Hlavní obsah

St. Louis - Dallas 2:3 PPStav série 2:2Český útočník Faksa pomohl Dallasu ke srovnání série. Hertl promarnil šance, San Jose padlo

New York
Aktualizováno

Český útočník Radek Faksa pomohl gólem Dallasu k výhře 3:2 v prodloužení na ledě St. Louis. Jeho tým srovnal stav série ve 2. kole play off NHL na 2:2. Dvaadvacetiletý centr bodoval v letošní vyřazovací části popáté a je nejproduktivnějším českým hráčem v bojích o Stanleyův pohár. Srovnaná je i série Nashvillu se San Jose, domácí vyhráli 4:3 v prodloužení. Nejdelší zápas od roku 2008 rozhodl ve 112. minutě Mike Fisher.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Radek Faksa (12) z Dallasu a Vladimir Tarasenko (91) ze St. Louis.

Článek
Fotogalerie

Faksa, který vstřelil v úvodním utkání série vítězný gól, ve druhé třetině dával na 1:1. Odpověděl na trefu Vladimira Tarasenka. Český útočník využil obrovského kiksu obránce Joela Edmundsona, jenž mu při rozehrávce poslal puk přímo na hůl, a střelou z mezikruží mezi betony gólmana Briana Elliotta vyrovnal.

"Byl to velmi důležitý gól, do té doby jsme toho mnoho neměli. Jejich obrana pracovala dobře," uvedl k Faksově brance jeho spoluhráč Cody Eakin.

Domácí se Edmudsona snažili podržet, i když z obránců odehrál suverénně nejméně (10:39 minuty). "Je to mladý hráč, ti dělají chyby. Stalo se bohužel ve špatný čas. Ale nic mu nevyčítám," komentoval hrubku trenér St. Louis Ken Hitchcock.

"Nebyl jsem na střídačce, ale jsem si jistý, že ho každý povzbuzoval. Každý ví, jaké to je, když chybuje. Nikdo na něj za to nebude křičet, takové věci se stávají. Musíme se podporovat, zapomenout na to a v dalším střídání ze sebe vydat to nejlepší," doplnil Elliott.

Patricku Sharpovi se za 69 sekund povedlo utkání otočit, ale domácí se ještě před druhou sirénou prosadili v přesilové hře díky teči Paula Stastného. Ve třetí minutě prodloužení se pak z levého kruhu trefil Cody Eakin.

"Říkal jsem hráčům, že je čas, aby ukázali, co v nich je. A oni to dokázali," prohlásil trenér Dallasu Lindy Ruff, jehož svěřenci minulé utkání prohráli jednoznačně 1:6. "Byl to hrozný zápas pro spoustu z nás a celkově i pro tým. Všichni si ale zaslouží pochvalu za to, že předchozí utkání dokázali hodit za hlavu a odčinili ho dnes dobrým výkonem," dodal Sharp.

V Nashvillu domácí vyhráli 4:3 nad San Jose až ve třetím prodloužení, v sérii je to 2:2. Hosté byli v přídavku aktivnější, ale nakonec jim to nebylo nic platné.

V souboji těchto celků vyhrávají zatím pouze domácí. O vyrovnání průběžného stavu se zasloužila ve čtvrtém duelu zejména Fisherova řada, která vstřelila tři branky. Zbývající trefu Predators obstaral James Neal, jenž v 56. minutě poslal zápas do prodloužení.

Dvakrát ztroskotal na Rinnem

V něm mohl zápas ukončit hostující útočník Tomáš Hertl, ale dvakrát ztroskotal na brankáři Pekkovi Rinnem. Ve druhém případě zůstal sám před finským gólmanem po skvělé přihrávce Joea Thorntona, ale Rinne jeho pokus zneškodnil vyrážečkou.

San Jose v prodloužení jeden gól i dalo, ale sudí ho neuznali, protože Joe Pavelski svým počínáním v brankovišti znemožnil Rinnemu lépe zasáhnout. Správnost výroku potvrdil i videorozhodčí. Žádné pochyby už ale nenastaly u Fisherovy trefy z dorážky, která v čase 111:12 rozhodla nejdelší prodloužení v klubové historii Nashvillu.

"Dobře to zahrál (Mattias) Ekholm, jehož střela prošla přes bránící hráče. Já už jsem to měl jednoduché," uvedl Fisher ke svému druhému gólu v zápase. Vyzdvihl i výkon brankáře Rinneho, který si připsal 44 zákroků. "Celý zápas byl neuvěřitelný," dodal.

Stejně jako on dal na druhé straně dvě branky také obránce Brent Burns, který z týmu San Jose strávil na ledě nejvíce minut (47:35). Více v utkání odehráli jen zadáci Nashvillu Roman Josi (49:42) a Shea Weber (49:07).

2. kolo play off NHL:
Západní konference - 4. zápasy:
St. Louis - Dallas 2:3 v prodl. (1:0, 1:2, 0:0 - 0:1)
Branky: 11. Tarasenko, 34. Stastny - 25. Faksa, 26. Sharp, 63. Eakin. Střely na branku: 26:28. Diváci: 19 770. Hvězdy zápasu: 1. Eakin (Dallas), 2. Pietrangelo (St. Louis), 3. Lehtonen (Dallas). Stav série: 2:2.
Nashville - San Jose 4:3 ve třetím prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:0, 1:0)
Branky: 10. a 112. Fisher, 1. Wilson, 56. Neal - 4. a 47. Burns, 35. Donskoi. Střely na branku: 45:47. Diváci: 17 188. Hvězdy zápasu: 1. Fisher, 2. Rinne, 3. Wilson (všichni Nashville). Stav série: 2:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Jamie Benn(Dallas)1014(5+9)
2.Burns(San Jose)913(4+9)
3.Couture(San Jose)912(4+8)
4.Tavares(NY Islanders)911(6+5)
5.Tarasenko(St. Louis)1111(6+5)
6.T. Johnson(Tampa Bay)811(4+7)
7.Spezza(Dallas)1011(4+7)
8.C. Wilson(Nashville)1111(4+7)
9.Kučerov(Tampa Bay)810(7+3)
10.Pavelski(San Jose)910(6+4)
57.Faksa(Dallas)105(3+2)
79.Hertl(San Jose)94(2+2)
92.Hemský(Dallas)104(1+3)

Reklama

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2