Hlavní obsah

Trenér Vůjtek potvrdil, že gólman Mrázek na MS nepojede

Helsinky

Brankář Petr Mrázek z Detroitu českou hokejovou reprezentaci na květnovém mistrovství světa v Rusku podle předpokladů neposílí. Trenér Vladimír Vůjtek po vyřazení Red Wings v 1. kole Stanleylova poháru s Tampou Bay definitivně potvrdil informaci, kterou stavitelé národního týmu měli delší dobu. O absenci čtyřiadvacetiletého bronzového medailisty z MS 2012 už také mluvili jako o hotové věci.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Brankář Petr Mrázek se na MS v českém dresu nepředstaví.

Článek

"My už u Petra týden víme, že nepojede. Nemá smlouvu a nechce riskovat. Už jsme mu volali a byli jsme s ním domluvení. Měli jsme indicie delší dobu, že nepojede. (Generální manažer) Slávek Lener s ním mluvil minulý týden a on to potvrdil," řekl Vůjtek novinářům v Helsinkách při přesunu českého týmu z Oulu do Kouvoly k dalšímu zápasu s Finy v Euro Hockey Tour.

Zkušený osmašedesátiletý kouč počítá s tím, že jednička pro šampionát vzejde ze současného kádru z dvojice Pavel Francouz z Čeljabinsku, Dominik Furch z Omsku. Trojkou v týmu je Matěj Machovský z Plzně.

Ve hře je sice ještě v zámoří Michal Neuvirth z Philadelphie, jehož celek prohrává s Washingtonem 1:3 na zápasy. Vůjtek ale měl signály, že u něj v případě vyřazení Flyers nastanou problémy s uvolněním po zranění. "S ním jsme se ještě nespojili. Nechceme mu teď volat, takže uvidíme, jak to dopadne," vyčkává reprezentační trenér na konec série.

Už po skončení základní části neprošel zdravotní prohlídkou ve Winnipegu Ondřej Pavelec. Na šampionátu se tak ani jeden z tria gólmanů z NHL, kteří jsou v kádru pro Světový pohár, pravděpodobně nepředstaví.

Nechce riskovat, chápe Vůjtek

Mrázek play off začal na lavičce a zkušeného Jimmy Howarda nahradil ve druhém zápase. Přestože ve třech duelech inkasoval jen čtyřikrát a doma pomohl čistým kontem k výhře 1:0, vyřazení s loňským finalistou nezabránil. Detroit vypadl v noci na dnešek po prohře 0:1. V play off měl Mrázek průměr 1,36 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 94,5 procenta. V základní části nastoupil v 54 duelech, udržel si průměr 2,33, úspěšnost 92,1 a čtyřikrát vychytal nulu.

Vůjtka mrzí, že takového hráče nebude mít k dispozici. "Určitě je to ztráta. Je to dneska jeden z nejlepších gólmanů v NHL a ještě k tomu v ideálním věku. Samozřejmě my jsme s tím trošku počítali, nebo spíš hodně počítali. Je to jeho budoucnost. Nemá smlouvu a nechce riskovat start bez smlouvy," doplnil Vůjtek.

Mrázek původní tříletou nováčkovskou smlouvu prodloužil o rok i na sezónu 2015/16 už v červenci 2014. Jednocestný kontrakt mu zaručoval příjem 737.500 dolarů. Nyní se může jako chráněný volný hráč těšit po svých výkonech na jednání s Red Wings o daleko lukrativnějším kontraktu.

Na šampionátu Mrázek startoval jen v roce 2012. Ve stejném roce byl vyhlášen nejlepším brankářem juniorského MS a jako trojka za Jakubem Štěpánkem a Jakubem Kovářem na turnaji odchytal deset minut utkání s Německem (8:1). Od té doby se po působení v juniorské OHL v celku Ottawa 67's a na farmě v Grand Rapids vypracoval až do pozice jedničky Detroitu. Na kontě má v NHL 94 utkání a dalších 10 duelů v play off.

Český národní tým má aktuálně jisté čtyři posily z NHL. Ve Finsku už jsou obránce Michal Jordán z Caroliny a forvard Jiří Sekáč z Arizony. V úterý ve Znojmě se připojí útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články