Hlavní obsah

Po ódách i kritika. Jágr na play off nemá, góly dává hlavně slabým týmům, píší v zámoří

New York

I přes brzký konec ve vyřazovací části prožil Jaromír Jágr s Floridou báječnou sezónu, když s podceňovaným mladým týmem vyhrál Atlantickou divizi, lámal jeden rekord za druhým a navrch se stal nejproduktivnějším hráčem Panterů v základní části. Čtyřiačtyřicetiletý veterán sklízí v zámoří prakticky celou sezónu nadšené ovace, nicméně po vyřazení s New Yorkem Islanders a ze statistického hlediska dalším bídném play off se ozval i kritický hlas, který zpochybňuje přínos české legendy pro Floridu do budoucna.

Foto: Brad Penner, Reuters

Jaromír Jágr (68) mohl jen smutně příhlížet, jak obránce NY Islanders Thomas Hickey (14) jásá po rozhodující brance třetího utkání série společně se Shanem Princem (11) a Joshem Baileyem (12).

Článek

Všeobecně se předpokládá, že slavná 68 bude za Pantery hrát i příští sezónu. „Rád bych pokračoval, určitě, moje tělo necítí únavu. Budu se připravovat, abych byl znovu připraven. Ještě lépe připraven," sliboval Jágr bezprostředně po vyřazení. A je téměř jisté, že klub z jihu USA s ním rád podepíše nový kontrakt.

„Pantery táhl celou sezónu, navíc byl neocenitelným mentorem pro mladíky Barkova a Huberdeaua. S Luongem nejspíš soupeří o pozici nejpopulárnějšího hráče Floridy. Play off však pro něj bylo frustrující. Ze 163 střídání vytěžil jen dvě asistence a čekání na gól ve vyřazovací části prodloužil na 37 zápasů. Ve Floridě budou brzo vědět, zda chce u nich dál zůstat. Je to zcela na něm, tým jednoznačně chce, aby pokračoval," zhodnotila přínos kladenského rodáka kanadská TSN.

Nestíhá už několik let

Právě dlouhodobé trápení v play off, v němž z posledních 852 střídání a stovky střel na bránu nedal Jágr gól, je poměrně citelnou kaňkou na jinak skvělé sezóně. A podle prestižního serveru The Hockey News je to důvod, proč by se měla Florida nad dalším angažmá Jágra zamyslet.

„Jágr nestíhá tempo v play off už několik let. Nejde o jednorázovou věc. V play off se netrefil 37 zápasů, když v roce 2013 útočil Boston na Stanley Cup, nedal gól ve 22 zápasech za sebou. V šestém finále byl degradován do čtvrté lajny, kde odehrál šest a půl minuty. Jen jeden hráč v celém týmu strávil na ledě méně času. Když započítáme působení v Kladně během výluky, vystřídal už pět týmů od doby, kdy se v play off trefil naposledy," upozorňuje server.

Jágr měl podle něj enormně pozitivní vliv na tým během základní části, v níž nasbíral úctyhodných 66 bodů. Vytýká mu však, že v sérii proti Islanders byli Panthers pro soupeře jen zřídka hrozbou v momentě, kdy byl jeden z nejlepších hráčů v historii NHL na ledě. V pátém a šestém zápase strávil na ledě 28:42, respektive 27:07, kvůli čemuž byli prý jeho spoluhráči „méně efektivní, než by mohli být".

Nohy už rychlejší nebudou

„Tohle se dalo očekávat. Jágrova čísla i během základní části proti dobrým týmům byla průměrná. Ve 42 zápasech proti mužstvům, která se dostala do play off, nasbíral jen devět gólů a 15 asistencí. Zbytek (18 gólů a 24 asistencí) dal v 37 duelech s týmy, které skončily mimo play off. V něm přitom hrajete proti dobrým týmům každý den," připomíná The Hockey News.

„Na Floridě mu mohou říct, aby vrátil klíče od posilovny v hale, protože všechna ta noční cvičení mu ubírají odpočinek, který by se pro play off hodil. Jenže jeho nohy už v play off rychlejší nebudou. Jágr dlouho říká, že by chtěl hrát do padesáti. Ale nastal čas zvážit, zda by měl hrát vůbec v pětačtyřiceti letech," dodal server.

Měl by Jaromír Jágr hrát za Floridu i v příští sezóně?
Určitě ano, bude i v příští sezóně pro Pantery velkým přínosem
77,4 %
Spíše ano, ale jeho přínos už bude pomalu slábnout
13,7 %
Spíše ne, Florida by měla dávat větší prostor mladším hráčům
3,3 %
Určitě ne, příští rok už na NHL mít nebude
5,6 %
Celkem hlasovalo 31891 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2