Hlavní obsah

Dallas - St. Louis 2:1Stav série 1:0Faksa hrdinou! Český mladík zařídil vítězství Dallasu. Trefil se i Hertl

New York/Praha
Aktualizováno

Hraje své první play off NHL, přesto mu zatím patří punc nejproduktivnějšího českého hokejisty letošních vyřazovacích bojů. Dvaadvacetiletý útočník Radek Faksa si nastálo vydobyl své místo v nabité sestavě Dallasu a v pátečním programu kanadskoamerické soutěže pomohl k výhře svého týmu 2:1 nad St. Louis dvěma body. Centr třetí formace nejprve asistoval u trefy Roussela a necelých pět minut před koncem rozhodl dorážkou Hemského střely o vítězství domácích. Hvězdy se tak ujaly vedení v sérii 1:0. V druhé partii na sebe narazili hráči San Jose a Nashvillu. Hosté sice vedli, ale Žraloci, i s přispěním jednoho zásahu Tomáše Hertla, vývoj otočili a zvítězili 5:2.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Hokejisté Dallasu Roussel (21), Faksa (12) a Hemský (83) se radují ze vstřelené branky v zápase NHL proti St. Louis.

Článek
Fotogalerie

V prvním utkání Stars v 2. kole play off nejvíc nezazářila žádná velká hvězda, nýbrž vycházející hvězdička. Mladíček Faksa, jenž nastupuje po boku zkušenějšího krajana Hemského, prožil bodově nejpovedenější zápas v bojích o Stanley Cup a zaslouženě si odnesl ocenění v podobě první hvězdy utkání.

Rodák z Opavy ve velké šanci v polovině střetnutí sice na Elliotta v bráně Bluesmanů nevyzrál, ale jeho pokus dorazil Roussel a radost domácích fanoušků mohla poprvé naplno propuknout. Ve třetím dějství sice srovnal přesnou ranou obránce Shattenkirk, ale slovo si opět vzala třetí letka Dallasu. Faksa vybídl ke skórování Hemského, jehož kličku gólman vystihl, ale odražený puk si nejdříve našel právě český centr a uklidil ho do sítě. Připsal si tak svůj čtvrtý bod (2+2) v letošních vyřazovacích bojích a dostal se na první místo v kanadském bodování českých hráčů.

„Goligoski to dobře rozehrál, a my jsme šli 3 na 2. Hemský se natlačil do brány a já jsem to jenom dorazil," popsal zámořským novinářům svůj gól Faksa, pro něhož to byla už druhá vítězná branka v letošním play off. Tu první zaznamenal v prvním mači proti Minnesotě.

„Do týmu přináší nadšení a dobrou náladu. Neustále na jeho tváři vidíte široký úsměv. Navíc je ochoten pro tým udělat cokoliv, jen aby vyhrál," pravil na adresu Faksy trenér Dallasu Lindy Ruff. „Je to ještě dítě, ale každou minutu na ledě si užívá. Momentálně prožívá skvělé časy. Navíc jim skvěle funguje chemie v lajně," dodal zkušený lodivod.

Ruffovi přidělalo vrásky zranění veterána Patricka Sharpa, jenž odstoupil už po pěti minutách kvůli zranění v dolní části těla. „Nyní o jeho stavu nic nevím, pravděpodobně to zjistíme až zítra."

San Jose dokonalo obrat a slaví první výhru

Kromě Faksy se střelecky prosadil i jeho vrstevník Tomáš Hertl. Třiadvacetiletý odchovanec Slavie překvapil na začátku třetí periody v přesilové hře Rinneho v bráně střelou z úhlu na bližší tyč a vyrovnal na průběžných 1:1. Tato branka Žraloky nakopla a v průběhu poslední třetiny přidali další čtyři. Sharks nakonec nad Nashvillem zvítězili 5:2 a ujali se vedení 1:0.

Závěr střetnutí byl plný emocí a trestů, které se nevyhly ani Čechům. Obránce Roman Polák si odnesl trest 2+2 minuty. Stejně tak hosující duo Sissons a Jackman, jenž navrh přidal ještě osobní desetiminutový postih.

"Až příliš často jsme ztráceli puk a nechali se vylučovat. Tím jsme je nakopli," komentoval hostující Johansen porážku."Čtyřicet minut jsme nehráli v tempu, jak by se mi líbilo. Od třetí části už to bylo podle mých představ," řekl trenér San Jose Peter DeBoer.

2. kolo play off NHL:
Západní konference - 1. zápasy:
Dallas - St. Louis 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 30. Roussel (Faksa), 56. Faksa (Hemský) - 52. Shattenkirk. Střely na branku: 42:32. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. Faksa (Dallas), 2. Elliott (St. Louis), 3. Lehtonen (Dallas).
San Jose - Nashville 5:2 (0:0, 0:1, 5:1)
Branky: 56. a 59. Couture, 43. Hertl, 52. Ward, 60. Wingels - 25. Fisher, 59. Johansen. Střely na branku: 38:31. Diváci: 17.026. Hvězdy zápasu: 1. Ward, 2. Couture, 3. Hertl (všichni San Jose).
Kanadské bodování play off NHL:
1.Tavares(NY Islanders)711(6+5)
2.Jamie Benn(Dallas)710(4+6)
3.Burns(San Jose)610(2+8)
4.Kučerov(Tampa Bay)69(6+3)
5.Spezza(Dallas)79(4+5)
6.R. Smith(Florida)68(4+4)
7.Malkin(Pittsburgh)58(3+5)
8.Couture(San Jose)68(3+5)
Crosby(Pittsburgh)68(3+5)
10.Pavelski(San Jose)67(5+2)
55.Faksa(Dallas)74(2+2)
67.Hemský(Dallas)74(1+3)
78.Hertl(San Jose)63(2+1)

Reklama