Hlavní obsah

Fanoušci se třásli na Jágra. Slavnou 68 v NHL zastínili čeští mladíci

New York

Čeští hokejoví fanoušci bedlivě sledují celou vydařenou sezónu Jaromíra Jágra na Floridě. Není se proto co divit, že se těšili i na vstup Panthers a slavné 68 do vyřazovacích bojů. Čtyřiačtyřicetiletého borce ale ve čtvrtečních zápasech NHL předčili dva dvaadvacetiletí čeští mladíci. Radek Faksa proti Minnesotě i Tomáš Hertl v souboji s Los Angeles vstřelili gól. A oba přispěli k výhře svých týmů.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Radek Faksa (12) z Dallasu jásá po gólu proti Minnesotě.

Článek

Opavský rodák Faksa zřejmě zažívá zlomovou sezónu. V jejím průběhu hned několikrát musel putovat z prvního klubu na farmu a opačně. Až v únoru se v týmu Dallasu usadil na delší čas a před vyřazovacími boji navíc chytil střeleckou slinu, když se gólově prosadil hned třikrát.

Pohodu si 13. draftovaný hráč zpřed dvou let přenesl i do svého premiérového zápasu play off NHL. „Nebudu lhát, byl jsem před prvním utkáním nervózní. Ale to je asi každý hráč před svým prvním zápasem v play off," nezastíral.

Ve čtvrté minutě druhé třetiny z něj ale nervozita určitě spadla. Jeho parťák z třetí formace Aleš Hemský vybojoval puk na Jarretovi Stollovi, nabruslil do útočného pásma, kde si počkal na z druhé vlny najíždějícího Faksu. A talentovaný centr trefil parádně pod víko.

Byl to první gól v sérii. A jak se později ukázalo, gól také vítězný. „Jsem rád, že jsme vyhráli a že jsem k tomu přispěl takhle důležitým gólem. Nakopl nás a od té doby jsme kontrolovali hru," vyprávěl Faksa, který získal ocenění druhá hvězda zápasu.

K výhře Dallasu přispěl 22 zákroky a vychytanou nulou brankář Kari Lehtonen. „Nula je skvělá, ale nejdůležitější věcí je, že jsme získali první vítězství," povídal Fin po výhře 4:0.

Spokojený byl samozřejmě i trenér Lindy Ruff. „Myslím, že jsme byli v první třetině trochu nervózní. Bránili jsme ale dobře a hráli dobře bez puku," říkal kouč vítězného týmu Západní konference v základní části.

Na Hertlův gól Kings odpověď nenašli

Zcela odlišný průběh zápasu měl duel mezi Los Angeles Kings a San Jose. Oba týmy se přetahovaly o vítězství celý zápas. Domácí Králové v utkání dvakrát vedli, ale na Hertlův gól z 38. minuty už odpovědět nedokázali.

Odchovanec Slavie, který si před dvěma lety podmanil NHL svým čtyřgólovým představením proti Rangers, byl ve skrumáži před brankářem Jonathanem Quickem nejšťastnější a puk se mu podařilo procedit až do brány.

Výhru 4:3 zařídil v sedmnácté vteřině třetí části Joe Pavelski. Američan objel s Anže Kopitarem na zádech bránu Kings a pohotově zakončil. „Abych byl upřímný, tak nevím, jak to tam prošlo. Uslyšel jsem cinknutí o tyčku. Říkal jsem si: ‚Bože, to mohla být tyčka, možná to (puk) tam leží'. A on to byl gól," popisoval Pavelski po zápase.

Pro křídelníka prvního útoku Sharks to byl už druhý gól v zápase, po němž byl vyhlášen hlavní hvězdou zápasu. „Je naším kapitánem z nějakého důvodu. Střílí velké množství klíčových gólů," liboval si trenér San Jose Peter De Boer.

Reklama