Hlavní obsah

Faksa udivuje svými výkony. Je to sakra dobrý hráč, míní hvězda Dallasu

V NHL prožívá svou debutovou sezónu. Ve dvaadvaceti letech se stal pevnou součástí dallaských hvězd. Český centr Radek Faksa roste zápas od zápasu. Své umění naplno ukázal v nočním duelu 2. kola play off proti St. Louis, kde dvěma body zařídil výhru 2:1. „Je to sakra dobrý hráč,“ pěje ódy na opavského rodáka zkušený spoluhráč Jason Spezza.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Hokejisté Dallasu Roussel (21), Faksa (12) a Hemský (83) se radují ze vstřelené branky v zápase NHL proti St. Louis.

Článek

Když se v utkání proti Bluesmanův střelecky prosadil, hned se začal široce usmívat. Do konce zbývalo přesně 4:44 a Dallas se zásluhou Faksy dostal do vedení 2:1. Stars náskok uhlídali a mladý Čech se mohl naplno začít smát. Podruhé v letošních vyřazovacích bojích skóroval, a podruhé slavil jeho tým vítězství. Celkově v sedmi střetnutích nastřádal 4 body (2+2) a z tuzemských hokejistů je na tom nejlépe.

„Z každého gólu mám obrovskou radost, někdy až příliš," řekl Faksa zámořským novinářům. „Je pro mě vzrušující hrát nejlepší ligu na světě. Užívám si každý zápas," dodal.

Výkony třináctky draftu z roku 2012 chválí i spoluhráči. „Hokejové IQ má na vysoké úrovni. Navíc nikdy nepodvádí, vždy se snaží odvést maximum. Když máte na středu takového chlapa (Faksa měří 191 cm), tak to opravdu pomáhá," pravil Jason Spezza. „Je to sakra dobrý hráč," pokračoval.

Trenér Dallasu Lindy Ruff chválí především Faksův přístup a pozitivní myšlení. „Do týmu přináší nadšení a dobrou náladu. Neustále na jeho tváři vidíte široký úsměv. Navíc je ochoten pro tým udělat cokoliv, jen aby vyhrál."

Faksovi v hráčské kariéře také pomáhá, že bydlí u svého spoluhráče z útoku Aleše Hemského. „Cítím se u nich jako doma. Je to mnohem lepší, než bydlet na hotelu," přiznává Faksa. „S manželkou se o něj staráme. Když jsem byl mladší já, také jsem bydlel u starších hokejistů, například u Špačka či Dvořáka. Pro mladé hráče je dobrý, když si mohou s někým popovídat," konstatoval Hemský.

Právě od pardubického šikuly se Faksa učí ještě více hokejového řemesla. S nimi nastupuje ještě důrazný Francouz Antoine Roussell a byli to právě oni, kteří mač proti St. Louis rozhodli. A ač většinou chodí na led jako třetí v pořadí, tak jejich práce pro tým je nepostradatelná.

Reklama