Hlavní obsah

NY Islanders - Florida 1:2Stav série 2:2Jágr v play off poprvé bodoval a Panteři srovnali krok. Neuvirth zářil proti Ovečkinovi a spol.

New York
Aktualizováno

Jaromír Jágr ukončil pět zápasů trvající bodový půst v play off NHL! Asistencí při úvodním gólu Teddyho Purcella přispěl k výhře Floridy 2:1 na ledě New York Islanders v úvodním kole nadstavby Východní konference a Panteři tak srovnali stav série na 2:2 na zápasy. Čtyřiačtyřicetiletý český veterán si připsal jubilejní dvoustý bod ve vyřazovací části zámořské soutěže a v dlouhodobých tabulkách mu patří pátá pozice. V utkání mezi Philadelphií a Washingtonem zazářil Michal Neuvirth. Český brankář ve službách Flyers zlikvidoval 31 střel soupeře a byl vyhlášen první hvězdou duelu. Letci v něm zvítězili 2:1 a odvrátili konec sezóny.

Foto: Andy Marlin, Reuters

Jaromír Jágr v souboji s Caseym Cizikasem z New York Islanders.

Článek
Fotogalerie

Útočník Aleš Hemský zaznamenal svůj první gól v letošním play off a přispěl k výhře Dallasu nad Minnesotou 3:2, po němž Hvězdám k postupu do dalšího kola play off v Západní konferenci schází poslední krok. Stejně jsou na tom i Žraloci ze San Jose s Tomášem Hertlem a Romanem Polákem v sestavě po vítězství 3:2 nad Los Angeles Kings. Domácí si vypracovali třígólový náskok, Králové už jen stačili zmírnit výši prohry.

Florida by v případě dalšího zakolísání čelila postupovému mečbolu soupeře, to se však nestalo. Jágr v prostřední dvacetiminutovce při přesilovce vydoloval puk, zpoza branky ho přihrál volnému Purcellovi a ten otevřel skóre. Kapitán domácích John Tavares ještě v téže části hry rovněž v početní výhodě vyrovnal, ale ve třetí třetině rozhodl o výhře hostí sváteční střelec Alex Petrovic.

"Obě mužstva jsou vyrovnaná a stav série to dokazuje. Líbí se mi, jak hrajeme, a myslím, že si vytváříme mnoho šancí. Někteří naši klíčoví hráči sice zatím góly nedávají, ale zastoupí je jiní jako třeba dneska Petrovic. Udělal to parádně," pochvaloval si kouč Floridy Gerard Gallant.

Hlavním hrdinou zápasu ve Wells Fargo Center byl Neuvirth. Osmadvacetiletý brankář, který v předchozích třech utkáních kryl záda svému kolegovi Stevu Masonovi, chytil příležitost za pačesy. Blýskl se několika skvělými zákroky a mužstvo podržel zejména ve třetí třetině, kdy kryl všech 12 pokusů Capitals a v dobrých střeleckých pozicích si na něm vylámali zuby Andre Burakovsky a Tom Wilson.

O čisté konto ho připravil až v úvodu závěrečné třetiny střelou z bekhendu T.J. Oshie, ale více už Neuvirth, jenž v minulosti oblékal právě dres týmu z hlavního města USA, lídrovi základní části nedovolil.

„Ukradl pro nás výhru," chválil svého kolegu mezi tyčemi útočník Wayne Simmonds, jenž si v zápasu připsal dvě asistence. Neuvirth v závěru základní části chyběl týmu kvůli zranění a do play off znovu zasáhl od začátku utkání po bezmála pěti letech. „Taky jsem byl hlavně v úvodu trochu zrezivělý," usmíval se po zápase rodák z Ústí nad Labem. „Ale spoluhráči přede mnou mi ohromně pomohli, skvěle bránili a pomohli mi, abych se dostal do správného rytmu. Od druhé třetiny už jsem se cítil vážně skvěle."

Podle českého gólmana bylo rovněž důležité, že spoluhráči byli disciplinovaní. V přesilovkách jim dal Washington osm branek ze 17 možností ve třech zápasech. Tentokrát byli ale hráči Philadelphie na trestné lavici jenom dvakrát. "A to byl jeden z důvodů, že jsme dnes vyhráli. To byl náš cíl, nenechat se hloupě vylučovat. Předvedli jsme po celých šedesát minut skvělý týmový výkon," jásal Neuvirth.

Nováček v obraně vítězů Shayne Gostisbehere oslavil 23. narozeniny stylově - premiérovým gólem v play off v kariéře. Stínem utkání bylo zranění Scotta Laughtona. Forvard Flyers v první třetině po střetu s obráncem Johnem Carlsonem upadl, ostře narazil do hrazení a zůstal ležet za brankou Washingtonu. Led opustil na nosítkách a ihned zamířil do nemocnice k podrobnému vyšetření.

Hokejisté Minnesoty si ve druhé třetině souboje s Dallasem dvakrát vypracovali jednobrankový náskok, o který ale vždy přišli v oslabení. V prvním případě po trefě Aleše Hemského z pravého kruhu. Stars se dostali poprvé do vedení ve 39. minutě zásluhou trefy Jasona Spezzy a výsledek udrželi až do závěrečného hvizdu.

San Jose je v sérii s Los Angeles prvním týmem, který využil výhodu domácího prostředí. Žraloci využili tři přesilové hry, náskok 3:0 se jim ale v rozmezí 43. až 47. minuty ztenčil na jediný gól. Více kalifornský klub nestihl, ale opět vyslal soupeři varovný signál, že ho nelze podceňovat. Ostatně Los Angeles před dvěma lety otočilo se San Jose dokonce celou sérii ze stavu 0:3.

Výsledky středečních zápasů 1. kola play off NHL:V
Východní konference - 4. zápasy:
Philadelphia - Washington 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 6. Gostisbehere, 24. MacDonald - 43. Oshie. Střely na branku: 25:32. Michal Neuvirth odchytal za Philadelphii celý zápas, inkasoval jeden gól z 32 střel a úspěšnost zásahů měl 96,88 procenta. Diváci: 19 692. Hvězdy zápasu: 1. Neuvirth, 2. Gostisbehere, 3. Simmonds (všichni Philadelphia). Stav série: 1:3.
New York Islanders - Florida 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 40. Tavares - 36. Purcell (Jágr), 50. Petrovic. Střely na branku: 27:29. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Petrovic (Florida), 2. Greiss (NY Islanders), 3. Purcell (Florida). Stav série: 2:2.
Západní konference - 4. zápasy:
Minnesota - Dallas 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky: 26. Pominville, 31. Coyle - 30. Hemský, 34. Eaves, 39. Spezza. Střely na branku: 30:22. Diváci: 19 080. Hvězdy zápasu: 1. Spezza (Dallas), 2. Coyle, 3. Spurgeon (oba Minnesota). Stav série: 1:3.
San Jose - Los Angeles 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Branky: 23. Burns, 30. Pavelski, 42. Marleau - 43. Lewis, 47. Schenn. Střely na branku: 29:28. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Burns, 2. Jones (oba San Jose), 3. Schenn (Los Angeles). Stav série: 3:1.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Kučerov(Tampa Bay)48(5+3)
2.R. Smith(Florida)48(4+4)
3.Tavares(NY Islanders)47(3+4)
4.T. Johnson(Tampa Bay)47(2+5)
5.Carlson(Washington)46(3+3)
6.Jamie Benn(Dallas)46(2+4)
7.Bäckström(Washington)46(1+5)
8.Pavelski(San Jose)45(4+1)
9.Tarasenko(St. Louis)45(3+2)
10.Burns(San Jose)45(2+3)
37.Hemský(Dallas)43(1+2)
69.Hertl(San Jose)42(1+1)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2