Hlavní obsah

Tampa Bay - Detroit 1:0Stav série 4:1Mrázek chyboval za bránou a Detroit končí, Jágr zná potenciálního soupeře

New York
Aktualizováno

Jedinou střelu za svá záda propustil v pátém zápase 1. kola play off NHL český brankář ve službách Detroitu Petr Mrázek. Hokejisté Red Wings přesto prohráli 0:1 a v celé sérii s Tampou Bay padli 1:4 na zápasy. Tampa v příštím kole narazí na vítěze série Florida - NY Islanders. Hrozbu vyřazení odvrátil ve druhém prodloužení obhájce Stanley Cupu Chicago, které zvítězilo na ledě St. Louis 4:3. Blízko k postupu je Pittsburgh, který deklasoval domácí New York Rangers 5:0. Anaheim zdolal domácí Nashville a srovnal stav série na 2:2.

Foto: Kim Klement, Reuters

Smutný brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek

Český brankář, který do série naskočil až ve třetím zápase, si připsal třiadvacet úspěšných zákroků a naděje svého týmu držel dlouho nad vodou. Ale v závěru třetí třetiny se chybou podepsal pod jediný inkasovaný gól.

Ostravský rodák totiž zajel za svou bránu za blížícím se pukem a pokusil se ho rozehrát na obránce Ericssona. Nedal ale přihrávce dostatečný důraz, puk se u mantinelu zbrzdil, čehož využil Callahan. Útočník Tampy Bay rychle poslal puk před odkrytou bránu, do níž ho napálil Killorn. Do konce třetí třetiny v tu chvíli zbývala už jen minuta a 43 vteřin.

„Callahan tam vlítnul. A když jsem viděl, že je Mrázek mimo bránu, snažil jsem se vybojovat si pozici před ní. Věděl jsem, že pokud se Callahanovi podaří mě najít, můžu poslat puk dovnitř," popisoval situaci po zápase jediný střelec zápasu.

„Snažil jsem se na Mrázka dotírat," popisoval Callahan. „Věděl jsem, že na konci třetiny už led nebyl úplně dobrý a puk je u mantinelu, takže se nakonec odrazil nešťastně pro něj a šťastně pro nás. Killorn najížděl před bránu ještě z forčekování, tak jsem to tam poslal a on skvěle předskočil obránce," dodal.

Mrázek byl samozřejmě zklamaný. „Je vždycky těžké prohrát zápas jako tento minutu a půl před koncem. Navíc takhle frustrujícím gólem. Měli jsme už dřív mnoho šancí, jen jsme se nedokázali prosadit," řekl čtyřiadvacetiletý brankář, jehož tým přestřílel Tampu 34:24.

Poslední zápas v NHL odehrál ruský veterán Pavel Dacjuk, který už před sezónou oznámil, že z rodinných důvodů bude od příští sezóny hrát Kontinentální ligu. Tampa Bay narazí v příštím kole na vítěze série Florida - New York Islanders. Stav této série je 2:2.

Na ledě New York Rangers zářil Jevgenij Malkin, který se vrátil na led po více než měsíční absenci. V první třetině si ruský útočník v dresu Pittsburghu připsal tři přihrávky a v následujících dvou třetinách navíc vždy jednou skóroval. Společně s brankářem Murraym, který si připsal první čisté konto v play off, byli hlavními strůjci vítězství. Tučňáci jsou jediný krok od postupu do čtvrtfinále.

Hrozbu vyřazení už v 1. kole odvrátilo Chicago. Obhájce Stanley Cupu spasil v pátém zápase se St. Louis až ve čtvrté minutě druhého nastavení Kane. Chicago však stále prohrává v sérii 2:3.

Anaheim, který prohrál obě úvodní domácí střetnutí, dokázal na ledě Nashvillu srovnat stav série.Ducks tentokrát vyhráli 4:1.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
NY Rangers - Pittsburgh 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Branky: 24. a 44. Malkin, 2. Fehr, 8. Hörnqvist, 17. Sheary. Střely na branku: 31:32. Diváci: 18.006. Hvězdy zápasu: 1. Malkin, 2. Murray, 3. Crosby (všichni Pittsburgh). Stav série: 1:3.
Východní konference - 5. zápas:
Tampa Bay - Detroit 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka: 59. Killorn. Střely na branku: 24:34. Petr Mrázek odchytal za Detroit celé utkání, inkasoval jeden gól z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 95,83 procenta. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Bishop (Tampa Bay), 2. Mrázek (Detroit), 3. Killorn (Tampa Bay). Konečný stav série: 4:1.
Západní konference - 4. zápas:
Nashville - Anaheim 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 32. Fisher - 2. Getzlaf, 38. Thompson, 39. McGinn, 57. Cogliano. Střely na branku: 31:25. Diváci: 17.232. Hvězdy zápasu: 1. Andersen, 2. Thompson (oba Anaheim), 3. Fisher (Nashville). Stav série: 2:2.
Západní konference - 5. zápas:
St. Louis - Chicago 3:4 v druhém prodl. (0:0, 1:3, 2:0 - 0:0, 0:1)
Branky: 33. Schwartz, 47. Fabbri, 55. Backes - 32. Hossa, 36. Anisimov, 40. Panarin, 84. P. Kane. Střely na branku: 46:35. Diváci: 19.956. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane (Chicago), 2. Fabbri, 3. Schwartz (oba St. Louis). Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2