za Scottem Niedermayerem a Nicklasem Lidströmem a účast mu tak těsně unikla. Sám hráč se netajil tím, že nespravedlivě nabytá popularita mu není příliš příjemná, což nebrali na zřetel jeho spoluhráči, kteří přiznali, že mu také sami posílali hlasy.

Girgensons má před sebou zřejmě o něco zářnější kariéru. Ve svých dvaceti letech má za sebou 93 utkání a dohromady 34 bodů. V sestavě Buffala patří ke stálicím, dokonce se zúčastnil olympiády v Soči, rozhodně se však nejedná o jednu z největších hvězd ligy. Vždyť v kanadském bodování se zatím nevejde ani do první stovky hráčů NHL.

Z Čechů je mezi útočníky zatím nejlépe umístěn devátý Tomáš Plekanec. Nejproduktivnější český hráč Jakub Voráček je mezi forvardy třináctý. V čele celkového žebříčku je momentálně obránce P. K. Subban a mezi brankáři vede jeho spoluhráč z Montrealu Carey Price, který je mezi všemi hokejisty NHL třetí právě za Subbanem a Crosbym. O účastnících Utkání hvězd NHL můžete do 1. ledna hlasovat i vy na stránce allstarvote.nhl.com.

Reklama

Související témata: