Hlavní obsah

Hokejoví bohové při Floridě v prodloužení znovu nestáli. Co bude s Jágrem?

New York

V základní části NHL patřili Panteři z Floridy k příjemným překvapením, vítězství v Atlantické divizi navíc vyšperkovali klubovým rekordem v počtu výher (47) a získaných bodů (103). Jenomže play off, to je věc jiná. Ambiciózní mladý tým, v němž okusilo atmosféru vyřazovacích bojů premiérově hned devět (!) hráčů, to poznal na vlastní kůži: po vyrovnané sérii vypadl s New York Islanders. Ostrované zvítězili 4:2 na zápasy, tři výhry, včetně té nedělní postupové, urvali až v prodloužení.

Foto: Profimedia.cz

Jaromíru Jágrovi i Floridě sezóna v NHL skončila.

Článek

„Myslím si, že jsme byli většinu zápasů lepší, ale hokejoví bohové při nás vůbec nestáli. Islanders si však zaslouží uznání, hráli skvěle. Byla to báječná série," uvedl trenér Floridy Gerrard Gallant. Islanders prošli přes první kolo poprvé od roku 1993, v šestém utkání jim vystřelil postup v životní formě hrající kapitán týmu John Tavares.

A to v čase 90:41. Přitom Florida po trefě Jonathana Huberdeaua od konce první třetiny vedla a 54 sekund ji dělilo od toho, aby si vynutila rozhodující zápas. Jenomže Ostrované odvolali brankáře a s šesti hráči v poli si v hodině dvanácté vynutili prodloužení. A tenhle časový úsek Panterům vůbec nevoní. Prohráli v něm osm posledních zápasů v play off a tahle černá série se táhne až od finálového duelu v roce 1996 proti Coloradu!

„Moc nechybělo. Myslel jsem si, že to dotáhneme, když scházela do konce jedna minuta. Mohli jsme dát gól při power play do prázdné branky (Vincent Trocheck) a místo toho jsme inkasovali," připomněl po utkání Jaromír Jágr. Jen pro úplnost: rozhodčí v tu chvíli byli na domácí trochu shovívaví, když neposoudili zákrok Matta Martina (podražení) na Trochecka jako nedovolený (na videu ze zápasu je moment v čase 2:13).

Gólový půst neukončil

Sám 44letý český veterán nastoupil v play off ke 208. utkání a v historických tabulkách se tím vyrovnal na 16. místě kanadské legendě Waynu Gretzkému. Svůj gólový půst v bojích o Stanley Cup, trvající už 37 zápasů, však Jágr neukončil, ačkoliv k tomu měl vynikající příležitost. Ve druhé třetině mohl zvýšit vedení Floridy, ale brankář Thomas Greiss ve spolupráci s obranou jeho dorážku zneškodnil.

„Jasně, je to frustrující (znovu nedat gól)," přiznal Jágr, jenž se naposledy v nadstavbové části trefil před čtyřmi roky ještě jako hráč Philadelphie při vítězství 8:5 nad Pittsburghem. V šesti zápasech série s Ostrovany zaznamenal pouze dva body za nahrávky, v historickém pořadí produktivity play off NHL mu patří pátá příčka z 201 body, včetně 78 branek.

„V každém utkání jsem bojoval až do konce, ale jak se ukázalo, play off je zkrátka jiná úroveň. Několik let jsem ho teď nehrál a i ve svém věku se stále mám co učit. Poznal to i náš mladý tým. Ale možná takovou porážku potřebuje, aby byl příští rok lepší a posunul se dál," přemítal po zápasu. Jágrovi končí na Floridě smlouva, oblékne dres týmu ze Sunrise i v příští sezóně?

„Rád bych pokračoval, určitě, moje tělo necítí únavu. Udělám třeba i nějaké změny v tréninku, chci být znovu připraven. Ještě lépe připraven," upřesnil kladenský rodák, nejproduktivnější Čech v základní části 2015/16. Během ní se posunul se 749 góly na třetí příčku mezi nejlepšími střelci všech dob NHL a stejná pozice mu patři i v pořadí produktivity (1868 bodů).

Všeobecně se očekává, že Florida si svého nejproduktivnějšího hráče v této sezóně bude chtít smluvně zavázat i pro další rok. Trenér Gallant k otázce však nad Jágrovou budoucností u Panterů jen pokrčil rameny. „Já s tím nemám co do činění, to je věc vedení klubu. Uvidíme, co se přes léto stane," citovaly kouče oficiální stránky nhl.com.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2